3.2.Het gaat in deze zaak om het volgende.
a. Partijen hebben een overeenkomst gesloten, ter uitvoering waarvan [geïntimeerde] een derde woonlaag op de woning van [appellante] heeft gerealiseerd. De werkzaamheden zijn aangevangen in mei 2015.
In augustus 2015 heeft [appellante] een lekkage bemerkt aan de binnenzijde van haar woning. Er is vervolgens een loodreparatie uitgevoerd door [geïntimeerde] , althans door een door haar ingeschakelde derde.
In oktober of november 2015 heeft [appellante] gemeld dat er nog altijd sprake was van lekkage. Naar aanleiding daarvan heeft [geïntimeerde] het lood over de gehele zijde vervangen en omgefelst.
Op 23 november 2015 is door Pompe Lekdetectie Nederland een onderzoek uitgevoerd naar de lekkage.
In december 2015 heeft [geïntimeerde] in samenwerking met Dakon Daktechniek herstelwerkzaamheden uitgevoerd, waarbij de muur compleet is ‘ingepakt’.
Op 22 juni 2016 heeft CRR Lekdetectie B.V. (hierna: CRR) een onderzoek uitgevoerd naar de lekkage.
In juli 2016 heeft [geïntimeerde] werkzaamheden verricht, waarbij de gehele muur is geïmpregneerd, het kitwerk in de hoeken is vervangen en het voegwerk is nagekeken.
Omdat [appellante] in september 2016 weer een lekkage constateerde, heeft CRR op 16 september 2016 een tweede onderzoek uitgevoerd.
i. In oktober 2016 heeft [geïntimeerde] wederom werkzaamheden verricht.
Omdat [appellante] eind 2016 wederom een lekkage constateerde, heeft op 18 januari 2017 een onderzoek plaatsgevonden door Dekra Experts B.V. en CRR.
Bij tussenvonnis van 11 oktober 2018 is ir. [deskundige] , verbonden aan Bouwcentrum Advies te Rotterdam, door de kantonrechter benoemd tot deskundige. Aan hem zijn de volgende vragen voorgelegd:
1. Wat is de oorzaak van de lekkage in de woning van [appellante] ? Wilt u daarin - voor zover van belang - de verschillende door partijen en in de onderzoeksrapporten genoemde mogelijke oorzaken betrekken?
2. Is de door u gevonden oorzaak van de lekkage veroorzaakt door (de werkzaamheden van) [geïntimeerde] ?
3. Op welke wijze dient herstel plaats te vinden en wat zijn de daaraan verbonden kosten?
4. Acht u voorts nog iets anders van belang bij de beoordeling van deze zaak?
De deskundige heeft in het deskundigenbericht van 11 april 2019 (voor zover van belang) onder meer het volgende geschreven:
“De wand met de HWA(hemelwaterafvoer, hof)
werd geopend en daar was duidelijk sprake van vocht. Het was nog niet duidelijk waar de lekkage precies zat maar de aanwijzingen van een lekkage in de HWA waren duidelijk aanwezig.
Nog niet duidelijk was "waarom is er in de wand (voormalige buitenmuur van de opbouw van nr. 305) een vochtplek links en rechts van de HSB(houtskeletbouw, hof)
wand. (…) De HWA verder vrij gemaakt waarbij erg veel water werd geconstateerd. Na een emmer water door de afvoer te hebben gegooid bleek een rond gat (5 mm) in het HWA 90° bochtstuk te zitten).
In de gipsplaat welke aan de zijde van het gat zat was geen boorgat of schroef te vinden. Dit wijst erop dat het gat al in het bochtstuk zat voordat de wand met gipsplaten werd afgewerkt. De plinten zijn geplakt met montagekit. […]
Foto 15
De gipskartonplaat wordt neergelegd om te controleren of er een gat in de gipaskartonplaat is. Er is geen boor of schroefgat aangetroffen.
Foto 16
Idem. gipskartonplaat uitgelegd. Geen boor- of schroefgat dat het gat in de HWA kan hebben veroorzaakt.
