ECLI:NL:GHSHE:2006:AZ4141
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
- Hoger beroep
- C.H.W.M. Sterk
- C.R.L.R.M. Ficq
- J.W. de Ruijter
- Rechtspraak.nl
Schending van het recht op een eerlijk proces en ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in hoger beroep
In deze zaak heeft het Gerechtshof 's-Hertogenbosch op 29 november 2006 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de politierechter in de rechtbank Roermond. De verdachte, geboren in 1952, heeft hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van 28 maart 2006. De verdediging heeft aangevoerd dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard op basis van schending van artikel 29 van het Wetboek van Strafvordering en artikel 6 van het EVRM. De verdediging stelde dat de verdenking tegen de verdachte moedwillig breed was opgezet en dat het afluisteren van telefoongesprekken zonder verlof van de rechter-commissaris heeft plaatsgevonden, waardoor de inhoud van die gesprekken niet rechtmatig was verkregen.
Het hof heeft het verweer van de verdediging in al zijn onderdelen verworpen. Het hof oordeelde dat er geen schending was van het pressieverbod van artikel 29 van het Wetboek van Strafvordering en dat het beginsel van een eerlijk proces, zoals vastgelegd in artikel 6 van het EVRM, niet was geschonden. Het hof concludeerde dat de verdachte onder ontoelaatbare druk was gezet, maar dat dit niet voldoende was om de ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in twijfel te trekken. De verdachte had verklaard dat hij betrokken was bij de handel in softdrugs, en er waren sterke aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij een levering van 50 kg hashish.
De beslissing van het hof was om het vonnis van de eerste rechter te bevestigen, waarbij het hof zich verenigde met de overwegingen van het vonnis en de argumenten van de verdediging verwierp. Het hof heeft vastgesteld dat er geen omstandigheden waren die de ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in de weg stonden. De uitspraak benadrukt het belang van een eerlijk proces en de voorwaarden waaronder het openbaar ministerie kan optreden.