5.3Beoordeling Gunningscriteria
De kwalitatieve (sub)gunningscriteria worden beoordeeld door een beoordelingscommissie van X personen. In eerste instantie beoordelen zij individueel de criteria en kennen punten toe. Na deze individuele beoordelen worden de definitieve punten in een plenaire bijeenkomst bepaald. Het betreft een beoordeling in consensus.
De cijfers hebben de volgende betekenis:
punt
kwalificatie
Betekenis
Geen beoordeling
Er is geen informatie aangeleverd om het onderdeel de beoordelen.
20
Slecht
De gegeven informatie/geboden oplossing voldoet niet aan de
verwachtingen van de Aanbestedende dienst. De Inschrijving geeft de Aanbestedende dienst onvolledige informatie.
40
Matig
De gegeven informatie/geboden oplossing is niet volledig in
overeenstemming met de verwachtingen van de Aanbestedende dienst en/of niet projectgericht. Er ontbreekt informatie over significante punten. De wijze van invulling is niet overtuigend, laat openingen over.
60
Voldoende
De gegeven informatie/geboden oplossing is in overeenstemming met de verwachtingen van de Aanbestedende dienst, de informatie is projectgericht en voldoet daarmee aan de verwachtingen van de Aanbestedende dienst.
80
Goed
De gegeven informatie/geboden oplossing is meer dan in overeenstemming met de verwachtingen van de Aanbestedende dienst; de aanbieding stijgt op onderdelen uit boven de vraag van de Aanbestedende dienst.
100
Uitstekend
De gegeven informatie/geboden oplossing is volledig in overeenstemming met de verwachtingen van de Aanbestedende dienst, de informatie is projectgericht en voldoet daarmee aan de verwachtingen van de Aanbestedende dienst. De wijze van invulling is bovendien zeer innoverend en/of toont uitzonderlijke hoogwaardige kwaliteit. De Inschrijving voegt
maximaal extra waarde toe.
(…)”.
Da Vinci en IVIO hebben beide tijdig ingeschreven op de aanbesteding. Zij zijn de enige inschrijvers.
Bij brief van 2 december 2020 schreven de gemeenten aan Da Vinci :
“(…)
De gemeenten delen u mee niet nader op uw inschrijving in te gaan. Uw inschrijving scoorde minder punten dan de winnende inschrijving van IVIO-lntegratie B.V. gevestigd te Almere.
(…)”.
Op 7 december 2020 heeft Da Vinci via Tenderned aan de gemeenten verzocht om een evaluatiegesprek. De gemeenten hebben hieraan gehoor gegeven en bij e-mail van 8 december 2020 aan Da Vinci bericht dat het gevraagde gesprek is ingepland op maandag 14 december 2020 om 10.00 uur.
Op 11 december 2020 heeft [betrokkene] , die als [functienaam] verbonden is aan Da Vinci, telefonisch contact gezocht met [naam 1] van de gemeente Molenlanden en met [naam 2] van de gemeente Gorinchem.
Op 14 december 2020 heeft de hiervoor onder e) bedoelde bespreking plaatsgevonden.
Op 21 december 2020 berichtten de gemeenten via Tenderned aan Da Vinci, voor zover hier van belang:
“(…)
Voor de goede orde wijzen wij u nog op het volgende. Voorafgaand aan het verificatiegesprek dat op 14 december 2020 heeft plaatsgevonden, heeft u contact gezocht met de verantwoordelijk wethouders van de deelnemende gemeenten (Gorinchem, Molenlanden en Vijfherenlanden). Door de gemeenten is aangegeven dat dit in afwijking is op het omschreven communicatieproces. Deze handelwijze van Da Vinci is in strijd met het bepaalde op pagina 11 van het aanbestedingsdocument. Daar staat duidelijk vermeld dat communicatie tijdens deze aanbesteding uitsluitend plaatsvindt via TenderNed en dat het niet is toegestaan op om op een andere wijze contact op te nemen met de aanbestedende dienst of andere bedrijven en personen die betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van deze aanbesteding. Deze handelwijze van Da Vinci vormt voor de gemeenten een reden voor uitsluiting van uw inschrijving. Mocht Da Vinci een kort geding aanhangig maken, dan zullen wij ons in het kort geding op deze ongeldigheid beroepen.
