4.1. In dit hoger beroep kan worden uitgegaan van de volgende feiten.
a) De rechtsvoorganger van SWL heeft de woning aan de [straatnaam] [huisnummer B] te [woonplaats] met ingang van 10 september 2002 voor onbepaalde tijd verhuurd aan [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2].
b) In artikel 8 van de huurovereenkomst zijn algemene voorwaarden van toepassing verklaard.
Artikel 7.1 van de algemene voorwaarden luidt als volgt: “Huurder zal het gehuurde gebruiken en onderhouden zoals het een goed huurder betaamt.”
Artikel 7.5 van de algemene voorwaarden luidt als volgt: “Huurder dient ervoor zorg te dragen dat aan omwonenden geen overlast of hinder wordt veroorzaakt door huurder, huisgenoten, huisdieren of door derden die zich met toestemming van huurder in het gehuurde bevinden.”
c) SWL heeft de woning aan de [straatnaam] [huisnummer A] te [woonplaats] per 26 juni 2009 voor onbepaalde tijd verhuurd aan mevrouw [buurvrouw A], mede ten behoeve van haar zeven inwonende kinderen.
d) Bij brief van 8 oktober 2009 heeft [geïntimeerde sub 2] onder meer het volgende geschreven aan SWL:
“Wij hebben vanaf 15-08-09 nieuwe buren gekregen. Vanaf dag 1 hebben we ontzettend veel overlast. Dit is bekend bij jullie en de politie [woonplaats].(…) Er wordt door jullie wel aan gewerkt, maar voor ons is er nu nog geen oplossing. (…)
Er wordt nu een traject met Synthese gestart maar het wordt er niet beter op. Ik heb de huurdersbelangenvereniging ingeschakeld. Deze hebben mij geadviseerd om deze brief te schrijven. (…) Hopelijk kunnen we hier samen uitkomen.”
e) Bij brief van 13 november 2009 heeft SWL aan [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] onder meer het volgende meegedeeld:
“Op 9 november hadden wij samen met wijkagent [wijkagent] een gesprek over de overlast die u nu ervaart. (…)
Buurtbemiddeling
U bent samen met mevrouw [buurvrouw A], onder begeleiding van Synthese, een traject ingegaan van Buurtbemiddeling. Helaas loopt dit niet goed. Synthese is van mening dat het conflict niet door hun bemiddeling kan worden opgelost. Daarom heeft (…) Synthese aangegeven dat het traject wordt stopgezet en afgesloten.
Multidisciplinair overleg
In het Multidisciplinair overleg is besproken wat voor mogelijkheden we nog hebben. (…) Wij hebben de situatie uitvoerig besproken en kwamen tot de conclusie dat wij helaas geen oplossing voor dit probleem hebben. Wij verwachten ook niet dat wij deze situatie kunnen oplossen.
Verhuizen
U wilt graag verhuizen. (…) Wonen [plaats] heeft echter maar een beperkt aantal woningen beschikbaar voor de verhuur. Dit heeft gevolgen voor de wachttijd. (…)
Overlastmeldingen
U heeft uw overlast altijd gemeld bij verschillende partijen, waaronder Wonen [plaats] en de politie. Deze overlast zal (waarschijnlijk) niet verdwijnen. Toch wil ik u vragen geen overlastklachten meer te melden (…). Wij gaan niet meer actief deze overlast aanpakken.
Tot slot
Dit is voor u een hele vervelende situatie. (…)”
f) In de eerste helft van 2010 zijn tussen [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] en SWL brieven gewisseld over de overlast die [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] van de bewoners van [straatnaam] [huisnummer A] ondervonden.
g) Bij e-mail van 7 september 2010 heeft SWL aansluitend bij een voorafgaande mailwisseling aan [geïntimeerde sub 2] onder meer het volgende meegedeeld:
“Verder vind ik het heel vervelend dat jullie nog steeds overlast ervaren van de buren. We hebben eind vorig jaar al moeten constateren dat we de overlast die jullie ervaren niet naar jullie genoegen hebben kunnen oplossen. Onze mogelijkheden zijn echter beperkt. Het heeft dan ook geen zin om alle overlast die jullie ervaren te blijven melden. (…) Ik begrijp dat dit een hele vervelende situatie voor jullie is. Ik hoop dat er snel een geschikte woning voor jullie vrijkomt (…)”
h) Op 11 mei 2011 heeft [geïntimeerde sub 2] bij de politie aangifte gedaan van – kort gezegd – bedreiging gepleegd door [buurvrouw A].
i) Op vrijdagavond 1 juli 2011 is op de gemeenschappelijke oprit van de woningen [straatnaam] [huisnummer A] en [huisnummer B] een ruzie ontstaan tussen het gezin van [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] en het gezin van [buurvrouw A]. Dit heeft geleid tot inzet van politie.
j) Kort daarna, omstreeks middernacht in de avond van 1 op 2 juli 2011, zijn twee stenen gegooid door twee ruiten van een slaapkamer in de woning van [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2].
k) Bij brief van 6 juli 2011 heeft de burgemeester van [woonplaats] aan SWL verzocht om als verhuurder zo spoedig en effectief mogelijk een einde te maken aan de voortdurende conflictsituatie.
l) SWL heeft de familie [buurvrouw A] ertoe weten te bewegen om in te stemmen met beëindiging van de huurovereenkomst. De familie [buurvrouw A] heeft de woning aan de [straatnaam] [huisnummer A] ontruimd en de sleutels op 5 augustus 2011 ingeleverd bij SWL.
m) SWL heeft [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] ook in de gelegenheid gesteld zelf tot beëindiging van de huurovereenkomst en tot ontruiming van de woning aan de [straatnaam] [huisnummer B] over te gaan. [geïntimeerde sub 1] en [geïntimeerde sub 2] hebben geweigerd om in te stemmen met beëindiging van hun huurovereenkomst.