De GI voert in het verweerschrift - kort samengevat - aan dat de (verlenging van de)
machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige 1] in het belang van haar verzorging en opvoeding
noodzakelijk is.
De GI acht een opname van de moeder en [minderjarige 1] in een moeder-kind huis niet in
het belang van [minderjarige 1] vanwege de zorgen over de moeder. Die zorgen betreffen de
sociaal-emotionele en agressie-regulatie problematiek, de cognitieve beperking van de moeder (het laatst uitgevoerde diagnostisch onderzoek, uit 2007, geeft een TIQ aan van 62), alsook haar beïnvloedbaarheid, de instabiele relatie tussen de ouders en de vraag of de moeder in staat is om aan te sluiten bij de behoeftes van [minderjarige 1] .
Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden waarbij [minderjarige 1] bij de moeder zou kunnen opgroeien, zowel binnen als buiten de regio. Uit dit onderzoek is gebleken dat er geen mogelijkheid was om de moeder en [minderjarige 1] op te nemen in een moeder-kind huis.
Verder is de moeder volgens de GI beperkt leerbaar en neemt zij een ambivalente houding aan wat betreft de in te zetten hulpverlening. Enerzijds wenst de moeder hulp om samen met [minderjarige 1] in een moeder-kind huis te wonen, anderzijds wenst zij geen bemoeienis van hulpverleners.
Ter zitting heeft de GI daaraan toegevoegd dat de moeder afspraken met de GI niet altijd nakomt. Verder grijpt zij niet alle mogelijkheden om [minderjarige 1] bij de pleegmoeder op te zoeken, consequent aan. Zij heeft de kans om [minderjarige 1] twee keer per week bij de pleegmoeder te bezoeken, maar zij komt de ene week wel en de andere week niet. Daarbij komt dat zij niet altijd is verschenen bij de door haar recent gestarte groepstherapie bij Emergis. Een plaatsing in een moeder-kind huis is geen optie nu de moeder een wisselvallige houding heeft, ook ten aanzien van de hulpverlening, en omdat haar opvoedkundige vaardigheden onvoldoende zijn en zij geneigd is om haar eigen behoeftes voorop te stellen. De moeizame, instabiele relatie tussen de ouders maakt verder dat de moeder met perioden hierdoor in beslag wordt genomen en haar bezoekregeling met haar kinderen minimaal nakomt.