(…)”.
i. Een brief van de gemeenten aan Da Vinci van 2 februari 2021 luidt voor zover hier van belang:
“(…)
Via het bericht in de berichtenmodule van TenderNed d.d. 21 december 2020 hebben de gemeenten Gorinchem, Molenlanden en Vijfheerenlanden u laten weten Da Vinci uit te sluiten van de Europese aanbestedingsprocedure inzake 'Formele Volwasseneducatie (WEB) en Leerroutes B1 en zelfredzaamheid (nieuwe Wet Inburgering)' wegens overtreding van het communicatievoorschrift dat is opgenomen op pagina 11 van het aanbestedingsdocument.
(…)
Als aangegeven in het bericht van 21 december 2020 vormt de overtreding door Da Vinci van het communicatievoorschrift voor de gemeenten reden om Da Vinci alsnog uit te sluiten van de aanbesteding. Da Vinci is dus uitgesloten.
(…)
Dit contact met de wethouders vond plaats nadat Da Vinci de aanbestedende dienst had verzocht om een gesprek naar aanleiding van de afwijzing van haar inschrijving, met als doel de beoordeling van haar inschrijving inhoudelijk te bespreken. De afspraak voor dat gesprek al was ingepland. Dit gesprek zou op maandag 14 december 2020 plaatsvinden (en heeft ook op die datum plaatsgevonden). De vrijdag daarvoor, op 11 december 2020, neemt Da Vinci telefonisch contact op met de twee wethouders. Dit kan niet anders uitgelegd worden dan een beïnvloeding van het besluitvormingsproces, althans in elk geval als een poging daartoe (politiek bedrijven binnen een aanbesteding), hetgeen vanzelfsprekend in strijd is met het gelijkheids- en transparantiebeginsel, het beginsel van de eerlijke mededinging en bovendien valt onder voornoemde uitsluitingsgrond van artikel 2.87 lid 1 sub i Aanbestedingswet.
(…)”.
Correspondentie over het keurmerk Blik op Werk
In een e-mail van Blik op Werk aan IVIO van 10 maart 2020 is onder meer opgenomen:
“U heeft bij ons het Keurmerk Inburgering aangevraagd voor uw organisatie IVIO opleidingen. Daarvoor heeft u ons de benodigde informatie toegezonden en u bent bij ons op kennismakingsgesprek geweest. Wij hebben uw aanvraag positief beoordeeld, gefeliciteerd!
U mag zich vanaf nu officieel profileren als Keurmerkhouder.
(…)
Daarnaast kunnen alle aspiranten inburgering het komende jaar meerdere (onverwachte) bezoeken verwachten. Mocht u daar vragen over hebben, neemt u dan gerust contact met ons op.
(…).”
In een brief van Blik op Werk van 10 maart 2021 aan IVIO is onder meer opgenomen:
“(…)
IVIO Opleidingen is sinds 2010 klant van Blik op Werk en neemt sinds 2010 deel aan het Blik op Werk Keurmerk. IVIO Opleidingen beschikt sinds een aantal jaren over het Blik op Werk Keurmerk, door de voorzieningenrechter aangeduid als het ‘definitieve keurmerk.’ IVIO Opleidingen heeft steeds doorlopend over het Blik op Werk Keurmerk beschikt, beschikte in 2020 over het Blik op Werk Keurmerk en beschikt op dit moment nog steeds over het Blik op Werk Keurmerk.
