3.2Het gaat in deze zaak om het volgende:
i. [verzoeker], geboren op [geboortedag] 1980, is sinds 1 augustus 2018 in dienst bij Orona, laatstelijk in de functie van servicemonteur tegen een salaris van € 3.162,09 bruto per maand. [verzoeker] is (kort gezegd) belast met het onderhoud van liften, het oplossen van storingen en liftopsluitingen.
[verzoeker] rijdt in een auto van de zaak, die is uitgerust met een zogenoemd C-tracksysteem. Dit is een voertuigvolgsysteem waarbij te zien is hoe laat het voertuig op welke locatie is.
Sinds november 2019 werkt Orona met de ‘Orona-link’ (O-link). Dit is een applicatie waarmee werknemers moeten bijhouden wanneer hun werkdag begint en eindigt. Ook moeten zij door middel van deze applicatie bijhouden wanneer een bepaalde opdracht begint en wanneer de opdracht eindigt. O-link is met name bedoeld om juiste facturering aan de klant mogelijk te maken.
Verder dienden de werknemers tot 1 juni 2021 in een Excelsheet handmatig bij te houden welke werkzaamheden zij gedurende de dag verrichten. Deze Excelsheet vormde de basis voor de uitbetaling van het salaris. Vanaf 1 juni 2021 is de Excelsheet vervangen door een digitale urenlijst (Worksheetapplicatie) die is gekoppeld aan de data van O-link.
Op vrijdag 8 januari 2021 heeft [verzoeker] zich aan het eind van de dag ziek gemeld wegens pijnklachten aan zijn rechter hand. Hij is enige tijd arbeidsongeschikt geweest voor zijn eigen werk. Vanaf medio februari 2021 is hij zijn eigen werk weer gaan opbouwen, waarna hij enige tijd later zijn werk weer volledig heeft hervat.
Op 25 januari 2021 heeft [verzoeker] op kantoor van Orona een gesprek gehad over – kort gezegd – zijn bereikbaarheid.
[verzoeker] heeft op 2 februari 2021 een officiële waarschuwing ontvangen, waarin Orona een aantal situaties opsomt die zich in januari 2021 hebben voorgedaan en waarin [verzoeker] onvoldoende bereikbaar was, dan wel weigerde op kantoor te verschijnen. In deze brief staat verder:
“Na een moeizaam gesprek lijkt het erop dat u uw gedrag niet wil aanpassen. U stelt zich niet constructief op en stelt uw eigen regels op en u lijkt hier niet van af te willen wijken of zich te conformeren aan de afspraken voor de functie Servicemonteur bij Orona. U zegt niet te begrijpen waarom uw leidinggevende en Fieldmanager zo moeilijk doen. U geeft aan dat u zich niet altijd bereikbaar op kan stellen, “om welke reden dan ook”.
Dit zou betekenen dat u een vrijbrief heeft om wanneer het u uit komt niet te reageren op oproepen voor Storingen/opsluiten en nodige acties onder het mom van: ik heb even privé tijd, eten, handen wassen enz. Wij hebben nogmaals heel duidelijk gemaakt dat dit geen acceptabele instelling is en dat u uw gedrag zal moeten aanpassen.
Wij hebben u medegedeeld dat u een 1e officiële waarschuwing ontvang door meerdere malen onbereikbaar zijn (en dit dan ook te rechtvaardigen met onsamenhangende en onacceptabele argumenten) en het niet willen komen opdagen op het opgelegde gesprek op 8 januari en vervolgens geen afspraak te willen maken. (…)”
Op 27 mei 2021 [verzoeker] zijn werkgever een e-mail gestuurd waarin hij schrijft:
“Goedemiddag,
Ik heb zometeen een keuring en aansluitend een onderhoud op de programma. Is gepland in agenda als het goed is.
Kunnen de storingen opgepakt worden door een collega uit het team en verwijderd worden uit mijn systeem.
Hierbij wil ik ook opmerken dat willem zwijgerlaan bij [collega] hoort en niet automatisch naar mij verstuurd te horen.
Bij voorbaat Dank
Groet,
[verzoeker]”
Op 4 juni 2021 heeft Orona geprobeerd contact te krijgen met [verzoeker] omdat er sprake was van een noodsituatie in zijn werkgebied, te weten een opsluiting van liftgebruikers. [verzoeker] was op dat moment niet bereikbaar en heeft ongeveer een half uur later contact opgenomen met Orona.
[verzoeker] heeft zich op 17 juni 2021 opnieuw ziek gemeld.
