2.2.Het gaat in deze zaak om het volgende, waarbij het hof uitgaat van hetgeen de kantonrechter heeft vastgesteld en van hetgeen overigens als enerzijds gesteld en anderzijds niet of onvoldoende gemotiveerd is komen vast te staan:
a. LogboekenOnline en Ignis hebben op 17 juni 2013 een overeenkomst gesloten ter zake van het leveren van abonnementen op digitale logboeken voor de brandmeldsystemen van Ignis. Op grond van deze overeenkomst is Ignis onder meer gehouden jaarlijks ten minste 75 abonnementen af te nemen van LogboekenOnline. De door LogboekenOnline gehanteerde algemene voorwaarden voorzien in een automatische verlenging telkens voor een jaar en een opzegtermijn van een maand voor het aflopen van het kalenderjaar.
b. Bij factuur van 6 januari 2014 heeft LogboekenOnline aan Ignis voor 75 abonnementen in het jaar 2014 een bedrag van € 8.167,50 in rekening gebracht. Naar aanleiding van deze factuur is tussen partijen een geschil ontstaan over de verplichte afname.
Ignis heeft voorgesteld een factuur op te stellen voor 35 (daadwerkelijk) geleverde abonnementen. LogboekenOnline heeft daarop voorgesteld de factuur coulancehalve aan te passen tot 55 installaties. Bij mail van 16 juni 2014 heeft [naam] namens Ignis hierop gereageerd en twee mogelijkheden voorgesteld:
“1e Wij zullen de klanten die op non actief staan verwijderen waardoor er een reëel beeld ontstaat (…)
of
2e Wij als Ignis Systems gaan stoppen met LogboekenOnline omdat we er niet uit gaan komen, met de aantallen. (…)
Onze voorkeur gaat uit naar de eerste optie, maar niet tegen het onderstaande voorstel. Wij willen afrekenen voor wat wij inkopen.”
Nog diezelfde dag heeft LogboekenOnline Ignis bericht dat zij hier niet mee akkoord gaat, dat zij haar laatste voorstel nog een dag gestand doet en dat als Ignis dit niet accepteert, zij er van uit zal gaan dat Ignis voor 75 installaties zal betalen. Ignis heeft hier niet meer op gereageerd.
c. In een e-mail van 29 september 2014 aan de belangenbehartiger van LogboekenOnline heeft de advocaat van Ignis onder andere opgenomen: “uw cliënte wenst slechts betaling. De samenwerking is dan geen lang leven beschoren.” en “De kwaliteit van het product stelt cliënte niet ter discussie. Wel dient een reëele afname hoeveelheid product bespreekbaar te zijn met de mogelijkheid van bijkopen van abonnementen.”
d. Het geschil heeft geleid tot een procedure bij de kantonrechter waarin LogboekenOnline betaling van haar factuur over 2014 vorderde en die heeft geresulteerd in een vonnis van 8 januari 2015. Blijkens het vonnis van de kantonrechter heeft Ignis zich in die procedure onder meer op het standpunt gesteld dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat LogboekenOnline onverkort vasthoudt aan het minimum aantal van 75 stuks af te nemen digitale logboeken. In deze procedure heeft op 10 december 2014 een comparitie van partijen plaatsgevonden. Partijen zijn niet tot een schikking gekomen.
g. Bij brief van 10 december 2014 heeft Ignis LogboekenOnline medegedeeld de overeenkomst buitengerechtelijk te willen ontbinden, waarbij zij heeft verwezen naar de mail van 16 juni 2014.
h. Op 20 januari 2015 heeft LogboekenOnline aan Ignis een factuur gestuurd met betrekking tot het jaar 2015 voor 75 abonnementen ter hoogte van € 8.167,50. Ignis heeft deze factuur onbetaald gelaten.