2.2.In de statuten van de stichting is, voor zover hier van belang, het volgende met betrekking tot de RvC bepaald:
“
Benoeming Schorsing en Ontslag Bestuur
Artikel 5
De leden van het Bestuur worden benoemd, geschorst en ontslagen door de Raad van Commissarissen (Hof: hierna: Raad van Commissarissen).
Schorsing en ontslag bestuur
Artikel 8
1. Schorsing en ontslag van een lid van het Bestuur kan alleen geschieden bij een besluit van de Raad van Commissarissen, genomen met drie/vierde van de uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin drie/vierde van de leden van de Raad van Commissarissen aanwezig is. (..)
2. (..)
3. (..)
4. (..)
Bevoegdheden Bestuur
Artikel 10
1. (..)
2. Aan de voorafgaande goedkeuring van de Raad van Commissarissen zijn, onverminderd het elders in deze statuten bepaalde, onderworpen de besluiten van het Bestuur omtrent:
a. de vaststelling dan wel wijziging van de (meerjaren) begroting;
b. de vaststelling of de wijziging van de statuten of reglementen;
c. ontbinding van de stichting of wijziging van de rechtsvorm;
d. het aangaan van een fusie door de stichting;
e. een ingrijpende wijziging in de dienstbetrekking of in de arbeidsomstandigheden van een aanmerkelijk aantal werknemers;
f. het aangaan op opzeggen van samenwerkingsverbanden;
g. het samenwerken met, het deelnemen in of het oprichten van andere rechtspersonen;
h. het vaststellen van dan wel wijzigen van het beleid van de stichting op hoofdlijnen;
i. het aanvragen van surséance van betaling of faillissement;
j. het doen van financiële transacties anders dan die opgenomen in, dan wel tot bedragen hoger dan voorzien in de vastgestelde begroting, en buiten nader door de Raad van Commissarissen vast te stellen grenzen;
k. het aangaan van gerechtelijke procedures, waarbij het financiële risico hoger ligt dan een nader door de Raad van Commissarissen vast te stellen bedrag.
De Raad van Commissarissen kan besluiten dat andere besluiten van het Bestuur aan haar voorafgaande goedkeuring onderworpen zijn.
Vertegenwoordiging
Artikel 11
De stichting wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door:
1. het Bestuur; voor zover uit de wet niet anders voortvloeit. Indien het Bestuur uit meerdere personen bestaat, is ieder der leden van het Bestuur bevoegd de stichting te vertegenwoordigen;
2. de voorzitter (respectievelijk zijn plaatsvervanger) en een of meer leden van de Raad van Commissarissen gezamenlijk, in gevallen waarin sprake is van een tegenstrijdig belang tussen (een lid van) het Bestuur en de stichting.
Raad van Commissarissen
Samenstelling
Artikel 12
1. De Raad van Commissarissen bestaat uit minimaal vijf en maximaal tien leden.
2. Het aantal leden wordt door de Raad van Commissarissen vastgesteld.
3. Voor twee zetels worden de huurders van de woongelegenheden van de stichting en de in het belang van die huurders werkzame organisaties in de gelegenheid gesteld een persoon uit hun kring voor te dragen voor benoeming in de Raad van Commissarissen. (..)
4. (..)
5. De leden van de Raad van Commissarissen worden benoemd voor een periode van vier jaar.(..)
6. (..)
Benoeming, schorsing en ontslag Raad van Commissarissen
Artikel 13
De leden van de Raad van Commissarissen worden benoemd, geschorst en ontslagen door de Raad van Commissarissen.
Onverenigbaarheden
Artikel 14
Tot lid van de Raad van Commissarissen kan niet worden benoemd:
a. een persoon die een arbeidsovereenkomst heeft met de stichting;
b. (..)
c. (..)
d. (..)
e. (..)
f. (..)
Einde lidmaatschap Raad van Commissarissen
Artikel 16
1. Het lidmaatschap van de Raad van Commissarissen eindigt door:
a. overlijden;
b. het aftreden volgens rooster;
c. ontslag bij besluit van de Raad van Commissarissen;
d. ontslagneming;
e. het verstrijken van de maximale zittingsduur als bedoeld in artikel 12, lid 5;
f. door ontslag door de rechtbank op een wijze analoog aan die vermeld is in artikel 2:298 Burgerlijk Wetboek;
g. het zich voordoen van een onverenigbaarheid als bedoeld in artikel 14.
2. (..)
Schorsing en ontslag leden Raad van Commissarissen
Artikel 17
1. Schorsing en ontslag van leden van de Raad van Commissarissen kan alleen geschieden bij een besluit van de Raad van Commissarissen, genomen met drie/vierde van de uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin tenminste drie/vierde van de leden van de Raad van Commissarissen aanwezig is, betrokkene(n) niet meegerekend. Is dit quorum niet aanwezig, dan treedt artikel 22 lid 3 in werking.
2. Tot schorsing of ontslag kan slechts worden besloten nadat de betrokkene(n) in de gelegenheid is (zijn) gesteld zich tegenover de Raad van Commissarissen te verklaren.
3. De ontslaggronden zijn beperkt tot:
- taakverwaarlozing;
- andere gewichtige redenen;
- ingrijpende wijziging van omstandigheden op grond waarvan het lidmaatschap van de Raad redelijkerwijs niet kan worden voortgezet.
4. Een schorsing van een lid van de Raad van Commissarissen die niet binnen zes maanden gevolgd wordt door een ontslagbesluit, vervalt door het enkele verloop van die termijn.
5. Een geschorst lid van de Raad van Commissarissen is niet bevoegd de in deze statuten aan de leden van de Raad van Commissarissen toegekende bevoegdheden uit te oefenen.
Taken Raad van Commissarissen
Artikel 18
1. De Raad van Commissarissen heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het Bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de stichting en de met haar verbonden onderneming. Leden van de Raad van Commissarissen vervullen hun taak zonder mandaat van degene door wie zij zijn voorgedragen en onafhankelijk van de bij de onderneming betrokken deelbelangen. Hij staat het Bestuur met raad terzijde. Bij vervulling van hun taak richten de leden van de Raad van Commissarissen zich naar het belang van de stichting en de met haar verbonden onderneming.
2. Over zijn handelen is de Raad van Commissarissen niet gehouden verantwoording af te leggen aan het Bestuur.
3. De Raad van Commissarissen legt extern verantwoording af over zijn handelen door verslag te doen van zijn werkzaamheden in het jaarverslag.
4. De Raad van Commissarissen regelt zijn werkwijze in een reglement, dat geen bepalingen mag bevatten die in strijd zijn met de wet of met deze statuten.
Bevoegdheden Raad van Commissarissen
Artikel 19
De Raad van Commissarissen is onverminderd het bepaalde elders in deze statuten, bevoegd tot:
1. a. het benoemen, schorsen en ontslaan van de leden van het Bestuur;
b. het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden van de leden van het Bestuur;
c. het schorsen van de uitvoering van besluiten van het Bestuur;
d. het adviseren van het Bestuur;
e. het verlenen van opdracht, als bedoeld in artikel 27 lid 1 van het Besluit Beheer Sociale Huursector, tot controle casu quo beoordeling van de jaarstukken aan een extern deskundige zoals voorgeschreven door de Minister belast met het toezicht op de Toegelaten Instellingen;
f. het vaststellen van de jaarstukken;
g. het zich op kosten van de stichting doen bijstaan door een deskundige;
h. het bij het Bestuur inwinnen van alle informatie die de Raad van Commissarissen voor de uitoefening van zijn taak noodzakelijk acht;
i. het benoemen, schorsen en ontslaan van leden van de Raad van Commissarissen;
j. het vaststellen van de vaste honorering voor de leden van de Raad van Commissarissen;
k. het voordragen van de voorzitter van de Klachtencommissie;
l. het ontnemen van het bindend karakter aan een voordracht als bedoeld in artikel 15.
2. Indien alle leden van het Bestuur komen te ontbreken wordt het Bestuur waargenomen door de Raad van Commissarissen, totdat een nieuw Bestuur is benoemd. De Raad is bevoegd één of meer personen, al dan niet uit zijn midden, daartoe aan te wijzen. De Raad dient binnen zes maanden een nieuw Bestuur te benoemen.
Schorsing Bestuur; opdracht tot beoordeling jaarstukken; informatie van het bestuur; fusiebesluit
Artikel 20
1. Indien de uitvoering van een besluit van het Bestuur door de Raad van Commissarissen is geschorst, is het Bestuur verplicht binnen één maand een nieuw besluit te nemen.(..)
2. (..)
3. Het Bestuur is verplicht aan de Raad van Commissarissen alle door hem gewenste inlichtingen te verschaffen en desgewenst inzage te geven in de boeken en bescheiden van de stichting.
4. Goedkeuring door de Raad van Commissarissen van een besluit van het Bestuur over het aangaan van een fusie dient te worden genomen met drie/vierde van de uitgebrachte stemmen in een vergadering waarin alle leden van de Raad van Commissarissen aanwezig zijn. Is dit quorum niet aanwezig, dan treedt artikel 22 lid 3 in werking.
Besluitvorming Raad van Commissarissen
Artikel 22
1. De Raad van Commissarissen kan alleen rechtsgeldige besluiten nemen indien tenminste de helft van het aantal leden ter vergadering aanwezig is.
2. Besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen, tenzij de statuten anders bepalen.
3. (..)
4. (..)”