15.8.Het hof komt thans toe aan de aan de deskundige te stellen vragen. Zoals ook tijdens de comparitie als uitgangspunt gehanteerd zal op basis van de door [appellant] voorgestelde vragen, waarbij de door hem aangegeven nummering zal worden gevolgd, tot een definitieve vraagstelling worden besloten en wel met een eigen door het hof aan te geven nummering. Daar waar de respectieve vraag geen bezwaren oproept – en het hof ze zinvol acht – zal zonder nadere toelichting de vraag worden opgenomen. Waar wel discussie is gerezen zal per vraag (of cluster van bij elkaar horende vragen) het hof een oordeel geven.
Ter comparitie heeft [appellant] aangegeven dat de vragen 6, 7, 17, 20 en 21 kunnen vervallen.
[geïntimeerde] acht de vraag te algemeen en benadrukt dat - net zoals ten aanzien van vraag 2 - het te verwijderen sanitair en meubilair daarna weer moest worden hergebruikt, terwijl het verwijderen van twee tegellagen ook verplaatsing van voorzieningen (leidingen e.d.) met zich bracht. [appellant] heeft aangegeven dat in alle vragen die zijn voorgesteld met ‘badkamer’ wordt bedoeld de aan de orde zijnde badkamer van [geïntimeerde] .
Het hof stelt vast dat partijen het eens zijn over het feit dat de deskundige onderzoek moet doen naar de herstelwerkzaamheden en kosten betreffende de specifieke badkamer van [geïntimeerde] . Door [appellant] is niet betwist dat het te verwijderen sanitair en meubilair zou worden hergebruikt, zodat dit aspect in zowel vraag 1 als 2 zal worden ingeweven.
De eerste twee vragen komen aldus te luiden:
“1.a. Hoeveel uur kost het om vloeren en wanden (totaal: 26m2) van de badkamer
van [geïntimeerde] te betegelen (er van uitgaand dat vorige lagen tegelwerk reeds zijn verwijderd dan wel verwijdering niet nodig is), indien het aanwezige sanitair en meubilair moeten worden verwijderd en vervolgens na nieuwe betegeling moeten worden hergebruikt?
1.b. Hoeveel uur kosten de onder a. genoemde werkzaamheden indien wel twee tegellagen dienen te worden verwijderd en voorzieningen zoals leidingen en het reservoir voor het wc dienen te worden verplaatst. ?
2. Hoeveel uur kost het slopen van 26m2 tegelwerk van vloeren en wanden in
een badkamer, indien het aanwezige sanitair en meubilair moeten worden verwijderd en vervolgens na nieuwe betegeling moeten worden hergebruikt?
Vragen 3 en 4
[appellant] heeft zelf een correctie op de door hem voorgestelde vragen voorgesteld , te weten dat [bouwbedrijf] heeft opgegeven dat gedurende 92,5 uur werkzaamheden zijn verricht. [geïntimeerde] heeft dit niet weersproken en het hof zal de correctie verwerken in de voorgestelde vraag 4.
Vragen 3 en 4 komen als volgt te luiden
3. Hoeveel uur kosten de werkzaamheden gebruikelijk die zijn opgesomd in de
verklaring van [bouwbedrijf] (productie 29 bij akte na tweede tussenarrest aan de zijde
van [geïntimeerde] ), per opsommingsteken op bladzijde 2?
4. Is 92,5 uur redelijk voor de werkzaamheden die zijn opgesomd in de verklaring van [bouwbedrijf] (productie 29 bij akte na tweede tussenarrest aan de zijde van [geïntimeerde] )?
Vraag 5
Onder verwijzing naar de gedachtewisseling tijdens de comparitie van partijen aangaande deze vraag, waar kortheidshalve naar wordt verwezen zal het hof de vraag niet opnemen.
Het hof heeft reeds bij hem bindende eindbeslissing in overweging 10.13.2 van het tussenarrest van 3 juni 2014 geoordeeld dat algehele vervanging de enige herstelmogelijkheid was voor de door [appellant] geleverde wanprestatie, zodat deze vraag thans niet meer aan de orde is.
