Hieraan is door en namens [appellante] ter zitting in hoger beroep - zakelijk weergegeven – onder meer het volgende toegevoegd. Het gaat steeds beter met [appellante] , ook met haar psychische toestand. [appellante] heeft winkels als Action, Wibra, Ikea en Xenos benaderd om te vragen of zij een baan kon krijgen. De uitkeringsinstantie wil echter eerst kijken in hoeverre [appellante] belastbaar is en dan pas beslissen of [appellante] eerst een traject moet volgen of dat zij weer geschikt is voor de arbeidsmarkt. [appellante] is door mr. Gerlag uitdrukkelijk gewezen op het risico van tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling, indien een eventuele toelating te vroeg zou komen.
De omstandigheid dat iemand psychische klachten heeft, wil niet zeggen dat men daarmee ook de uit de wettelijke schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen niet kan nakomen. [appellante] stelt zich op het standpunt dat zij, nu zij in staat is om als alleenstaande vrouw te verhuizen, om in haar eentje voor vier kinderen te zorgen en om haar financiën te beheren met behulp van budgetzorg, ook in staat moet worden geacht de uit de wettelijke schuldsaneringsregeling voortvloeiende verplichtingen na te komen.
[appellante] slikt geen anti-depressiva.
Op dit moment rust op [appellante] geen sollicitatieplicht vanuit de uitkeringsinstantie; over enige tijd krijgt [appellante] echter een herkeuring. [appellante] is op dit moment in afwachting van een oproep van de keuringsarts.
De reden dat [appellante] ter zitting in eerste aanleg heeft verklaard dat zij niet weet of zij in staat is om betaald werk te verrichten, wellicht wel tien uur per week zou kunnen werken maar dat het zou afhangen van het soort werk, is gelegen in de omstandigheid dat [appellante] zich overrompeld voelde door de vraag van de rechtbank. [appellante] is wel degelijk bereid om een baan te zoeken. [appellante] heeft inmiddels begrepen dat de gemeente kan helpen met het regelen van kinderopvang, zodat [appellante] ook in staat is om te werken.
[appellante] is in 2013 gescheiden. De ex-echtgenoot van [appellante] weigert te spreken over de schuldenproblematiek; er is wel contact tussen partijen maar dit heeft slechts betrekking op de kinderen. Het is voor [appellante] derhalve niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen of er nog schulden zijn waarvan zij thans niet op de hoogte is. Mr. Gerlag heeft aangegeven dat [appellante] en hij zich ervan bewust zijn dat er meer schulden zouden kunnen zijn, aangezien [appellante] en haar ex-echtgenoot in gemeenschap van goederen gehuwd waren. Tot op heden heeft zich echter nog geen schuldeiser gemeld, anders dan degenen die reeds bekend zijn. In het verzoekschrift staat overigens ten onrechte dat [appellante] op huwelijkse voorwaarden is gehuwd: de reden dat dit onjuist is vermeld heeft te maken met de vergoeding door de Raad voor de Rechtsbijstand die [appellante] anders niet zou kunnen krijgen.
Na de ontdekking dat de ex-echtgenoot van [appellante] stukken achterhield en schulden maakte, heeft [appellante] in zoverre ingegrepen dat zij haar toenmalige echtgenoot heeft geconfronteerd en hem eisen heeft gesteld. Het gezin is toen ook verhuisd om dichter bij de moeder van [appellante] te zijn. [appellante] heeft zich ook tot de gemeente gewend om te vragen of zij op kosten van de gemeente een opleiding zou kunnen volgen. De ex-echtgenoot van [appellante] onderging in die tijd onderzoek en bleek een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben, zo stelt [appellante] . Toen het [appellante] duidelijk werd dat de situatie niet zou verbeteren, heeft [appellante] uiteindelijk toch een echtscheiding aangevraagd.
Op uitdrukkelijke vragen van het hof geeft [appellante] aan dat de brief d.d. 8 juni 2015 van
[X.] namens de huisarts (bijlage bij indieningsformulier van 30 juli 2015) er op lijkt te wijzen dat de doorverwijzing naar PsyQ pas in juni 2015 heeft plaatsgevonden, maar dat die doorverwijzing in werkelijkheid al enige maanden geleden heeft plaatsgevonden; de datum 8 juni 2015 heeft betrekking op het opstellen van de verklaring van [X.] . Een verklaring dat de psychosociale problematiek onder controle is wordt niet afgegeven en kan derhalve niet door [appellante] worden overgelegd, zo is op een eveneens uitdrukkelijke vraag van het hof namens [appellante] verklaard.