4.6. De grief faalt. Het hof overweegt daartoe als volgt.
4.6.1. Artikel 185 WVW heeft betrekking op verkeersongevallen waarbij een motorrijtuig betrokken is "waarmee op de weg wordt gereden". De bepaling is derhalve slechts toepasselijk in geval van een ongeval met een rijdende auto, niet met een auto die in rust is. Ook in de Memorie van Toelichting op Wetsontwerp 29 955 wordt opgemerkt dat op een auto die in rust is het artikel niet van toepassing is; daaraan wordt toegevoegd dat indien een auto vlam vat nadat de bestuurder de auto op de vluchtstrook heeft neergezet en heeft verlaten een vordering op grond van artikel 185 geen kans van slagen heeft (MvT p. 2).
Weliswaar was in dit geval al tijdens het rijden een rooklucht geconstateerd (dat de auto al was ontbrand, zoals de Staat aanvoert, staat niet vast), maar het voertuig is pas volledig uitgebrand nadat het tot stilstand was gebracht op de vluchtstrook met de kennelijke bedoeling om het voertuig buiten het verkeer te brengen, en toen is ook pas de schade aan de weg ontstaan. In die situatie kan niet gezegd worden dat toen de schade ontstond met de auto op de weg werd gereden in de zin van artikel 185 WVW.
4.6.2. Doch ook overigens faalt het beroep op artikel 185 WVW. Het uitbranden van een auto nadat deze op de vluchtstrook tot stilstand is gebracht kan immers niet geworden aangemerkt als een "verkeersongeval" in de zin van dat artikel.
Zoals ook de rechtbank heeft opgemerkt, was bij de invoering van artikel 185 WVW met de vervanging van de in artikel 31 WVW (oud) gebezigde woorden "een botsing, aan- of overrijding met een motorvoertuig" door de term "verkeersongeval" volgens de parlementaire geschiedenis van de Wegenverkeerswet 1994 geen inhoudelijke wijziging beoogd. Duidelijk is dat het incident waar het hier om gaat niet als botsing, aan- of overrijding kan worden gekenschetst, zodat op deze gebeurtenis artikel 31 WVW (oud) niet van toepassing zou zijn. Ervan uitgaande dat de tekstwijziging van artikel 185 geen inhoudelijke wijziging was beoogd, is dan ook artikel 185 WVW niet van toepassing.
4.6.3. Van belang is voorts, dat de wijziging blijkens dezelfde parlementaire geschiedenis van de WVW 1994 is doorgevoerd om de terminologie in artikel 185 WVW in overeenstemming te brengen met de terminologie in de artikelen die thans genummerd zijn 6, 7 en 175 WVW.
Volgens artikel 6 WVW is het ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt; dat duidt er op dat het moet gaan om een gebeurtenis die plaatsvindt als gevolg van een zich gedragen (een handelen of nalaten)van de automobilist tijdens het deelnemen aan het verkeer, en daarvan is bij het uitbranden van een stilstaande auto op de vluchtstrook geen sprake.
4.6.4. Het hof deelt ook niet het standpunt van de Staat dat "ook naar normaal taalgebruik het uitbranden van een auto zonder twijfel te beschouwen is als een verkeersongeval" (memorie van grieven par. 3.4). Volgens het Groot Woordenboek der Nederlandsche taal van Van Dale (dertiende druk) - dat toch gezaghebbend is als het gaat om de vraag wat geldt als normaal taalgebruik - wordt "verkeersongeval" gedefinieerd als "ongeval in het verkeer, waarbij andere verkeersdeelnemers zijn betrokken". Het onderhavige incident valt - nu daarbij geen andere verkeersdeelnemers zijn betrokken - niet onder deze definitie.
Naar het oordeel van het hof is het uitbranden van een auto eerder dan met een verkeersongeval te vergelijken met het krijgen van een lekke band of een andere vorm van autopech, in welk geval de auto ook op vluchtstrook wordt gezet, en welke gebeurtenis in ieder geval in het normale spraakgebruik niet als verkeersongeval zal worden betiteld.
4.6.5. Ook het feit dat thans - opnieuw - een wetsontwerp in de maak is dat ten doel heeft voor dit geval aansprakelijkheid te vestigen duidt erop dat artikel 185 WVW niet bedoeld is voor een geval als het onderhavige, terwijl volgens dat ontwerp aansprakelijkheid ook niet alsnog gevestigd wordt middels een aanpassing van dat artikel 185 WVW.
Hoewel het wetsontwerp kennelijk wel beoogt in een dergelijk geval de eigenaar van de uitbrandende auto aansprakelijk te stellen voor een schade zoals die zich thans heeft voorgedaan, wordt immers de oplossing niet gezocht in het aanpassen van artikel 185 (bijvoorbeeld door de betekenis van de term "verkeersongeval" op te rekken), maar wordt artikel 185 wat dit betreft intact gelaten, en wordt het onderhavige geval (als er sprake is van een gebrek) gebracht onder het bepaalde in artikel 6:173 BW, doordat de uitzondering die in lid 3 van dit artikel thans wordt gemaakt voor motorrijtuigen komt te vervallen.