5. Indien twee lagen tegels dienen te worden verwijderd, dienen deze dan laag
voor laag te verwijderd of kan dat in één keer?
6. Hoeveel is de gebruikelijke opslag in de bouw voor werkuren van onderaannemers (minimum-maximum-gemiddeld)?
Vragen 10 en 11
Namens [geïntimeerde] is aangevoerd dat in het kader van deze vragen als voldoende eindresultaat heeft te gelden de badkamer zoals deze er nu uitziet, dat wil zeggen conform de opdracht en daarbij horende 3D-tekeningen als ook aan [appellant] beschikbaar gesteld. Deze tekeningen hingen in de kamer naast de badkamer tegen de muur, aldus [geïntimeerde] .
Door [appellant] is betoogd dat het er om gaat dat conform de opdracht is gewerkt. Het huidige resultaat hoeft niet hetzelfde te zijn als van [appellant] mocht worden verwacht, aldus [appellant] .
Het hof stelt vast dat per saldo beide partijen – terecht – van oordeel zijn dat uitgangspunt bij de beantwoording van de beide vragen is dat onder ‘voldoende eindresultaat’ valt een resultaat conform de opdracht en de daarbij horende 3D-tekeningen
7. Welke van de werkzaamheden die zijn opgesomd in de verklaring van [bouwbedrijf]
(productie 29 bij akte na tweede tussenarrest aan de zijde van [geïntimeerde] )
zijn niet noodzakelijk om een voldoende eindresultaat te verkrijgen?
8. Als van de werkzaamheden die zijn opgesomd in de verklaring van [bouwbedrijf]
(productie 29 bij akte na tweede tussenarrest aan de zijde van [geïntimeerde] ) de
werkzaamheden die niet noodzakelijk zijn om een voldoende eindresultaat
te verkrijgen, niet zouden zijn uitgevoerd, hoeveel manuren zouden dan gebruikelijkerwijs zijn besteed aan de wel noodzakelijke werkzaamheden?
Nu [appellant] heeft aangegeven dat deze vragen niet hoeven te worden gesteld omdat hij veronderstelt dat ook de deskundige het oordeel van [appellant] deelt dat jollyhoeken zagen hetzelfde betekent als onder verstek zagen, zal het hof deze vragen volledigheidshalve toch opnemen. Het hof kan immers niet op voorhand vaststellen wat de deskundige gaat vinden.
9. Is het juist dat jollyhoeken zagen hetzelfde is als in verstek zagen en dus
slechts het aanpassen van de zijkant van de tegels aan de hoeken van de
ruimte betreft?
10. Is het op maat maken iets anders dan jollyhoeken zagen?
11. Wordt met “op maat zagen” in de branche het maken van schuine randen (45
graden jollyhoeken) bedoeld of wordt daarmee bedoeld het wijzigen van de
lengte of breedte van tegels?
12. Hebben de woorden in de offerte “voorbereiding nissen frezen
en jollyhoeken zagen” wel of niet iets te maken met “op maat maken”?
Vraag 16
[geïntimeerde] heeft voorgesteld vraag 16 aan te scherpen, waartegen [appellant] zich niet heeft verzet. Het hof zal de vraag met aanscherping stellen, naast de daarbij horende vragen 18 en 19.
13. Is het op maat maken van de in de badkamer geplaatste (keramiek)tegels aan een snijtafel door middel van een glijder met diamant een voor dit soort tegels gebruikelijke methode in de branche en kan daarmee een voldoende eindresultaat worden behaald?
14. Hoeveel uren kost het om 26m2 aan tegels op maat te
zagenvoor deze
specifieke badkamer?
15. Hoeveel uren kost het om 26m2 aan tegels op maat te
snijdenvoor deze specifieke badkamer?
Het hof acht de hierna op te nemen vraag tenslotte zinvol als slotvraag:
16. Heeft u voor het overige nog opmerkingen waarvan u het zinvol acht dat het hof daarvan kennis neemt ?