Foto 18
Ook de plint is een plakplint. Er is geen boor- of schroefgat aanwezig.(…)
4.1.1Antwoord vraag 1
De oorzaak van de vochtproblemen is een gaatje van 5 mm in een 90° bochtstuk dat in de scheidingswand was aangebracht (zie foto 14 en 17).
Andere oorzaken zijn nauwgezet en stap-voor-stap gecontroleerd en geëlimineerd.(…)
4.2.1Antwoord vraag 2
Ja!
Het 5 mm grote gaatje is ontstaan tijdens de werkzaamheden van [geïntimeerde] . Omdat er geen boor- of schroefgat in de gipskartonplaten aanwezig en ook de plinten uitgevoerd waren als plakplint, moet het gat in de HWA ontstaan zijn na montage van de HWA en voor het aanbrengen van de gipskartonplaat op de wand. Beide werkzaamheden behoren tot de het door [geïntimeerde] uitgevoerde werk.”
Partijen hebben de kantonrechter vervolgens bericht dat zij een minnelijke oplossing hadden bereikt en zij hebben verzocht om aanhouding van de zaak tot de regeling zou zijn uitgevoerd.
Bij brief van 20 mei 2019 heeft de deskundige het volgende aan de kantonrechter bericht:
“Na de start hedenochtend van het herstel in bovengenoemde zaak blijkt het volgende:
-
[naam] is, zoals afgesproken met [naam vof] hedenochtend gestart met het herstel.
-
Bij sloop van het onderste deel van de samengestelde tussenwand tussen voor- en achterkamer blijken in de gipskartonplaat links van de HWA (foto 2 en 3), net boven de vloer, pluggen te zijn geboord waarin de originele plinten werden vastgezet. Ook in andere samengestelde wanden zijn ter hoogte van de plint pluggen aangetroffen.
-
Deze pluggen werden gebruikt voor het vastzetten van de plinten.
-
Omdat de afwerking (laminaat en plinten) van deze verdieping niet tot de werkzaamheden van [naam vof] behoorden is deze niet verantwoordelijk voor het boren van gaten en het plaatsen van pluggen in een samengestelde wand.
-
Dat betekent dat de lekkage niet is te wijten was aan het werk van [naam vof] .[…]
Achterliggende vragen en gedachten:
Hoe kan een boorgat in de inpandige HWA ontstaan????
Deze vraag is in het Deskundigenonderzoek niet beantwoord.
Ook [naam vof] had hierover zijn vraagtekens.
Het gat in de HWA was overduidelijk een boorgat.
Er waren in de gedemonteerde stukken gispkartonplaat van het lek geen boorgaten zichtbaar.
-
Aandachtspunt is dat niet de complete gipskartonplaat beschikbaar was.
-
Ook is niet bekend of die gipskartonplaat of een deel daarvan is vervangen tijdens eerder uitgevoerd herstel.
-
Het monster van de HWA dat door [naam vof] was meegenomen is ook nu weer vergeleken met de actuele situatie. Het boorgat zit op dezelfde hoogte als de nog aanwezige oranje pluggen.
-
Waarom wij bij het opnieuw leggen van de stukjes van de gipskartonplaat bij de lekkageplek, geen gat hebben gezien is niet duidelijk.
-
Op verschillende andere plaatsen waren de pluggen wel zichtbaar.
-
De plinten welke deze ochtend van de muur afkwamen waren allemaal geplakte plinten.
Met de constatering van hedenochtend (boorgaten met pluggen) is daar wel een verklaring voor gevonden:
-
Het is zo dat na de oplevering een derde partij in opdracht van [appellante] het laminaat heeft gelegd en de plinten heeft gemonteerd.
-
Bij het monteren van de plinten (door derden) zijn gaten in de gipskartonplaten geboord en pluggen geplaatst.
-
Bij dit boren is de HWA geraakt.
Conclusie
Bij het eerder uitgevoerde herstel van de lekkage lijkt het dat de oude geschroefde plinten zijn verwijderd en dat de nieuwe plinten met montagekit zijn vastgezet (zoals gebruikelijk).”