Uitspraak
GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH
2 Het geding in hoger beroep
3.De gronden van het hoger beroep
4.De beoordeling
“aangezien uw cliënte bezwaar maakte tegen de term schenkingsovereenkomst is die overeenkomst aangepast”. In de bijgevoegde overdrachtsakte is vermeld dat:
“1. [appellant] overdraagt en [geïntimeerde] () in bezit (neemt) het deel in het maatschappelijke kapitaal van () ‘[besloten vennootschap]’(). () 5. Eigendomsrechten op het deel van het maatschappelijk kapitaal van de Vennootschap in de grootte van 50% worden overgedragen aan [geïntimeerde] vanaf het moment van het ondertekenen van de huidige akte.”Blijkens de bijgevoegde door [geïntimeerde] opgestelde volmacht diende [appellant] voor de overdracht een (algemene) volmacht te verlenen aan de in de volmacht door [geïntimeerde] aangewezen persoon [gevolmachtigde A.].
“Zoals u bekend zal [appellant] geen algehele volmacht verlenen aan een hem onbekend persoon om “zijn belangen te vertegenwoordigen bij ().”
“Cliënt realiseert zich echter dat ze niet kan bepalen aan wie uw cliënt volmacht geeft. Gezien het bovenstaande wil ik uw cliënt dan ook nog 3 werkdagen de tijd geven om aan mij () aan te leveren het bewijs van overdracht van de aandelen (). () Ik verwacht dus uiterlijk op dinsdag 23 oktober om 12.00 uur van u het bedoelde bericht te ontvangen.”
“Partijen ([appellant] en [geïntimeerde], hof) met elkaar een overdrachtsakte zijn aangegaan als het volgt: 1. [appellant] overdraagt aan de besloten vennootschap “[besloten vennootschap]” vertegenwoordigd door [geïntimeerde] zijn deel in het maatschappelijke kapitaal van de besloten vennootschap “[besloten vennootschap]”().”
“bedoelde volmacht”kunnen niet anders worden begrepen dan het hier moest gaan om een (toereikende) volmacht om de aandelenoverdracht aan [geïntimeerde] te kunnen bewerkstelligen. Een andersluidende uitleg is, gelijk [appellant] heeft gesteld, ook niet te verenigen met de aard en de strekking van een volmacht. Volmacht is immers een bevoegdheid die een volmachtgever ([appellant]) aan de gevolmachtigde geeft, waarbij de volmachtgever erop moet kunnen vertrouwen dat de gevolmachtigde handelt binnen de grenzen van zijn bevoegdheid. Dit betekent dat [appellant] ook belang heeft bij de persoon van de gevolmachtigde. De volmachtgever is immers gebonden aan de rechtshandelingen die de gevolmachtigde (binnen de grenzen van zijn bevoegdheid) in naam van de volmachtgever verricht (artikel 3:66 BW).
“dat [appellant] veroordeeld zal worden al datgene te doen wat van zijn kant noodzakelijk is om de aandelenoverdracht betreffende [besloten vennootschap] () te bewerkstelligen (). Een en ander uit de aard der zaak slechts indien en voor zover [geïntimeerde] van haar kant ook al datgene doet en dan heeft gedaan om de overdracht mogelijk te maken.”