ECLI:NL:GHLEE:2001:AB3353
Gerechtshof Leeuwarden
- Eerste aanleg - meervoudig
- mr. Drion
- mevrouw mr. De Jong-Braaksma
- Rechtspraak.nl
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring van belastingaanslag door failliete belanghebbende
Op 10 augustus 2001 deed het Gerechtshof te Leeuwarden uitspraak in een zaak waarin de heer X te Z verzet aantekende tegen een beschikking van de voorzitter van de belastingkamer van 1 oktober 1999. Deze beschikking verklaarde de heer X niet-ontvankelijk in zijn bezwaar tegen een aanslag in de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen over het jaar 1996. De aanslag was gedagtekend op 20 oktober 1998 en het bezwaarschrift van de heer X was pas op 21 december 1998 bij de inspecteur binnengekomen, wat buiten de wettelijke termijn van zes weken viel.
De voorzitter van de belastingkamer had geconcludeerd dat de termijnoverschrijding van het bezwaar terecht was, en dat de heer X door de inspecteur niet-ontvankelijk was verklaard. De heer X kwam echter tijdig in verzet en verzocht om een mondelinge behandeling, die aanvankelijk was gepland op 18 juni 2001. Dit verzoek om uitstel werd afgewezen door het hof, omdat het verzet niet de hoogte van de aanslag betrof.
Tijdens de mondelinge behandeling op 18 juni 2001, waar de inspecteur aanwezig was, maar de heer X niet, werd door de inspecteur aangevoerd dat de heer X, die op 16 september 1997 in staat van faillissement was verklaard, niet bevoegd was om verzet in te stellen. Het hof oordeelde echter dat de artikelen 8:22 van de Algemene wet bestuursrecht en 25 van de Faillissementswet de heer X de mogelijkheid gaven om verzet in te stellen, ondanks zijn faillissement.
Het hof concludeerde dat de aanslag op de juiste wijze was bekendgemaakt aan de curator van de heer X, en dat de bezwaartermijn op 21 oktober 1998 was aangevangen. Aangezien het bezwaarschrift pas op 21 december 1998 was ingediend, was de voorzitter van de belastingkamer terecht tot de conclusie gekomen dat het bezwaar niet-ontvankelijk was. Het hof verklaarde het verzet van de heer X ongegrond.