3.1.1.De kantonrechter heeft in de rechtsoverwegingen 2.1 tot en met 2.9 van het beroepen vonnis enkele feiten vastgesteld. De stichting en Annexum hebben tegen die overwegingen geen grieven gericht en de gemeente heeft in de memorie van antwoord gesteld dat de betreffende feiten correct zijn weergegeven. In dit hoger beroep kan dus van dezelfde feiten worden uitgegaan. Het hof zal de door de kantonrechter vastgestelde feiten hieronder weergeven, voorzien van een door het hof toegevoegde letteraanduiding.
Het Maastrichts Expositie- en Congrescentrum (hierna: MECC) is tot stand gebracht in samenwerking tussen de Gemeente en [Beleggingen] Beleggingen B.V. (hierna: [Beleggingen] ). Het MECC bestaat uit een publiek deel (het congres- en vergadercentrum) en een privaat deel (het beurzen- en tentoonstellingscentrum, mede omvattend de Noord- en de Zuidhal). De Gemeente is eigenaar van het publieke deel; de Stichting is (sinds 2005) eigenaar van het private deel van het MECC.
De Noord- en de Zuidhal worden door de Stichting verhuurd aan de Gemeente. Deze overeenkomst is aangegaan door de Gemeente en de toenmalige eigenaar van het private deel van het MECC, [Beleggingen] . De overeenkomst is ingegaan op 1 januari 1988.
De beide hallen worden, op basis van een huurovereenkomst van 23 december 1996 en met toestemming van de eigenaar/verhuurder, door de Gemeente (onder)verhuurd aan Maastrichts Expositie- en Congrescentrum B.V. (hierna: MECC BV).
Op enig moment vóór 19 mei 2005 is de eigendom van het private deel van het MECC (en daarmee de positie als verhuurder aan de Gemeente) overgegaan van [Beleggingen] op Rodamco Nederland Kantoren B.V. (hierna: Rodamco).
Op 19 mei 2005 hebben de Gemeente, Rodamco, de Stichting, Annexum en Annexum Beheer B.V. een overeenkomst gesloten (hierna: de meerpartijenovereenkomst), op grond waarvan de Stichting eigenaar is geworden van het private deel van het MECC. Op grond van de in de meerpartijenovereenkomst neergelegde contractsoverneming is de Stichting daarnaast verhuurder geworden van de Noord- en de Zuidhal aan de Gemeente.
De meerpartijenovereenkomst bevat onder meer de volgende bepalingen:
‘Artikel 2 Toestemming gemeente
1.
De gemeente verleent hierbij onder na te noemen afspraken toestemming aan Rodamco om als één onverbrekelijk geheel bij notariële akte van verkoop en transport tevens houdende akte van contractsoverneming (zoals bedoeld in artikel 6:159 BW), te vervreemden en over te dragen aan Stichting Bewaarder, de eigendom van het Private Deel en de daarbij behorende rechten en plichten uit de (samenwerkings)overeenkomsten die bestaan tussen thans Rodamco en de gemeente Maastricht met betrekking tot de ontwikkeling en exploitatie van het MECC.
Een lijst van de bestaande (samenwerkings)overeenkomsten wordt aan deze overeenkomst gehecht (bijlage 3).
(…)
Artikel 4 Exploitatie
Annexum verplicht zich in algemene zin jegens de Gemeente het Private Deel naar behoren te exploiteren met in achtneming van de inhoud en strekking van de hierboven vermelde samenwerkingsovereenkomsten (bijlage 3).
(…)
Artikel 6 Hoofdelijkheid en garantstelling
Daar waar in deze overeenkomst wordt gerefereerd aan verplichtingen van Annexum betreft het hoofdelijke verplichtingen voor ieder van de partijen sub 3 [Annexum, toevoeging kantonrechter], 4 [de Stichting] (en) 5 [Annexum Beheer B.V.] (…). Voorts staan partijen sub 3, 4 (en) 5 (…) ieder voor zich jegens de Gemeente garant voor de deugdelijke nakoming van de verplichtingen door ieder van de anderen en verklaren zij over en weer jegens elkaar alsmede ieder voor zich jegens de Gemeente om al datgene te doen en te laten dat nodig is om ieder van hen ten volle in staat te stellen om de verplichtingen uit deze overeenkomst jegens de gemeente onvoorwaardelijk, onherroepelijk en deugdelijk te kunnen nakomen.’
Aan de samenwerkingsovereenkomst is als bijlage 3 een lijst gehecht waarop (hof: onder meer) staat vermeld:
‘6 Huurovereenkomst d.d. 22 mei 1984 ingegaan 1 januari 1988’
Als partijen bij deze overeenkomst worden op dezelfde lijst genoemd: [Beleggingen] en de Gemeente.
In de vloeren van de Noord- en de Zuidhal zijn, over de volle breedte en telkens op twaalf meter afstand van elkaar, goten aangebracht, die 40 cm breed en diep zijn. De goten worden gebruikt voor het transport van leidingen en kabels naar de stands en de andere inrichtingen ten behoeve van de evenementen (beurzen, tentoonstellingen, congressen en dergelijke) in het MECC.
De goten in de vloer van de Noord- en de Zuidhal waren aanvankelijk afgedekt met betonnen deksels. Op enig moment vóór het moment dat de eigendom (op grond van de meerpartijenovereenkomst) is overgegaan van Rodamco op de Stichting, zijn de betonnen kabelgootdeksels op initiatief van de Gemeente en/of MECC BV vervangen door houten exemplaren (hierna: de kabelgootdeksels).
Het onderwerp ‘onderhoud, reparaties en uitvoering van werken’ is in de huurovereenkomst tussen de Gemeente en de Stichting c.s. als volgt geregeld:
‘artikel 10
Onderhoud, reparaties en uitvoering van werken
1.
Voor rekening van verhuurder komen:
het in stand houden van, de reparaties aan en de vernieuwing van vitale bouwkundige onderdelen van het gehuurde zoals de fundering, bouwmuren, gevels, kolommen, vloeren, daken en hemelwaterafvoeren, benevens het totale buitenonderhoud.
2.
Door de huurder zullen voor eigen rekening worden verzorgd:
a)
het totale binnenonderhoud,
b)
onderhoud, herstel en zo nodig vernieuwing van onder meer: hang- en sluitwerk, spiegels-/venster en andere ruiten, zowel binnens- als buitenshuis, kranen van gas- en waterleiding en die van de centrale verwarming, schakelaars, stopcontacten en signaalboorden van de electrische installatie en de schelinstallatie, rolluiken, jaloezieën, markiezen e.d., en voorts van: aan en afvoerleiding van water vanaf de hoofdkraan, het gehele sanitair, de centrale verwarming en de warmwaterinstallatie, de leidingen voor gas en electriciteit met al wat daartoe verder behoort, dit behoudens vervanging wegens normale slijtage,
c)
het legen van vetputten, het schoonmaken en ontstoppen van goten en van alle aan- en afvoerbuizen, zowel binnens- als buitenshuis, daaronder begrepen het jaarlijks schoonmaken van de ketel van de centrale verwarming, het jaarlijks vegen van de schoorstenen en het halfjaarlijks schoonmaken van de geyser.
3.
Het is huurder zonder voorafgaande toestemming van de verhuurder niet toegestaan in, op of aan het gehuurde werkzaamheden te verrichten aan constructieve en/of installatie-technische onderdelen van het complex of het uiterlijk van het gehuurde te wijzigen.
(…)
6.
Onder reparatie of uitvoering van werken wordt voor de toepassing van dit artikel mede verstaan vervanging. In zodanig geval zal van gelijksoortig en gelijkwaardig materiaal gebruik worden gemaakt, dit op aanwijzing van de verhuurder.’