ECLI:NL:GHSHE:2007:BB5052
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
- Raadkamer
- P.A.M. Hendriks
- B.F. de Poorter
- C. de Bruijne
- Rechtspraak.nl
Klacht ex artikel 13 Sv over wederrechtelijke vrijheidsberoving na termijnoverschrijding
In deze zaak heeft het Gerechtshof 's-Hertogenbosch op 27 februari 2007 uitspraak gedaan in een klacht ex artikel 13 van het Wetboek van Strafvordering. Klager, vertegenwoordigd door zijn advocaten, had de hoofdofficier van justitie te Maastricht verzocht om een verzoekschrift in te dienen voor vervolging van de beklaagde, een officier van justitie, wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving. Klager was op 17 februari 2005 in verzekering gesteld en op 18 februari 2005 voorgeleid aan de rechter-commissaris, die de inverzekeringstelling onrechtmatig had geoordeeld. Ondanks dit oordeel heeft de beklaagde ervoor gekozen om klager niet onmiddellijk in vrijheid te stellen, maar hem eerst te horen over andere strafbare feiten. Dit leidde tot de klacht van klager dat de beklaagde zich schuldig had gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving.
Het hof oordeelde dat de beklaagde ten onrechte had geoordeeld dat de inverzekeringstelling doorliep tot het einde van de termijn zoals genoemd in artikel 58 van het Wetboek van Strafvordering. Dit werd gezien als een onherstelbare fout in het voorbereidend onderzoek. Echter, het hof oordeelde ook dat er onvoldoende bewijs was dat de beklaagde opzettelijk of met grove veronachtzaming van de belangen van klager had gehandeld. De beklaagde had naar eigen zeggen gehandeld binnen de wettelijke kaders en had de mogelijkheid om klager eerder in vrijheid te stellen, maar had ervoor gekozen om hem te horen over andere feiten.
Uiteindelijk heeft het hof het beklag van klager afgewezen, waarbij het hof de beslissing van de beklaagde als niet opzettelijk onrechtmatig heeft gekwalificeerd. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor officieren van justitie om zorgvuldig om te gaan met de rechten van verdachten, vooral in situaties waarin de rechtmatigheid van inverzekeringstelling ter discussie staat.