ECLI:NL:GHSHE:2006:BA2849
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
- Hoger beroep
- M. Grapperhaus
- J. Spoor
- A. Slootweg
- Rechtspraak.nl
Ontslag en ziekmelding na handgemeen tussen werknemer en werkgever
In deze zaak, gewezen door het Gerechtshof 's-Hertogenbosch op 27 juni 2006, gaat het om een geschil tussen de besloten vennootschap [X.] en werknemer [Y.]. De werknemer, die op 9 april 2001 in dienst trad als metselaar, meldde zich ziek na een handgemeen met een collega op 18 juni 2003. Na het incident uitte hij de woorden "ik wil stoppen". De werkgever interpreteerde deze woorden als een ontslagname, wat de werknemer ontkende in een brief van 19 juni 2003 waarin hij zich ziek meldde en verklaarde geen ontslag te hebben genomen. De werkgever, [X.], hield echter vast aan de opvatting dat de werknemer ontslag had genomen en weigerde loon door te betalen voor de periode na het incident.
Het hof oordeelde dat de werkgever niet redelijkerwijs kon aannemen dat de werknemer zijn dienstverband wilde beëindigen op basis van de uitlatingen die hij deed in een emotionele situatie. De werknemer had zich op de dag na het incident schriftelijk ziek gemeld en ontkende ontslag te hebben genomen. Het hof concludeerde dat de werkgever, door vast te houden aan de onjuiste veronderstelling dat de werknemer ontslag had genomen, verantwoordelijk was voor het niet verrichten van de bedongen arbeid. Dit leidde tot de verplichting voor de werkgever om het loon door te betalen voor de periode waarin de werknemer niet werkte.
Het hof vernietigde het vonnis van de kantonrechter voor zover het meer of anders was toegewezen dan het hof nu oordeelde, en bekrachtigde het vonnis voor het overige. De werkgever werd veroordeeld tot betaling van een bedrag van € 11.454,-- bruto aan de werknemer, en werd ook veroordeeld in de proceskosten van het hoger beroep. De uitspraak benadrukt de noodzaak voor werkgevers om voorzichtig om te gaan met de interpretatie van werknemersuitingen, vooral in emotionele situaties, om onterecht ontslag en de daaruit voortvloeiende gevolgen te voorkomen.