Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
1.Het geding
2.De feiten
is door Zonneveld Ingenieurs een onderzoek uitgevoerd naar de draagstructuur van de Penitentiaire Inrichting Noordsingel te Rotterdam. Het doel van het onderzoek is inzicht te geven in de toelaatbare vloerbelastingen en een algemeen beeld te geven van de staat van de constructie.
- Tekeningen archief RGD
- Tekeningen archief Bureau Bouwwerk
- Bouwhistorisch onderzoek Bureau Bouwwerk ‘De penitentiaire inrichting en het voormalige gerechtsgebouw en archiefgebouw aan de Noordsingel te Rotterdam - Rapport III – Beschrijving van de huidige situatie’ gedateerd december 2008
- Bestekteksten van de verschillende gebouwen uit het Nationaal Archief te Den Haag
3.De vordering en de beslissing in eerste aanleg
4.De beoordeling van het hoger beroep
“Over de fundering hoef je je geen zorgen te maken. Het onderzoeksrapport dat we hebben laten opmaken laat weten dat er geen problemen te verwachten zijn met de fundering.”(zie de verklaring van [naam] , productie 16 bij de akte overlegging producties van 9 november 2017). Uit het later in opdracht van Tuin van Noord opgemaakte Wareco rapport blijkt echter dat in ieder geval bij drie van de vier cellenvleugels de fundering ondeugdelijk is wegens gebrekkige kespen. Er is dan ook sprake van dwaling, non-conformiteit dan wel onrechtmatig handelen, aldus Tuin van Noord.
“een globale indruk van de staat van de constructie voor zover die visueel waarneembaar is”. Duidelijk is dat geen onderzoek van de fundering heeft plaatsgevonden door metingen of ontgraving van de fundering. Tuin van Noord moet als professionele partij ervan op de hoogte zijn geweest, althans had ervan op de hoogte behoren te zijn, dat zij voor de vaststelling van de staat van de fundering, zeker van een oud gebouw, niet af kon gaan op een globale indruk van de constructie voor zover die visueel waarneembaar is. De opmerking in het rapport dat in de cellenvleugels aangetroffen scheuren geen aanleiding geven te twijfelen aan de integriteit van de constructie of fundering is tegen deze achtergrond onvoldoende voor een professionele partij, zoals Tuin van Noord, om daaruit zonder meer te mogen concluderen dat de fundering van deze oude cellenblokken in orde zou zijn.
globaleindruk geeft van de staat van de constructie voor zover die
visueelwaarneembaar is (zie bij 4.11.). Het had voor Tuin van Noord als professionele partij helder moeten zijn dat de oude fundering niet grondig was onderzocht en dus mogelijk een risico vormde, en de Staat heeft met de ‘disclaimer’ uitdrukkelijk op gewezen dat Tuin van Noord zelf moest inschatten of zij een dergelijk risico wilde nemen, en zo ja, of het uit te brengen bod voldoende rekening hield met dit risico.