Uitspraak
6.Het geding in hoger beroep
7.De beoordeling
in het jaar 1900 is de basisvloer gelegd. We hebben gezegd dat de vloer inclusief variabele belasting 475 kg/m² weegt. Als ik daar een extra gewicht van 660 kg/m² bij optel en dat weer deel door het oorspronkelijke gewicht (475 kg/m²), kom ik op factor 2,4. We hebben gunstig ingestoken wat betreft het gewicht van het puinpakket. We zijn daar dus aan de lage kant gaan zitten. In de aanvulling zijn we uitgekomen op 1950 kg per kuub. Als je dat er bij optelt wordt de factor 2,4 nog hoger. Als je de dikte van de extra laag ophoogt, wordt het nog weer hoger. De oorspronkelijke vloer die in 1900 is aangebracht, is factor 1. Nu zou je wat betreft de belasting op een factor 2,4 of misschien 2,7/2,8 zitten. De 2,4 betekent dat een factor 2,4 extra op de vloer is bijgelegd op de oorspronkelijke vloer. Als constructeur moet je dan kunnen aanvoelen dat de vloer extra veel belasting voor zijn kiezen heeft gekregen. (…) bij weinig overbelasting zit je bijvoorbeeld op 1,1 of 1,2. Een factor 2,4 betekent dat de vloer zijn eigen gewicht plus 40% a 50% extra erbij moet dragen. Je kunt dan op je klompen aanvoelen dat zo’n vloer daar nooit op berekend is geweest. (…)
”
vroeger, ik heb het dan over 1972, praatte men over een grens van 1,7. Bij goede kwaliteit van de vloer zou vanaf dat moment door de te grote belasting sprake zijn van een onveilige situatie. In dit geval wordt ook aan die goede kwaliteit van de vloer getwijfeld.”
We hebben de volumegewichten uit tabellen gehaald. Het betreft tabel A.6 uit de Eurocode. Deze tabel bevat de huidige normen. Op 1600 kg was een zeer gunstig idee, we gingen uit van 0,3 meter dikte van de extra laag. Maar eigenlijk zit er 0,5 meter verhoging in. Als je de gewichten pakt van het toeslagmateriaal wat er op lag en je haalt de volumegewichten uit de tabellen kom je aan nog een veel hoger getal. Dan kom je op de 1975 kg. De overbelasting was waarschijnlijk nog hoger dan we nu hebben aangegeven met een factor 2,4.”
we zijn niet ter plaatste geweest bij de werkzaamheden, dus we hebben het moeten doen met het verhaal en hetgeen wij hebben gezien toen we ter plaatse waren. Maar als je een vloerbelasting hebt, zit daar ook een vertaling van trillingen in. Als je het hebt over bouwkundige trillingen, kun je dat ook vertalen naar gebruikstrillingen. In die zin was het al een zwakke schakel en het was wachten op het moment dat het zich voor zou doen. (…) met deze vloeropbouw en belasting was het een kwestie van tijd voordat een deel zou instorten”
) vloer (…) een ophoging/extra belasting gekregen (…) In het rapport van [expert] staat dat dit 50 cm is. Wij zijn op een maat gekomen dat we denken dat het rond de 35 cm geweest is. (…) Als we teruggrijpen naar hoe de vloer is gemaakt, heeft daar ook een omissie plaatsgevonden. De vloer uit 1900 zou tussen de 8 en 15 cm moeten zijn, en de vloer was maar 5 cm.
ja” geantwoord. Op de vraag of de oorspronkelijke vloer uit 1900 geschikt was om de puinlaag te dragen heeft hij “
nee’ geantwoord.
