Bij tussenvonnis heeft de kantonrechter een nader deskundigenbericht bevolen. De deskundige heeft op 5 november 2015 een deskundigenbericht uitgebracht. Dit nadere deskundigenbericht houdt onder meer het volgende in:
“1.A. Is door middel van het plaatsen van een (of meer) laagtemperatuur convector(en) in de woonkamer op de verdieping, welke wordt/worden aangesloten op de warmtepomp van het systeem, het tekort aan warmtelevering van de vloerverwarming te compenseren?
Benadrukt wordt dat indien gesproken wordt over een tekort, dit de situatie betreft met de huidige vloerafwerking (…).
Ja, dit is mogelijk. Zoals besproken in § 4.1 moet deze convector een vermogen hebben van tenminste 281 W.
(…)
C. Volstaat dan het bijplaatsen van één convector of dienen dat er meer te zijn? Dient (dienen) de convector(en) langs een groot deel van de glazen pui te worden geplaatst (dunne lange convector) of dient (dienen) er (een) korte hogere convector(en) te worden geplaatst?
Als het gaat om het evenwicht tussen warmte afvoer door de constructie en warmtetoevoer, maakt de locatie en het aantal convectoren niet uit, zolang de warmteafgifte in de huidige situatie (met de thans aanwezige vloerafwerking) ten minste even groot is als de warmtebehoefte, te weten 2322 W.
Het tekort van de vloerverwarming als bedoeld onder 1A is zodanig dat met één radiator volstaan kan worden uit oogpunt van geïnstalleerd vermogen (…).
D. Wat zijn de kosten van het aanbrengen van deze aanpassingen?
De kosten voor het aanbrengen van deze aanpassing zijn als volgt geraamd:
(…)
Totaal (incl. BTW) €1.500,=
2.A. Kan het tekort aan warmtelevering in de woonkamer op de verdieping worden opgeheven door een andersoortige laminaatvloer en/of andersoortige ondervloer te leggen?
Ja, dit is mogelijk. Zoals besproken in § 4.2 mag de vloerafwerking (vloerafwerking inclusief ondervloer) dan geen hogere warmteweerstand hebben dan 0,10 m² K/W. De warmteafgifte neemt dan toe, zodat wordt voldaan aan de warmtebehoefte. Fabrikanten van laminaat en ondervloeren vermelden doorgaans de warmteweerstand van de producten op de verpakking of handleiding.
B. Wat zouden de kosten daarvan zijn?
De kosten voor het aanbrengen van deze aanpassing zijn als volgt geraamd:
(…)
Totaal (incl. BTW) € 1.820,=
(…)
5.Heeft u nog andere opmerkingen die van belang zijn?
De deskundige acht het van belang de rechtbank en partijen erop te wijzen dat met het bijplaatsen van een enkele radiator of het vervangen van de vloerafwerking, de klachten met betrekking tot de onbehaaglijkheid in de woonkamer niet zijn verholpen. De deskundige is van oordeel dat de klachten niet zozeer voortvloeien uit het geïnstalleerd vermogen maar eerder uit comfortklachten. Daarop zijn meerdere factoren van invloed.
Verblijven, zoals in dit specifieke geval, nabij een volledig glazen pui geeft een grotere kans op onbehaaglijkheid, vanwege koudestraling. Een vloerverwarming biedt onvoldoende mogelijkheden dit op te heffen. Het gedeeltelijk dichtzetten van de wand, gordijnen/vitrage en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een of meer radiatoren langs deze gevel verkleint de kans op comfortklachten.
Met de beschreven oplossing zoals gebaseerd op de vraagstelling van de rechtbank, wordt enkel gezorgd dat de verwarmingsbronnen meer warmte afgeven dan er is aan warmtebehoefte. Niet dat het comfort wordt verbeterd (het verschil tussen beschikbaar vermogen en tekort is niet meer dan enkele gloeilampen). Partijen wordt aangeraden na te denken over additionele maatregelen om ook het comfort op een hoger plan te brengen, bijvoorbeeld door het plaatsen van extra radiatoren.”