Orona heeft [verzoeker] bij brief van 17 juni 2021 uitgenodigd voor een gesprek de volgende dag. De aanleiding voor deze uitnodiging waren de uitkomsten van een onderzoek dat Orona had gedaan naar de werkzaamheden, de werktijden en uren van [verzoeker]. In deze brief schrijft Orona:
“1. Aanleiding van ons onderzoek is jouw aanhoudende beperkte beschikbaarheid gedurende de werkdagen. Onderdeel van jouw werkzaamheden en taken is namelijk om naast de planbare onderhoudswerkzaamheden ook beschikbaar te zijn voor het oplossen van acute storingen of opsluitingen. Omdat je daarvoor niet of te weinig beschikbaar bent, heb je op 2 februari jl. een officiële waarschuwing gekregen. Die verwijst naar een reeks van momenten waarop je niet (voldoende) beschikbaar en bereikbaar was.
2. Helaas heeft dit niet tot aanpassing van jouw gedrag en werkwijze geleid.
3. Zo heb je op 27 mei jl. aan jouw leidinggevende [leidinggevende] een e-mail gestuurd over jouw beschikbaarheid. Daaruit volgt dat je die dag niet beschikbaar was voor het verhelpen van storingen (vanwege een keuring en aansluitend onderhoud). Je vraagt om die storingen door collega’s te laten oppakken. Ook geef je aan dat storingen uit andere wijken niet bij jou terecht moeten komen.
4.Niet alleen is deze wijze van per e-mail rapporteren over beschikbaarheid in strijd met de instructie van [leidinggevende] om dit rechtstreeks telefonisch aan hem of de desk te doen.
5. Wij hebben die dag bovendien het adres bezocht waarop de door jou vermelde keuring en onderhoud die dag moest plaatsvinden (…). Daar is het volgende geconstateerd waarbij ook de beschikbare gegeven van C-track zijn meegenomen:
a. 13.57 uur: aankomst op deze locatie;
b. vanaf 15.00 uur t/m 15.33 uur : je staat (alleen) buiten;
c. vanaf 15.34 uur tot 16.15 uur: je zit in de (stilstaande) auto;
d. 16.15 uur: vertrek.
6. Uit ons contact met NIVL is gebleken dat de keuring die dag vervroegd had plaatsgevonden, namelijk rond 14.00 uur. Direct daarna heb jij het geplande onderhoud verricht en voor de keuring en het onderhoud totaal in O-link geschreven:
a. Keuring: 13.42 uur tot 15.07 uur;
b. Onderhoud: 15.10 uur tot 16.16 uur.
7. Concreet betekent dit dat jij die dag de tijd vanaf 15.00 uur tot 16.15 uur ten onrechte en onjuist hebt geboekt als onderhoud. Je hebt die tijd geen onderhoud verricht en deze tijd als ‘vrije’ tijd niet gewerkt, voor jezelf gebruikt en ook niet gebruikt om alsnog beschikbaarheid te melden voor eventuele storingen e.d.
8. Daar komt bij dat jij op 4 juni jl. om 13.01 uur door Orona bent gebeld en geappt met als doel om per direct beschikbaar te zijn voor het verhelpen van een noodsituatie (opsluiting van liftgebruikers (…)) Je was niet bereikbaar en ook niet beschikbaar terwijl uit het bedrijfsrecherche-onderzoek Secure Advance (…) volgt dat jij op dat moment een bezoek bracht aan fastfoodrestaurant KFC en dus wel bereikbaar en beschikbaar had kunnen en moeten zijn. Pas om 13.27 uur reageer jij per app met de vraag: ‘Waar?’. Dat was te laat. Intussen was Orona genoodzaakt om de brandweer in te schakelen dat heeft geleid tot verdere vertraging, gezondheidsrisico’s voor de liftgebruikers, reputatieschade voor Orona en extra kosten voor de inzet van de brandweer (ad € 800,-).
9. We hebben vervolgens willen beoordelen of we te maken hebben met een incident of dat er meer onregelmatigheden zijn. Daarom hebben we voor de werkdagen in deze maand juni 2021 in kaart gebracht wat jij hebt opgegeven aan door jou verrichte werkzaamheden, de duur daarvan en gemaakte uren (urenlijst). Deze informatie hebben we naast de gegevens uit C-track gelegd. Hoewel ons onderzoek nog niet is afgerond (we onderzoeken ook andere perioden), willen we – zoals hiervoor aangegeven – gelet op de ernst hiervan jou wel nu al confronteren met onze bevindingen die wij vandaag hebben verzameld. We houden ons het recht voor om ons onderzoek aan te vullen. (…)”
Als bijlage bij deze brief zaten de uitkomsten van het onderzoek. Verder heeft Orona bij de brief een aantal vragen gevoegd over de urenregistratie in de periode 2 juni 2021 tot en met 10 juni 2021. Zij heeft aangekondigd dat zij van [verzoeker] een reactie verwachtte tijdens het gesprek dat op 18 juni 2021 (de volgende dag) zou plaatsvinden. [verzoeker] is niet op dat gesprek verschenen.
Bij brief van 18 juni 2021 heeft Orona [verzoeker] wederom uitgenodigd voor een gesprek, dit keer op 21 juni 2021. Deze brief is diezelfde dag ook door een deurwaarder aan [verzoeker] bezorgd. De gemachtigde van [verzoeker] heeft vervolgens laten weten dat [verzoeker] niet op het gesprek zou verschijnen omdat hij ziek was.