(…) Op 10 maart 2020 heeft Blik op Werk IVIO Opleidingen per e-mail gemeld dat zij aan deze aanvullende eisen voor dienst 11 voldeed en haar geïnformeerd over het DUO-nummer dat aan IVIO Opleidingen is toegekend. Hiermee is IVIO Opleidingen echter niet Aspirant Keurmerkhouder voor dienst 11 geworden. Dit is ook niet mogelijk. Blik op Werk kan niet meerdere keurmerken of verschillende keurmerk-statussen voor verschillende diensten aan één en dezelfde organisatie toekennen. Een organisatie beschikt of over het Aspirant Keurmerk of over het ‘definitieve’ Keurmerk.
Ten tijde van de aanbestedingsprocedure en tijdens de procedure bij de Voorzieningenrechter beschikte IVIO Opleidingen over het Blik op Werk Keurmerk en niet over het Aspirant Blik op Werk Keurmerk.”
Op 6 mei 2021 heeft Blik op Werk nog een brief aan IVIO gestuurd met een vergelijkbare inhoud:
“(…) IVIO Opleidingen beschikt thans en beschikte op 10 maart 2020 over het ‘definitieve’ Blik op Werk Keurmerk voor dienst 1 en dienst 11, dat wil zeggen voor de dienst ‘Scholing, opleiding en training’ en voor de dienst ‘Inburgeringscursussen en duale trajecten.” Blik op Werk kent geen ander keurmerk dan het Blik op Werk Keurmerk.
Het Blik op Werk Keurmerk van IVIO Opleidingen op 10 maart 2020 is niet anders geweest dan het Blik op Werk Keurmerk van iedere andere houder van een ‘definitief’ Keurmerk. Van een Aspirant Keurmerk was bij IVIO opleidingen toen (op 10 maart 2020) en nu geen sprake.
(…).”
In een e-mail van de voorzitter van het College van Bestuur van Da Vinci aan Blik op Werk van 25 mei 2021 is onder meer opgenomen:
“Naar aanleiding van uw brief van 6 mei 2021 (met kenmerk 21/033) aan IVIO Opleidingen heb ik vandaag telefonisch contact met u gehad en u gevraagd hoe deze brief zich verhoudt tot het auditrapport van IVIO over het meetjaar 2020, dat op 7 mei 2021 op de website van Blik op Werk is gepubliceerd en dat enkel ziet op dienst 1, en niet op dienst 11. In uw reactie gaf u aan dat u begrijpt op basis van mijn constatering dat de brief en het auditrapport inconsequent zijn, zeker toen ik u desgevraagd berichtte dat IVIO meer dan een jaar geleden de aanvraag voor
dienst 11 heeft gedaan. U vond onze vraag in dat licht logisch en u zei mij toe dat u een en ander gaat uitzoeken en mij daarover zult informeren. (…).”
De directeur-bestuurder van Blik op Werk heeft op 4 juni 2021 op deze e-mail als volgt geantwoord:
“(…) Verder wil ik u bij deze voor de zekerheid nog een keer mededelen dat Blik op Werk de beoordeling van de toekenning van het keurmerk aan IVIO opnieuw heeft bekeken. IVIO is in de laatst afgesloten meetperiode inderdaad niet gestart met inburgeringscursussen, dit is mede te wijten geweest aan de beperkende coronamaatregelen van SZW voor het verzorgen van inburgeringsonderwijs. (…) Blik op Werk heeft besloten hier coulant mee om te gaan en dit niet in de weg te leggen aan het opnieuw toekennen van een keurmerk. (…). De beoordeling van IVIO is daarmee volgens de richtlijnen verlopen. Ook als de beoordeling van IVIO had plaatsgevonden voordat Blik op Werk de brief van 6 mei jl. aan IVIO had verzonden, was voornoemde brief ongewijzigd aan IVIO gestuurd.
(…).”
De vordering in eerste aanleg en de beslissing van de rechtbank