Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
arrest van 31 maart 2015
de vereniging Bovag,
Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek,
Het geding
Beoordeling van het hoger beroep
de Minister van SZW.
Principe-akkoord in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche 2012/2014” (hierna het principe-akkoord) was namelijk overeengekomen dat indien de nieuwe pensioenregeling van PMT tot hogere werkgeverslasten zou leiden, cao-partijen nadere afspraken zouden maken over de compensatie van die hogere lasten. Cao-partijen hebben in het kader van dit overleg begin 2014 afgesproken dat de oude premieverdeling - als gezegd: (minimaal) 53,2% voor de werkgever en (maximaal) 46,8% voor de werknemer - toegepast zou blijven in de periode tussen 1 januari 2014 en 31 maart 2014, in welke periode zij zouden onderhandelen over eerder bedoelde compensatie. PMT heeft deze tijdelijke oplossing toen geaccepteerd.
"die de verhouding van sociale partners in de Vakraad en het bestuur van PMT omschrijft en waarin door sociale partners - die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de regeling - duidelijke uitvoeringsregels worden vastgelegd ten behoeve van het bestuur van PMT".
"Sociale Partners, ROM en Vakraad, elk verantwoordelijk zijn voor de Pensioenovereenkomst als onderdeel van de collectieve arbeidsvoorwaarden in de bedrijfstakken Metalektro en Metaal en Techniek", en sub 7 dat PME en PMT
"verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de pensioenregeling en hen gevraagd zal worden de hierna beschreven regeling uit te voeren".
“ROM dan wel Vakraad”en sub 23 is de Vakraad gedefinieerd als
"het overlegorgaan van CAO-partijen in de Metaal en Techniek, waarbinnen de onderhandeling plaatsvindt over de CAO's voor de Metaal en Techniek".
"Premieverdeling"is bepaald:
"[d]e Sociale Partner stelt de verdeling van de verschuldigde premie vast waarbij de Sociale Partner bepaalt tot welk deel van de premie de Werkgever gerechtigd is dit bij de Werknemer te verhalen. Het betreffende Fonds bepaalt vervolgens of het de premieverdeling in zijn Pensioenreglement vastlegt".
primairdat voor de sector MvT de premieverdeling (minimaal) 53,2% werkgever en (maximaal) 46,8% werknemer geldt en
subsidiairdat voor de sector MvT de in die sector door de sociale partners van tijd tot tijd overeengekomen premieverdeling geldt;
meer subsidiairPMT te gebieden de premieverdeling van toepassing op de sector MvT vast te stellen overeenkomstig de door sociale partners in die sector van tijd tot tijd overeengekomen of te komen premieverdeling, een en ander met een verbod aan PMT om in die communicatie-uitingen te vermelden, althans de suggestie te wekken, dat de door sociale partners in de sector Metaal en Techniek van tijd tot tijd overeengekomen premieverdeling ook zou gelden voor de sector MvT, met veroordeling van PMT in de proceskosten.
aan de cao-tafel- dient te worden vastgesteld. Daarnaast stelt Bovag dat bij het vaststellen van de premieverdeling door PMT niet op evenwichtige wijze rekening is gehouden met de belangen van de Bovag-werkgevers (art. 105 lid 2 Pw).
inhoudvan de pensioenovereenkomst of pensioenregeling, terwijl de pensioenuitvoerder zorg draagt voor de
uitvoeringdaarvan.
"georganiseerde bedrijfsleven"- de representatieve organisaties van werkgevers en werknemers binnen een bedrijfstak - verantwoordelijk voor het
vaststellenvan de inhoud van een pensioenregeling, en is het bedrijfstakpensioenfonds verantwoordelijk voor het
bindend vastleggenen
uitvoerenvan die regeling. In paragraaf 1 van het Toetsingskader Wet BPF 2000 (Beleidsregels van 25 april 2006, Stcrt. 80) is het aldus verwoord:
het sociaal/economisch plaatjevan de sector MvT teveel afweek van die van de sector Metaal en Techniek om - zo begrijpt het hof - te kunnen blijven werken in het stramien van de cao van die laatste sector. Er is dan ook een eigen cao voor de sector MvT tot stand gekomen in de Bedrijfsraad. Door PMT is niet weersproken dat de cao MvT een zelfstandig bestaansrecht heeft ten opzichte van de cao Metaal en Techniek.
"tenzij de desbetreffende Sociale Partner [hof: de Vakraad] een andere afspraak maakt". Bovag is geen partij bij de BUO. PMT heeft echter besloten die premieverdeling over te nemen en aan alle deelnemers en werkgevers op te leggen; zie ook het in r.o. 1.9 geciteerde art. IX.1.4 van de Beleidsregels 2015.
aan de cao-tafeluit te onderhandelen. De door PMT opgelegde premieverdeling is wel onderwerp van collectieve onderhandeling geweest, maar alleen in de sector Metaal en Techniek.
“Het betreffende Fonds bepaalt vervolgens of het de premieverdeling in zijn Pensioenreglement vastlegt”. Indien PMT de premieverdeling niet zou hebben vastgelegd, of hierbij in elk geval een voorbehoud zou hebben gemaakt voor de sector MvT, zou deze, zoals het hoort, onderwerp van collectieve onderhandelingen per sector zijn.
HR 19 maart 2010, LJN: BL1116). Ingevolge artikel 237, derde lid Rv blijft de vaststelling van de proceskosten door het hof in dit arrest beperkt tot de vóór de uitspraak gemaakte kosten.
Beslissing
4 december 2014;
opnieuw rechtdoende:
- gebiedt PMT in al zijn of namens hem verrichte communicatie-uitingen, daaronder begrepen pensioenreglement, uitvoeringsreglement en beleidsregels, waarin hij de pensioenpremieverdeling en VPL-premieverdeling ter zake de door hem uitgevoerde regelingen weergeeft, te vermelden dat voor de sector Motorvoertuigen-en Tweewielerbedrijf de premieverdeling van (minimaal) 53,2% werkgeversbijdrage en (maximaal) 46,8% werknemersbijdrage geldt voor het reguliere pensioen en de VPL-premies;
- verbiedt PMT in zijn of namens hem verrichte communicatie-uitingen te vermelden althans de suggestie te wekken dat de door de sociale partners in de sector Metaal en Techniek van tijd tot tijd overeengekomen pensioenpremieverdeling of VPL-premieverdeling, ook zou gelden voor de sector Motorvoertuigen-en Tweewielerbedrijf;
- veroordeelt PMT in de kosten van het geding in eerste aanleg, aan de zijde van Bovag tot op 4 december 2014 begroot op € 608,-- aan griffierecht, de kosten van de betekening van het inleidende exploot (waarvan de hoogte niet uit het dossier blijkt) en € 816,-- aan salaris advocaat;
- verklaart dit arrest uitvoerbaar bij voorraad;
- wijst af het meer of anders gevorderde.