2.9In hoger beroep heeft RMS aangevoerd dat zij geen uitzendorganisatie is omdat haar werkzaamheden doorgaans worden uitgevoerd als aanneming van werk. Volgens RMS gaat het om werk dat wordt verricht tegen een vooraf vastgestelde prijs en binnen een overeengekomen tijd. RMS stelt dat zij de bij opdrachtgevers gedetacheerde werknemers voorziet van een ploegleider/voorman die de benodigde leiding geeft. Verder is er sprake van een verregaand zelfstandig werkende ploeg die dus niet onder leiding en toezicht van de opdrachtgever werkt. Als het werk niet op tijd klaar is, dan zijn de gevolgen voor rekening en risico van RMS. Ten einde de tijdsbesteding van sommige projecten te bewaken en ten behoeve van de facturatie en verloning houdt RMS de aan de werkzaamheden bestede tijd bij door middel van urenbriefjes. Deze worden door de ploegleider verzameld en ter controle en facturatie aan de opdrachtgever aangeboden. Indien er sprake is van een overschrijding van het vooraf aantal geschatte en overeengekomen uren komt dit voor haar rekening en risico, aldus RMS. RMS beroept zich ter onderbouwing van haar verweer dat zij geen uitzendorganisatie in de zin van artikel 7:690 BW is op de vier getuigenverklaringen die in eerste aanleg zijn afgelegd:
( a) Getuige [getuige 1] , directeur van een tweetal bedrijven die zaken doen met RMS. Hij heeft het volgende verklaard:
“RMS wordt ingeschakeld voor het stralen en coaten van industriële objecten, bruggen of schepen (...). Als wij een dergelijk object hebben, dan wordt er gekeken of wij zelf de capaciteit hebben om het [te] doen. Wij hebben namelijk zelf in België 10 à 15 man in dienst die ook kunnen stralen en coaten. Het kan echter voorkomen dat het voordeliger is om RMS in te schakelen.
Als er is besloten om RMS in te schakelen dan gaan mijn bedrijfsleiders onderhandelen met RMS. Meestal komen we er wel uit. In dat geval wordt er een vaste prijs voor het object afgesproken. Verder wordt er afgesproken dat wij het materiaal leveren en dat het werk onder onze supervisie plaatsvindt. Wij zijn namelijk hoofdaannemer en RMS is de onderaannemer. Wij worden ook als eerste aangesproken door onze opdrachtgever. Wij nemen vervolgens contact op met RMS over de gang van zaken. Het aantal mensen dat RMS nodig heeft voor de klus wordt aan RMS zelf overgelaten.
Over het feitelijke werk kan ik u zeggen dat RMS er zelf voor moet zorg dragen dat het werk goed wordt uitgevoerd. (…) Voor alle duidelijkheid, wij zijn eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk.
(…)
De controle die onze bedrijfsleider uitvoert, ziet zowel op de voortgang van het werk als de kwaliteit daarvan. Als de bedrijfsleider vindt dat het werk niet goed gebeurd, dan spreekt hij daarop de contactpersoon van RMS aan. Het is ook wel eens gebeurd dat wij RMS van een project hebben weggestuurd en het zelf zijn gaan doen.
(…)
Het kan voorkomen, dat onze eigen werknemers aan het zelfde schip werken als de werknemers van RMS. Daarbij gaat het dan wel om verschillende werkzaamheden aan het schip. Het is niet zo dat de werknemers dan samen werken aan hetzelfde. RMS bepaalt niet of onze werknemers ook aan een schip werken. Het kan wel zo zijn dat als het misgaat wij zullen helpen of ingrijpen. (…)
Voor dat RMS aan een project begint, ontvangt zij van ons per mail de nodige instructies, waaronder het gebruik van [het] materiaal dat wij leveren. (…) Als een werknemer van RMS zijn werk niet goed doet, dan neem ik aan dat RMS zelf ingrijpt. Als dat niet gebeurt, dan zal onze bedrijfsleider daar actie op ondernemen door contact op te nemen met RMS.”
( b) Getuige [getuige 2] doet met zijn bedrijf al jaren lang zaken met RMS. Hij heeft onder meer het volgende verklaard:
“Wij schakelen RMS in voor het stralen van schepen en jachten. (…) Als wij een aanvraag krijgen voor het stralen van een schip, dan wordt dat samen met de heer [naam] van RMS besproken. Hierbij gaat het vooral over de tijdsbepaling en ook de prijs. Met RMS wordt een vaste prijs afgesproken waarvoor zij het doen.
RMS bepaalt vervolgens hoeveel mensen zij nodig heeft om het werk uit te voeren. Daar vindt geen controle op plaats door ons. (…) Het schip waaraan gewerkt moet worden, ligt op locatie. Vaak is het zo dat daarbij ook andere onderaannemers zijn betrokken, waaronder steigerbouwers. Gedurende het gehele project is een uitvoerder van ons aanwezig. Deze uitvoerder coördineert de hele gang van zaken. (…) Omdat wij als hoofdaannemer eindverantwoordelijk zijn ten opzichte van onze opdrachtgever is die uitvoerder op het project ook aanwezig.
De kwaliteit van het door RMS uitgevoerde werk wordt globaal beoordeeld door de uitvoerder, maar er vindt altijd een beoordeling plaats door een verfinspecteur van de fabrikant, die door ons wordt ingeschakeld. (…)
Het materiaal waarmee gewerkt moet worden, wordt door ons aangeleverd. (…) Het kan zo zijn [dat] als er nieuw materiaal tussen zit, daarover door ons instructies ten aanzien van het gebruik worden gegeven.
(…)
Stel dat het werk van RMS uitloopt en wij problemen krijgen met onze opdrachtgever, dan zullen wij uiteindelijk dat risico bij RMS neerleggen.
Wij houden geen uren bij van de mensen van RMS. Er is met RMS een aanneemsom afgesproken en dat is het voor ons. Het aantal in te schakelen mensen is aan RMS.”
( c) Getuige [getuige 3] is directeur van Muehlhan B.V., een bedrijf dat al jaren zaken doet met RMS. Hij heeft het volgende verklaard:
“Wij hebben doorlopend projecten. Bij een klein percentage van de projecten, dit zal niet boven de 5% van de omzet met RMS uitkomen, wordt het volledige project uitbesteed aan RMS tegen een vaste aangenomen prijs. Bij het gros van de projecten gaat het echter om een deel van het project. De reder legt het schip bij de werf en wij maken afspraken met de werf over de aan het schip te verrichten werkzaamheden. De werf is dus onze opdrachtgever. Onze uitvoerder, die de afspraken maakt met de werf, verdeelt vervolgens de verschillende werkzaamheden over o.a. RMS als onderaannemer.
Als RMS moet worden ingeschakeld voor een deel van een project, dan gaat onze uitvoerder in overleg met de voorman van RMS. Er worden dan afspraken gemaakt over de tijdsbepaling en het aantal benodigde mensen. Verder worden er specificaties verstrekt over werk, zodat de straler en schilder weten wat ze moeten doen. Het materiaal waarmee RMS werkt, wordt door ons aangeleverd. (…)
Voor wat betreft het gebruik van het materiaal vinden er toolboxmeetings plaats. Deze meetings zien ook op de uitvoering van het werk. Als het een afwijkend project betreft dan vindt er voor alle betrokkenen voor aanvang [van] het project een dergelijke meeting plaats. Men is verplicht om daarbij aanwezig te zijn (…). Voor standaard projecten vindt een dergelijke toolboxmeeting niet plaats. Wel wordt het hele jaar door reguliere meetings gehouden, waarbij men ook wordt geacht aanwezig te zijn.
Wij hebben zelf ongeveer 40 stralers en schilders in dienst. We hebben echter gemiddeld 100 à 150 mensen nodig per dag, vandaar dat RMS wordt ingeschakeld. Het komt voor dat er op projecten zowel mensen van ons als mensen van RMS werkzaam zijn. Dit is afhankelijk van het project. (…) Bij grote projecten is er continu een uitvoerder van ons aanwezig die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het werk en daarop dus ook toezicht houdt. Deze uitvoerder moet op zijn beurt verantwoording afleggen aan onze bedrijfsleider. Als het werk niet goed verloopt, dan zal de uitvoerder daarop actie moeten ondernemen. Dit kan zijn door de stralers of schilders direct aan te spreken of dat dit via de voorman gebeurt.
(…)
Het is de uitvoerder die de ploegen indeelt, maar dit gebeurt wel in nauw overleg met de voorman. De voorman weet namelijk welke mensen hij voor welk [werk] nodig heeft. Er is sowieso gedurende het gehele project nauw overleg tussen de uitvoerder en de voorman. Als de uitvoerder constateert dat een werknemer van RMS niet goed werkt, dan kan hij deze werknemer rechtstreeks daarop aanspreken, maar hij kan het ook melden aan de voorman van RMS.
De urenstaten van de werknemers van RMS worden elke dag door de uitvoerder opgemaakt. Aan de hand van deze urenstaten wordt vervolgens op basis van het afgesproken uurtarief met RMS afgerekend.”
( d) Getuige [getuige 4] is als voorman in dienst van RMS. Hij heeft het volgende verklaard:
“Ik werk altijd via Muehlhan. Dit doe ik al 23 jaar. Wij krijgen het werk via de uitvoerder. Van de uitvoerder horen wij ook altijd wanneer het werk klaar moet zijn. Het wordt vervolgens aan mij over gelaten hoeveel mensen ik daarvoor nodig heb en welke mensen. Het materiaal waarmee wordt gewerkt, wordt aangeleverd door Muehlhan. Wij weten zelf hoe wij dit materiaal moeten gebruiken. Daarover krijgen wij ook geen instructies. Als bijvoorbeeld een pomp kapot is, dan pakken wij zelf een nieuwe. Ik geef dan vervolgens wel aan de uitvoerder of de monteur van Muehlhan door dat wij een nieuwe hebben gepakt.
De uitvoerder is bijna altijd op het werk aanwezig. Het komt voor dat wij overwerken, ’s avonds of in het weekend, en dat de uitvoerder niet aanwezig is. Er is dan altijd wel telefonisch contact tussen mij en de uitvoerder. Er wordt ook van mij verwacht dat ik contact opneem met de uitvoerder als er wat misgaat of als ik vragen heb. Als de uitvoerder wel aanwezig is, dan kan hij zo nodig ingrijpen als hij denkt dat dat nodig is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als hij vindt dat er niet goed gewerkt wordt of dat er teveel of te weinig mensen zijn ingeschakeld. Hij gaat dan meestal in overleg met mij. Het kan ook voorkomen dat hij een werknemer van RMS direct aanspreekt. Ik vind dat ook geen probleem, want hij is tenslotte de baas. Het is ook de uitvoerder die toezicht houdt op het werk.”