op blad 7 van het rapport van [expert] zie ik een puinhoop die naar beneden is gekomen. (…) Er moet meer gelegen hebben dan de vloer alleen. Dit volgt ook uit de beschrijving van [expert] . Er zijn onder andere een oude schoen en een fietsframe aangetroffen.(…)
In 1900 is een vloer aangebracht volgens de wijze zoals beschreven is. Dat betekent dat stalen liggers zijn aangebracht waartussen een betonschijfje/vloertje zit van een bepaalde dikte. In de jaren ’60 is er iets gebeurd waardoor er herbouwd is. De vloer heeft een ophoging/extra belasting gekregen, dus er drukt meer gewicht op dan er voorheen op zat. We zijn ervan uitgegaan dat de vloer berekend is zoals het toen was. Er is toen geen rekening gehouden met een extra belasting. In de jaren ’60 is er een extra verhoging opgekomen. In het rapport van [expert] staat dat dit 50 cm is. Wij zijn op een maat gekomen dat we denken dat het rond de 35 cm geweest is. Maar het is duidelijk dat er een gewichtstoename is ontstaan. Dat betekent dat er een onveilige situatie is opgetreden. Je hebt een verhoogde belasting. Er was sprake van een druppel die de emmer deed overlopen (…). Er was allereerst een bepaalde belastingtoename op de vloer. Daarnaast is er deformatie van de mortel van het tussenvloertje ontstaan. Wij noemen dat materiaalmoeheid. Dat komt door krimp en kruip van de vloer. We hebben een kwaliteitsafname moeten constateren bij de eindopsluiting. Dat is wat daarnet aangetoond werd. In de driehoek waar het vloertje direct is gedeformeerd, zien we aan de buitenkant van de muur scheurtjes. Dat betekent dat er iets aan de hand moet zijn geweest met de vloer. Na enig onderzoek en na het bekijken van het rapport van [expert] , kwamen we erachter dat er een beperkte inkassing was. De vloer greep niet voldoende in de muur. Er zou ook een eindanker in de betonnen vloer moeten zitten in de muur. Deze hebben wij niet ontdekt. (…) Factoren zijn dus de overbelasting en de punten die ik net heb genoemd. Er zijn werkzaamheden verricht. Ik moet dan duidelijk onderscheid maken tussen bouwkundige en constructieve werkzaamheden. Er zijn bouwkundige werkzaamheden verricht en geen constructieve. De bouwkundige werkzaamheden in de vorm van het slopen van wandafwerkingen kort bij het ingestorte deel, geven een bepaalde trilling. Door de massa van de vloer kunnen die trillingen wat verzwakt worden. Die trilling moet het druppeltje die de emmer deed overlopen zijn geweest in onze ogen. Er is gesloopt en er is misschien iets gevallen en een bepaalde trilling geweest in de vloer of ondergrond, dat weten we allemaal niet, maar we blijven erbij dat dat trillinkje de druppel die de emmer deed overlopen moet zijn geweest bij de verhoogde belasting van de vloer.”
door vervormingen in het metselwerk en misschien in funderingen is de eindopsluiting niet gegarandeerd. Daardoor krijg je een verandering van belastingafdracht waardoor een deel van het vloerveld kan instorten. We hebben het alleen maar over het beton en niet over de stalen liggers, want deze zijn niet bezweken. Alleen het betonnen schilletje was de zwakste schakel in deze vloer. We hebben aangetoond dat de liggertjes het wel hielden. Dan heb je ook nog de kwaliteit van de mortel die erg laag is. Deze hebben we in de berekening wellicht iets te gunstig aangehouden ten opzichte van het rapport van [expert] . We hebben met deze kwaliteit gerekend, omdat dat ook een beetje de laagste betonkwaliteit is waar wij mee moeten rekenen. We zijn dus waarschijnlijk uitgegaan van een betere betonkwaliteit dan in het rapport van [expert] wordt aangegeven.”
we zijn niet ter plaatste geweest bij de werkzaamheden, dus we hebben het moeten doen met het verhaal en hetgeen wij hebben gezien toen we ter plaatse waren. Maar als je een vloerbelasting hebt, zit daar ook een vertaling van trillingen in. Als je het hebt over bouwkundige trillingen, kun je dat ook vertalen naar gebruikstrillingen. In die zin was het al een zwakke schakel en het was wachten op het moment dat het zich voor zou doen. (…) met deze vloeropbouw en belasting was het een kwestie van tijd voordat een deel zou instorten.”
8.De uitspraak
- deskundigenkosten in eerste aanleg ad € 3.776,65 voor zover deze al door [appellanten c.s.] op grond van het eindvonnis van 8 april 2015 zijn betaald aan het LDCR;
- proceskosten voor zover [appellanten c.s.] die op grond van het vernietigde vonnis van 8 april 2015 hebben voldaan,