3.1De vaststelling van de feiten in het vonnis van 11 januari 2017 onder 2. is niet bestreden, zodat het hof ook in hoger beroep hiervan uitgaat. Deze vaststelling luidt als volgt, met een door het hof aangebrachte letteraanduiding en, ter wille van de leesbaarheid, onder g) een nieuwe afdruk van het meterstandenoverzicht dat als productie 5 bij dagvaarding in eerste aanleg is overgelegd:
[geïntimeerde] is sinds juni 1997 woonachtig op het adres [adres] te [woonplaats] .
Op 28 juni 2012 werd door de politie regio Limburg Zuid een MMA-melding ontvangen. In die MMA-melding stond:
“Hennepkwekerij aan de [adres] ( [postcode] ) in [woonplaats] . Aan de linkerzijde van de woning bevind zich een hennepkwekerij, hier staan honderden hennepplanten”.
Verbalisant [de verbalisant] verklaart in het proces-verbaal van bevindingen van 4 oktober 2012 dat naar aanleiding van voornoemde MMA-melding op zijn verzoek een netmeting werd gedaan door een fraude-inspecteur van Enexis in de periode 4 juli 2012 tot en met 10 juli 2012. Verder verklaart hij het volgende:
“Deze netmeting was positief, hetgeen inhoudt dat er een hennepkwekerij op de hoofdkabel actief was.
In verband met het feit dat er meerdere adressen waren waar zich hennepkwekerijen bevonden en waar onderzoek had uitgewezen dat die adressen positief waren, werd in verband met prioritering, besloten om het adres [adres] te [woonplaats] later te bezoeken.
Om het adres [adres] actueel te houden werden er van 5 september 2012 tot en met 10 september 2012 en van 28 september 2012 tot en met 1 oktober 2012 nogmaals netmetingen gehouden. Ook deze twee netmetingen waren positief. Het stroomverbruik tijdens de drie gehouden netmetingen kwamen met elkaar overeen. (…)”
Dat netmetingen positief zijn houdt in dat het geregistreerde patroon van elektriciteitsverbruik overeenkomt met het gebruik van schakelklokken in combinatie met assimilatieverlichting in hennepteelt. Bij hennepteelt branden de lampen in de bloeiperiode twaalf uur aaneengesloten per dag.
Op 3 oktober 2012 is op voormeld adres een op dat moment in gebruik zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Op dat moment en de periode daarvoor (vanaf juni 1997) stond de elektriciteitsaansluiting op naam van [geïntimeerde] geregistreerd. In het pand werd één ruimte aangetroffen die was ingericht voor het telen van hennepplanten. Op het moment dat de kwekerij werd ontdekt, stonden daar hennepplanten van ongeveer vier weken oud.
De fraude-inspecteur van Enexis constateerde ter plaatse dat de schroeven, waarmee de kap van de meter is bevestigd, beschadigd waren en dat de originele fabriekszegeling van de kWh-meter was beschadigd. Hij heeft vervolgens de meter eruit gehaald en opgestuurd naar een gecertificeerde afdeling van Enexis. Deze afdeling concludeerde in haar rapport van 26 oktober 2012 het volgende:
“ResultatenDe meter werd aangeboden met een incorrecte verzegeling. De bovenkap kon gemakkelijk los van de onderkap, dit duidt erop dat de bovenkap eerder los is geweest van de onderkap. Men heeft dan de mogelijkheid de meter in zijn registratie te belemmeren. Op de telwerkplaat en achterzijde hiervan bevinden zich krassen vingerafdrukken en andere beschadigingen door het ondeskundig verwijderen hiervan. Er zijn krasbeschadigingen op beide telwerken.
Conclusie
Aan de hand van de bevindingen van het onderzoek valt niet anders te concluderen dat de registratie van de afgenomen energie niet juist kan worden vastgesteld.”
De meterstanden over de periode 7 mei 1999 tot en met 3 oktober 2012 luiden als volgt: