Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
1.[appellant 1] ,
[appellante 2] ,
[appellant 3] ,
[appellante 4] ,
1.De zaak in het kort
2.Het procesverloop
3.Feitelijke achtergrond
een koperskorting in mindering van15%, ofwel€ 34.875,-- / € 33.000,--.
“a. Koopgarant:
het risico van stijging en daling van de onderhandse verkoopwaarde van het Registergoed tussen Erfpachter en de Woningcorporatie wordt gedeeld.”
4.Vorderingen en beslissing van de rechtbank
- primair: voor recht verklaart dat zij hebben gedwaald bij het sluiten van de koopovereenkomst met betrekking tot de Koopgarantwoning aan de [adres 1] en [adres 2] te [plaatsnaam] , en Mozaïek Wonen veroordeelt tot vergoeding van de door hen als gevolg van de dwaling geleden schade, ter opheffing van het nadeel dat zij door de dwaling geleden hebben, deze schade nader op te maken bij staat;
- subsidiair:voor recht verklaart dat Mozaïek Wonen jegens de kopers toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de met hen gesloten koopovereenkomsten en uit dien hoofde verplicht is hun schade te vergoeden, deze schade nader op te maken bij staat;
- meer subsidiair:voor recht verklaart dat de schade die de kopers door het handelen van Mozaïek Wonen lijden op grond van de beperkende werking van redelijkheid en billijkheid voor rekening van Mozaïek Wonen komt, met de verplichting deze schade te vergoeden, deze schade nader op te maken bij staat;
- uiterst subsidiair: voor recht verklaart dat Mozaïek Wonen jegens de kopers onrechtmatig heeft gehandeld, en dat Mozaïek Wonen de schade die zij lijden dient te vergoeden, deze schade nader op te maken bij staat.
5.Beoordeling door het hof
Het uitgangspunt bij terugkoop, U of T1:
Berekening van de waardeontwikkeling, (T2 – S – T1) of (T2 – S – U):
- primair:De kopers hebben gedwaald. Zij zouden de overeenkomst met Mozaïek Wonen niet hebben gesloten als zij hadden geweten dat de door Mozaïek Wonen te betalen prijs bij terugverkoop zou worden berekend zoals Mozaïek Wonen heeft gedaan.
- subsidiair: De door Mozaïek Wonen gehanteerde terugkoopformule is niet wat tussen partijen is overeengekomen. Mozaïek Wonen is toerekenbaar tekort geschoten in de nakoming van haar verplichtingen door de terugkoopprijs niet te berekenen op de wijze zoals dat volgens de kopers dient te gebeuren.
- meer subsidiair:Het is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar om de kopers te houden aan de terugkoopformule zoals die is opgenomen in de met Mozaïek Wonen gesloten overeenkomst, gelet op de mededelingen die Mozaïek Wonen heeft gedaan over de korting en de verdeling van de waardeontwikkeling van de woning.
- meest subsidiair:Mozaïek Wonen heeft onrechtmatig gehandeld omdat zij als professionele partij de kopers duidelijk had moeten wijzen op alle voor- en nadelen en de risico’s van het koopgarantproduct en in het bijzonder op de effecten van de terugkoopformule, en dat heeft zij niet gedaan.
“de terugkoopprijs wordt samengesteld uit deoorspronkelijke koopprijsplus een deel van de waardeontwikkeling”(onderstreping hof). Voor zover voor een koper op grond hiervan niet voldoende duidelijk moet zijn geweest dat de basis van de terugkoopprijs niet is de getaxeerde onderhandse verkoopwaarde (de marktwaarde) op het moment van aankoop (T1), maar de door de koper betaalde aankoopprijs (oftewel uitgifteprijs, U), zijn daarnaast rekenvoorbeelden gegeven voor een waardestijging en waardedaling van de woning. Die voorbeelden maken voldoende duidelijk dat bij de berekening van de terugkoopprijs, de door de koper betaalde aankoopprijs (en niet de marktwaarde ten tijde van de aankoop) als basis wordt genomen. Uit die rekenvoorbeelden blijkt ook dat bij de berekening van waardeontwikkeling het verschil wordt genomen tussen de marktwaarde ten tijde van terugverkoop en de marktwaarde ten tijde van aankoop (wat overigens ook volgt uit hoofdstuk A onder a van de Koopgarantbepalingen, zie bij 3.8). De bedragen die in het rekenvoorbeeld achter de aanduiding ‘waardestijging’ en ‘waardedaling’ zijn vermeld komen namelijk overeen met het verschil tussen de daarboven vermelde marktwaarden. Van de kopers mocht worden verwacht dat zij die toelichting met aandacht zouden lezen. Als de kopers dat hebben gedaan, en nog steeds niet hadden begrepen hoe de terugkoopregeling in elkaar zat, had het op hun weg gelegen daar nader onderzoek naar te doen. Anders dan de kopers betogen, hadden zij in de week bedenktijd dus wel de beschikking over voldoende informatie over de werking van de terugkoopregeling. De informatie in de koopovereenkomst en de daarbij horende toelichting is niet tegenstrijdig en ook niet dermate onduidelijk dat dit aangemerkt moet worden als de oorzaak van een eventueel onjuist beeld bij de kopers over de werking van de terugkoopregeling.
- [naam 2] van [naam makelaardij] en [naam 3] van Mozaïek Wonen zijn de personen die tijdens de informatieavond van 16 juni 2011 tekst en uitleg hebben gegeven over de aan- en verkoop van koopgarantwoningen.
- Bij die uitleg is gezegd dat het bij de winst-/verliesdeling gaat over het verschil tussen (i) de aankoopprijs (uitgifteprijs) die kopers betaald hebben en (ii) de marktwaarde op het moment van terugkoop. Dit is toegelicht aan de hand van een rekenvoorbeeld. [naam 1] schrijft daarover:
- primair:Het beroep op dwaling faalt omdat niet is komen vast te staan dat Mozaïek Wonen de kopers onjuiste inlichtingen heeft verstrekt of een mededelingsplicht heeft geschonden.
- subsidiair:Er is geen sprake van een toerekenbare tekortkoming. De zogenoemde Haviltexmaatstaf houdt in dat wat tussen partijen is overeengekomen, afhangt van de zin die zij in de gegeven omstandigheden over en weer aan de bepalingen van de overeenkomst mochten toekennen en wat zij te dien aanzien van elkaar mochten verwachten. Omdat niet is komen vast te staan dat Mozaïek Wonen onjuiste informatie heeft verstrekt over de terugkoopregeling en de gegeven informatie volgens het hof voldoende duidelijk was, is volgens deze maatstaf tussen partijen een terugkoopregeling overeengekomen die strookt met de in de koopovereenkomsten vermelde terugkoopformule. Mozaïek Wonen heeft bij de terugkoop deze formule in acht genomen, dus zij is de overeenkomst nagekomen.
- meer subsidiair:Omdat de door Mozaïek Wonen verstrekte informatie voldoende duidelijk en niet onjuist was, is het niet naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar om de kopers te houden aan de overeengekomen terugkoopregeling. Het hof ziet ook geen andere reden waarom het onaanvaardbaar zou zijn.
- meest subsidiair:Omdat de door Mozaïek Wonen verstrekte informatie juist en voldoende duidelijk was, gaat ook het argument van de kopers dat Mozaïek Wonen onrechtmatig heeft gehandeld ook niet op.