Ook heeft het hof acht geslagen op het reclasseringsadvies TBS van het Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering van 21 maart 2024, opgesteld door J. Nijkamp. Dit advies houdt onder meer het volgende in.
Uit de zeden-specifieke risicotaxatie SSA (Static, Stable en Acute) blijkt dat de verdachte uit de gecombineerde scores uitkomt op een zeer hoog recidivegevaar, dus passend bij een advies voor intensieve langdurige forensische klinische behandeling, of verpleging.
Eerder is de verdachte op vijftienjarige leeftijd wegens ontucht veroordeeld tot een PIJ-maatregel die de
volledige zes jaren heeft geduurd tot december 2014. Uit de ontslagbrief van de JJI bleek dat zij indertijd het recidiverisico blijvend hoog inschatten. Voorafgaand aan de PIJ-maatregel had de verdachte op dertienjarige leeftijd voor ontucht een jeugdgevangenisstraf, een werkstraf en jeugdreclassering met behandeling opgelegd gekregen. De verdachte werd na oplegging van tbs met voorwaarden in de onderhavige zaak in eerste instantie opgenomen op FPA De Boog. Deze behandeling stagneerde vanwege zijn ontkenning en men deed het verzoek tot uitplaatsing. De verdachte is, na een korte overbrugging elders, medio 2020 geplaatst in de FPK Assen, wat kon worden beschouwd als een laatste behandelpoging. Medio 2022 zegde het behandelteam van de FPK Assen de behandeling op. De reden was onder andere dat qua delict-preventie behandeling (wederom) niet mogelijk was vanwege de ontkenning. De behandelaar adviseerde een long care regime. Daarop bleek de justitiële instantie verantwoordelijk voor plaatsing (indicatiesteller forensische zorg, IFZ) geen indicatie te willen afgeven voor een (3e) instelling. Het forensisch plaatsingsloket (FPL van DIZ) was het hiermee eens, zodat de reclassering geen invulling meer kon geven aan de tbs met voorwaarden. Dit leidde tot het reclasseringsadvies alsnog verpleging van 28 juli 2022 en een gelijkluidende vordering van de tbs-officier van justitie. Op 29 augustus 2022 werd de verdachte aangehouden in de FPK Assen en een dag later wees de rechter-commissaris de vordering tot voorlopige verpleging toe en werd de verdachte overgebracht naar de penitentiaire inrichting. Op 1 november 2022 werd in de rechtbank Den Haag deze vordering behandeld en de vordering tot verlenging van twee jaar van de tbs met voorwaarden. Bij beslissing van 15 november 2022 werd de vordering tot alsnog verpleging afgewezen, doch de tbs met voorwaarden met twee jaar verlengd.
Hierop gaf het IFZ door de realiteit gedwongen alsnog een indicatie af voor de FPK van LVB-instelling
Trajectum, locatie Hoeve Boschoord. De verdachte was weliswaar geaccepteerd, maar men gaf vanwege zijn voorgeschiedenis de voorkeur aan een opname met dwangverpleging. Op 23 februari 2023 vond het hoger beroep plaats in Arnhem. Het hof vond het ongewenst en onnodig om vooruit te lopen op het eindoordeel van het gerechtshof Den Haag en achtte het mogelijk om in
afwachting daarvan de tbs met voorwaarden te laten voortduren omdat per direct (met de kennis van toen) een bed op de FPK van Trajectum te Boschoord beschikbaar was.
Omdat de vordering tot voorlopige verpleging hiermee verviel, is de verdachte vervolgens ter overbrugging overgebracht naar de FPA te Franeker. Daar liet hij zich moeilijk begrenzen en vonden er meerdere overtredingen plaats in de vorm van onder andere verbale agressie en het trachten op internet te komen. Een en ander leidde (wederom) tot het dringende verzoek de verdachte ter overbrugging over te plaatsen naar een andere instelling.
Vervolgens werd de verdachte opgenomen op de FPK Transfore te Balkbrug. Tijdens deze opname maakte hij seksueel getinte opmerkingen tegen vrouwelijke sociotherapeuten en heeft hij een vrouwelijke sociotherapeut ongewenst aangeraakt, bleek dat hij op internet meerdere e-mailadressen had met provocerende namen en kreeg hij van deze FPK een waarschuwing vanwege dreigende agressie tijdens een woordenwisseling. Op
14 februari 2024 werd de verdachte geplaatst in de FPK van Hoeve Boschoord.
De verdachte is, zo laat de reclassering weten, op de vorige behandelsettingen niet-behandelbaar gebleken, heeft nauwelijks ziekte-inzicht en de responsiviteit voor gedragsverandering is laag/afwezig gebleken. De verdachte laat zich niet vrijwillig in zijn vrijheid beperken en wil het liefst bij zijn moeder wonen, met wie de relatie wordt omschreven als niet-protectief; het wonen bij en de relatie met moeder heeft recidive niet voorkomen. Een zesjarige PIJ-maatregel en andere behandelingen in verband met zedendelicten hebben evenmin tot recidivereductie geleid.
De verdachte behoeft voortdurend en langdurig begeleiding, toezicht en controle om zedendelicten en seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Hij heeft laten zien uit het schijnbare niets tot een hands-on zedendelict te kunnen komen. Ook in een forensische omgeving met veel controle, toezicht en beperkingen heeft
de verdachte aangetoond zich niet te kunnen beheersen als het gaat om discutabele activiteiten op internet, agressief gedrag en seksueel grensoverschrijdende opmerkingen en handelingen. Van een delict-preventieve behandeling is sinds de oplegging van de tbs met voorwaarden op 25 juni 2018 geen sprake. De reclassering moet aannemen dat, hoewel in de tijd altijd vele processen plaatsvinden, zijn psychosociale en seksuele problematiek niet is bewerkt en dus het recidiverisico geenszins is afgenomen. De reclassering verwacht dat de verdachte ook bij een onherroepelijke veroordeling alle feiten zal blijven ontkennen, wat behandeling (wederom) zal frustreren. Intussen zal medio 2027 de maximale termijn van het huidige kader zijn bereikt.
De reclassering adviseert negatief over tbs met voorwaarden, daar zij inmiddels geen mogelijkheden meer ziet om met voorwaarden de risico's te beperken of het gedrag van de verdachte te veranderen en verwacht dat ook de FPK van Hoeve Boschoord uiteindelijk de behandeling zal opzeggen. De reclassering adviseert dan ook tbs met dwangverpleging.