Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.Medtronic Inc.,gevestigd te [vestigingsplaats] , Verenigde Staten van Amerika,
Medtronic B.V.,gevestigd te [vestigingsplaats] ,
1.Het verloop van de procedure
- de dagvaarding in hoger beroep;
- de memorie van grieven tevens houdende incidentele vordering ex artikel 843a Rv;
- de antwoordconclusie in het incident ex artikel 843a Rv;
- het arrest in het incident ex artikel 843a van 31 maart 2015, waarbij de incidentele vordering is afgewezen;
- de memorie van antwoord;
- de akte van [appellant] ;
- de antwoordakte van Medtronic.
2.De beoordeling
f140.000,- is toegekend. Bij het eindigen van de arbeidsovereenkomst was [appellant] nog ziek.
Artikel 1 Begrippen
Indien de overeenkomst respectievelijk de verzekering hetzij door de verzekeringnemer, hetzij door de maatschappij wordt beëindigd, geschiedt zulks onverminderd de rechten terzake van reeds ingegane arbeidsongeschiktheid […]
Indien het dienstverband anders dan op grond van een dringende reden, als vermeld in het Burgerlijk Wetboek, wordt beëindigd, kan de verzekering individueel worden voortgezet op voorwaarde dat:
- verzekerde schriftelijk daartoe de wens te kennen geeft binnen 30 dagen nadat het dienstverband is beëindigd;
- verzekerde elders arbeid verricht waaruit inkomen/salaris wordt genoten; […]”
- een verklaring voor recht dat Medtronic tekort is geschoten in de nakoming van haar verplichtingen althans onrechtmatig tegenover hem heeft gehandeld;
- veroordeling van Medtronic tot schadevergoeding, op te maken bij staat;
- veroordeling van Medtronic in de proceskosten.
Uit de bepalingen van de AOP-verzekering volgt dat de arbeidsongeschikte werknemer slechts aanspraak op een verzekeringsuitkering kan maken indien hij recht heeft op een uitkering krachtens de WAO. Vast staat dat [appellant] […] geen recht had op een WAO-uitkering tijdens en/of aansluitend aan de arbeidsovereenkomst. […] De vorderingen zullen dus worden afgewezen omdat niet is voldaan aan de voorwaarden voor het recht op uitkering uit de AOP-verzekering, nog daargelaten of gedaagden in plaats van de voormalige werkgever van [appellant] aansprakelijk gehouden kunnen worden en voorts daargelaten of sprake is van verjaring en/of rechtsverwerking.”
en zolang de verzekerde recht heeft op een uitkering krachtens de WAO’ uit artikel 1.9 van de verzekeringsvoorwaarden is geen constitutief element van “arbeidsongeschiktheid”, maar strekt in combinatie met artikel 10 onder b van die voorwaarden tot bepaling van de duur van de uitkering.
en zolang de verzekerde recht heeft op een uitkering krachtens de WAO’ maakt onderdeel uit van die begripsomschrijving van arbeidsongeschiktheid (artikel 1.9 van de voorwaarden). Uit de naam van de verzekering, de begripsomschrijving van arbeidsongeschiktheid die in de polisvoorwaarden is opgenomen en uit de wijze van berekening zoals opgenomen in artikel 10 van die voorwaarden (zie overweging 2.1 d) blijkt dat het recht op een uitkering krachtens deze verzekering onlosmakelijk is verbonden aan het recht op een WAO-uitkering. Het hof volgt [appellant] daarom niet in zijn uitleg van de verzekeringsvoorwaarden. Grief 1 slaagt niet.
- hem te informeren over de AOP-verzekering (grief 2);
- zijn arbeidsongeschiktheid tijdig aan de verzekeraar te melden (grief 3 en 4);
- hem te informeren over de wijze waarop de AOP-verzekering zou eindigen en over de mogelijkheid om die verzekering na beëindiging van zijn dienstverband individueel voort te zetten (grief 5).