Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
1.Het geding in eerste aanleg (zaak/rolnummer 211317 / HA ZA 09-2061)
2.Het geding in hoger beroep
- de dagvaarding in hoger beroep;
- de memorie van grieven;
- de incidentele memorie strekkende tot onbevoegdheid tevens memorie van antwoord houdende incidenteel appel met producties van [geïntimeerde] ;
- de memorie van antwoord in het bevoegdheidsincident van [appellante] .
3.Vooraf
4.De beoordeling
Refcomp Spa, r.o. 21 waarin verwezen wordt naar de uitleg als door het Hof reeds gegeven ten aanzien van de voorganger van artikel 23 EEX-Vo, te weten artikel 17 EEX-verdrag, in HvJ 10 maart 1992, C-214/89, NJ 1996/279 inzake
Powell Duffryn). Dat betekent dat de forumkeuzeovereenkomst slechts aan de vereisten van artikel 23 EEX-Vo, die verordeningsautonoom moeten worden uitgelegd, mag worden getoetst en dus niet aan de hand van een nationaal rechtsstelsel. Aansluiting moet worden gezocht bij het stelsel en de doelstellingen van de EEX-Verordening.
TOEPASSELIJKHEID:
voor het overige" de algemene leveringsvoorwaarden van [appellante] Benelux van toepassing zijn. Het hof is van oordeel dat met de aangehaalde bewoordingen onvoldoende duidelijk en nauwkeurig tot uitdrukking is gebracht dat de algemene leveringsvoorwaarden ook van toepassing zijn op de overkoepelende relatie van partijen, de raamovereenkomst, omdat artikel 1 van bedoelde voorwaarden de toepasselijkheid van de voorwaarden beperkt tot (ver)koopovereenkomsten en gesteld noch gebleken is dat voor het ondertekenen van de overeenkomst van 21 maart 2009 tussen partijen daadwerkelijk aan de orde is geweest dat – ondanks artikel 1 van bedoelde voorwaarden – het forumkeuzebeding van artikel 20 (ook) van toepassing zou zijn op de in het geding zijnde rechtsbetrekking van partijen. De beperking in de werkingssfeer in artikel 1 van de algemene leveringsvoorwaarden is ook zo duidelijk geformuleerd, dat [geïntimeerde] evenmin in redelijkheid – zonder nadere afspraak die gesteld noch gebleken is – had hoeven te begrijpen dat [appellante] met artikel 7 van de overeenkomst iets anders voor ogen had.
alle tussenpartijen opkomende geschillen", dus ongeacht de aan de orde zijnde rechtsbetrekking. Daarmee voldoet het niet aan de eis van artikel 23 lid 1 EEX-Vo dat het forumkeuzebeding betrekking moet hebben op een bepaalde rechtsbetrekking, zoals blijkt uit HvJ EU 7 februari 2013, C-543/10, LJN BZ1836, ECLI:EU:C:2013:62 inzake
Refcomp Spa, r.o. 25: "
In dat verband moet worden vastgesteld dat artikel 23, lid 1, van de verordening in wezen formele voorwaarden voor de geldigheid van een forumkeuzebeding behelst en slechts één materiële voorwaarde noemt die verband houdt met het voorwerp van het beding, namelijk dat het betrekking heeft op een bepaalde rechtsbetrekking."
Tot slot breng ik in herinnering dat volgens artikel 23 van verordening nr. 44/2001 de forumkeuze betrekking dient te hebben op geschillen naar aanleiding van "een bepaalde rechtsbetrekking". Gelet op de beperkingen die de Uniewetgever heeft gesteld aan de vrijheid om van de normale bevoegdheidsregels van verordening nr. 44/2001 af te wijken, betekent dit dat een forumkeuzebeding een niet al te ruime strekking mag hebben.(35)."
Noot 35 als hiervoor bedoeld luidt tenslotte: "
Een dergelijk beding mag dus niet dermate ruim zijn geformuleerd, dat het zou gelden voor alle geschillen die uit welken hoofde dan ook tussen partijen kunnen rijzen".