de herstructurering van het plangebied
De belangrijkste doelstellingen in het programma van eisen, dat ten grondslag ligt aan stedenbouwkundig plan, zijn gericht op het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van Hulst voor de toerist, de aantrekkelijkheid van Hulst als koopcentrum en de aantrekkelijkheid van Hulst om te wonen.
Bij de aantrekkelijkheid voor de toerist speelt de kwaliteit van de openbare ruimte een belangrijke rol. Hieraan draagt het voorstel voor de herintroductie van de oude haven tussen de [straat A] - en de [straat B] bij. De hier thans aanwezige bebouwing zal plaats gaan maken voor water en kades. Tevens zal aan de zuidkant een bijzonder gebouw aan het water worden geplaatst. In hoeverre de taveerne De Meerpaal, thans eigendom van de gemeente, ingepast kan worden wordt nader bezien.
Het plan “ [bestemmingsplan] ” is, wat betreft deelgebied 2 waarin de verhuurde bedrijfsruimte is gelegen, uitgewerkt in het rapport van architectenbureau [architectenbureau] d.d. 14 november 2014. In dat rapport is onder meer het volgende vermeld.
1. [bestemmingsplan] ALGEMENE PLANBESCHRIJVING
(…)
Visie en doelstelling
De economische problematiek van de [straat B] vormt de aanleiding voor het plan [bestemmingsplan] . Doelstelling van het plan is het duurzaam aantrekkelijk maken van Hulst om te wonen, te werken en te verblijven. De basis voor de oplossing wordt gevormd door versterking van de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte, realisatie van extra woningen en versterking van de winkelstructuur, zonder het totale winkeloppervlak te vergroten.
(…)
Concept
Uitgangspunt voor de plannen voor [bestemmingsplan] is het behoud van het historisch karakter van de binnenstad van Hulst. De monumentale Keldermanspoort en de, op een oude kaart van Jacob van Deventer uit het einde van de 16e eeuw aangetroffen, haven vormen de basis voor het reconstructieplan van dit deel van de binnenstad. De oorspronkelijke situatie met een haven tussen de [straat A] en [straat B] wordt hersteld. Door het realiseren van de nieuwe haven wordt de aantrekkelijkheid van dit deel van het centrum van Hulst aanzienlijk vergroot en worden meer bezoekers aangetrokken.
(…)
Openbare ruimte
De nieuwe haven met Het Havengebouw vormt het hart van het plan.
(…)
Programma voor [bestemmingsplan]
(…)
Aan de nieuwe haven staat een bijzonder gebouw gepland, het zogenaamde “havengebouw”. Dit gebouw krijgt een eigentijdse, moderne architectuur.
(…)
2. LOKATIE DEELGEBIED 2: HET HAVENGEBOUW
Deelgebied 2: “Het Havengebouw” ligt aan de [straat A] , in [bestemmingsplan] . Het Havengebouw is in het bestemmingsplan aangeduid als één bouwvlak maar bestaat in de huidige situatie uit twee delen:
1. de locatie waarop nu het pand De Meerpaal staat.
2. het “plein” op de lage kade waarop een nieuw havengebouw is voorzien dat de hoge kade met de lage kade verbindt.
De gemeente zal het bouwvlak uit het bestemmingsplan in zijn geheel benutten voor het bouwen van een nieuw beeldbepalend Havengebouw. Met als doelstelling: het gebied noodzakelijk aantrekkelijk maken voor bezoekers en bewoners, die samen voor meer omzet in het gebied moeten zorgen.
Bij de invulling van deelgebied 2, het Havengebouw speelt de bijzondere locatie (centrale ligging aan het water) een zeer belangrijke rol. Hier is plaats voor een solitair eigentijds gebouw dat aan de kop van de haven, en duidelijk zichtbaar vanuit de Steenstraat, [bestemmingsplan] aankondigt. Een bruisend gebied met detailhandel, horeca en voorzieningen en met als hart Het Havengebouw dat als enige gebouw in het gebied [bestemmingsplan] wordt voorzien van publiek- maatschappelijke functies (museum en VVV).