Uitspraak
1.Het verloop van het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
- een e-mailbericht van 30 september 2020;
- een e-mailbericht van 6 januari 2021;
- een e-mailbericht van 16 maart 2021;
- een faxbericht van 6 januari 2021 met bijlage, ingekomen op diezelfde datum;
- een e-mailbericht van 6 januari 2021;
- een journaalbericht van 7 maart 2021 met bijlagen, ingekomen op 8 maart 2021;
- [betrokkene] , bijgestaan door zijn advocaat;
- de bewindvoerder;
3.De feiten
4.De omvang van het geschil
5.De motivering van de beslissing
.
Stb.2013/414). Artikel 1:451 lid 2 eerste volzin (oud) luidde: “Het mentorschap kan, behoudens in het in artikel 450, derde lid, van dit boek bedoelde geval, voorts worden verzocht door het openbaar ministerie of door degene die de instelling waar de betrokkene duurzaam wordt verzorgd, exploiteert of die daarvan de leiding heeft.” Sinds de wetswijziging staat de term ‘duurzaam’ niet meer in de wettekst. Uit de Memorie van Toelichting (
Kamerstukken II2011/12, 33054, nr. 3, hierna: MvT) kan echter worden opgemaakt dat met de wetswijziging op het punt van de duurzame verzorging geen wijziging is beoogd. Het hof verwijst hierbij naar de volgende passage uit de MvT bij dit wetsartikel (p. 18): “De bewoordingen van het lid zijn ten opzichte van het huidige artikel 451, tweede lid, vereenvoudigd, zonder dat daarmee een inhoudelijke wijziging is beoogd.” In de onderhavige zaak is van duurzaam verzorgen geen sprake. [betrokkene] verbleef slechts tijdelijk, enkel ter revalidatie, bij Stichting [naam] en is na tweeënhalve maand weer teruggekeerd naar huis. Het hof concludeert dan ook dat Stichting [naam] niet bevoegd was tot het indienen van het verzoek tot mentorschap. Gelet hierop zal het hof Stichting [naam] niet-ontvankelijk verklaren.
van artikel 1:432 BW; hof) voorgesteld dat de instelling waar de rechthebbende wordt verzorgd (…) naast het openbaar ministerie bevoegd is tot het doen van een verzoek, in overeenstemming met (…) artikel 451.” Hieruit volgt dat er ook wat betreft de bevoegdheid tot aanvragen van een bewind sprake moet zijn van een duurzame verzorging. Het hof heeft in de vorige rechtsoverweging reeds geconcludeerd dat hier geen sprake van is. Ook ten aanzien van de onderbewindstelling was Stichting [naam] dus niet bevoegd tot het indienen van het verzoek als gevolg waarvan Stichting [naam] niet-ontvankelijk dient te worden verklaard.