Op 24 juni 2021 is [verzoeker] op consult geweest bij de bedrijfsarts, waarbij deze constateerde dat de belastbaarheid van [verzoeker] voor het eigen werk is verminderd als direct gevolg van ziekte en/of gebrek en dat hij op dat moment beperkt belastbaar was. De bedrijfsarts is van oordeel dat de reden voor het verzuim deels medisch en deels werk gerelateerd is en dat de verwachte duur van het verzuim meerdere weken tot enige maanden is. De bedrijfsarts schrijft verder:
“Een deel van de medische klachten wordt veroorzaakt door werkgerelateerde factoren. Werknemer en werkgever lijken het niet eens te zijn over een aantal thema’s. Het is m.i. van essentieel belang dat deze zo spoedig mogelijk opgelost en uitgepraat worden. Medisch gezien is werknemer hiertoe voldoende in staat.”
Bij e-mail van 28 juni 2021 (om 10.24 uur) is [verzoeker] opnieuw uitgenodigd voor een gesprek diezelfde middag om 15.00 uur. [verzoeker] is niet op deze uitnodiging ingegaan. Wel heeft hij de antwoorden op de vragen die hij bij de uitnodiging voor het gesprek van 17 juni 2021 had ontvangen, toegezonden.
Bij brief van 29 juni 2021 heeft Orona voorgesteld om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Wanneer [verzoeker] niet met dit voorstel zou instemmen, zou op 5 juli 2021 ontslag op staande voet plaatsvinden. In de brief staat onder meer:
“Wat cliënte betreft vormen de volgende feiten en omstandigheden met betrekking tot de hiervoor weergegeven en eveneens eerder beschreven voorvallen ieder voor zich en/of in onderlinge samenhang bezien – ook na afweging van de belangen van uw client – één of meer dringende redenen die een ontslag op staande voet rechtvaardigen. Uw cliënt heeft:
A. in strijd met de waarheid werkzaamheden geschreven (zoals volgt uit bijlage 1);
B. dit herhaaldelijk gedaan;
C. de daarmee ‘gewonnen’ tijd gebruikt als vrije tijd voor zichzelf en daarvoor dus ten onrechte loon ontvangen;
D. hierdoor misbruik gemaakt van het vertrouwen dat cliënte moet hebben in een medewerker die in de buitendienst werkzaam is;
E. klanten laten betalen voor uren die niet zijn gemaakt (voorzover de kosten van de betreffende werkzaamheden niet zijn verdisconteerd in een algemeen tarief voor de betreffende klant);
F. geen/onvoldoende gehoor gegeven aan de inhoud van de officiële waarschuwing van 2 februari jl.: om zich beschikbaar te houden voor niet-planbare werkzaamheden als storingen (zoals op 4 juni jl.)’
G. de op 4 juni jl. opgesloten liftgebruikers onnodig blootgesteld aan gezondheids- en veiligheidsrisico’s;
H. door niet of te weinig beschikbaar te zijn de (werk)druk bij collega’s vergroot;
I. door niet of te weinig beschikbaar te zijn de druk op de organisatie en planning van Orona onnodig vergroot;
J. de (commerciële) reputatie van Orona geschaad door op 4 juni jl. niet direct beschikbaar te zijn voor het verhelpen van de opsluiting;
K. Orona schade toegebracht doordat Orona op 4 juni jl. voor de opsluiting tegen betaling de brandweer heeft moeten inschakelen;
L. op 27 mei jl. de instructie van zijn leidinggevende genegeerd om communicatie over beschikbaarheid voor storingen en opsluitingen telefonisch te berichten aan de leidinggevende (en dus niet per e-mail);
M. in zijn uitingen naar cliënte, de beantwoording van de vragen en uw berichten geen blijk gegeven de ernst hiervan te zien.
(…)
Cliënte is slechts bereid om dat ontslag op staande voet achterwege te laten indien uw cliënt instemt met een voor hem minder bezwarende wijze van beëindiging met wederzijds goedvinden.”
Omdat [verzoeker] niet met dit voorstel instemde, heeft Orona hem op 6 juli 2021 op staande voet ontslagen.
[verzoeker] is op 10 augustus 2021 voor de tweede keer (voorwaardelijk) op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief is vermeld dat Orona aanvullend onderzoek heeft gedaan en dat daaruit is gebleken dat zich ook in de weken 19 en 20 van 2021 en de weken 49 en 50 van 2020 onregelmatigheden hebben voorgedaan. Deze onregelmatigheden bevestigen de eerder door Orona getrokken conclusie dat [verzoeker] in strijd met de waarheid uren heeft geschreven.
Per 1 augustus 2022 heeft [verzoeker] een nieuwe baan als liftmonteur tegen een salaris dat vrijwel overeenkomt met het salaris dat hij bij Orona verdiende.