ECLI:NL:GHSGR:2002:AE2898
Gerechtshof 's-Gravenhage
- Hoger beroep
- M. de Bruijn-Lückers
- A. Dusamos
- J. van Oldenborgh
- Rechtspraak.nl
Toepassing van Marokkaans recht op echtscheiding en huwelijksgoederenregime
In deze zaak heeft het Gerechtshof 's-Gravenhage op 6 maart 2002 uitspraak gedaan in hoger beroep over een echtscheiding tussen een man en een vrouw, beiden van Marokkaanse afkomst. De man, verzoeker in hoger beroep, stelde dat op basis van hun gemeenschappelijke nationaliteit Marokkaans recht van toepassing moest zijn op de echtscheiding, ondanks dat de vrouw ook de Nederlandse nationaliteit had verkregen. De rechtbank had eerder Nederlands recht toegepast, omdat de vrouw al voor 1984 in Nederland woonde en volgens de rechtbank een werkelijke maatschappelijke band met Marokko ontbrak. De man betwistte dit en voerde aan dat hun huwelijks- en gezinsleven volledig ingebed was in de Marokkaanse cultuur, en dat hun langdurig verblijf in Nederland voornamelijk om economische redenen was.
Het hof heeft de feiten en argumenten van beide partijen zorgvuldig gewogen. Het hof oordeelde dat de vrouw aannemelijk had gemaakt dat haar werkelijke maatschappelijke band met Marokko kennelijk ontbrak, en dat derhalve het Nederlandse recht van toepassing was op het echtscheidingsverzoek. Dit was gebaseerd op het feit dat de vrouw al lange tijd in Nederland woonde en zich naar Nederlandse maatstaven gedroeg. Het hof bevestigde dat de rechtbank op juiste gronden de echtscheiding had uitgesproken volgens Nederlands recht.
Wat betreft het huwelijksgoederenregime oordeelde het hof dat, aangezien de partijen vóór de inwerkingtreding van het Haags Huwelijksgoederenverdrag 1978 met elkaar waren gehuwd, het toepasselijke recht moest worden bepaald aan de hand van de criteria uit het Chelouche-Van Leer arrest. Aangezien de partijen geen rechtskeuze hadden gemaakt, was Marokkaans recht van toepassing op hun huwelijksgoederenregime. Het hof vernietigde daarom de eerdere beschikking voor zover deze Nederlands recht op het huwelijksgoederenregime had toegepast, maar bekrachtigde de beschikking voor het overige, inclusief de echtscheiding.