Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
Afdeling Civiel recht
1.Het verloop van het geding
2.Beoordeling van het hoger beroep
- i) SNCU heeft blijkens haar statuten onder meer tot doel toezicht te houden op correcte naleving van de CAO voor Uitzendkrachten en de CAO Sociaal Fonds voor de Uitzendbranche. SNCU verricht daartoe controles bij bedrijven die werkzaam zijn in de uitzendbranche. Voorts is SNCU door de Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (StiPP) gemachtigd om controle uit te oefenen op de naleving van de verplichting tot aansluiting bij het Pensioenfonds voor Personeelsdiensten.
- ii) De werkwijze van SNCU is neergelegd in Reglement II (Werkwijze van de Commissie Naleving CAO Uitzendkrachten). Daarin wordt bepaald dat een werkgever een inzichtelijke en deugdelijke loon- en arbeidstijdenadministratie moet voeren teneinde SNCU in staat te stellen de controle op de naleving van de cao’s uit te voeren. SNCU kan een werkgever verzoeken relevante bescheiden over te leggen opdat de naleving van de cao’s kan worden gecontroleerd. Indien een werkgever in gebreke blijft met het verstrekken van de verzochte gegevens, is hij verplicht aan SNCU een forfaitaire schadevergoeding te betalen.
- iii) [betrokkene] en [appellante] zijn met elkaar gehuwd geweest tot aan het overlijden van [betrokkene] op 23 oktober 2012; [appellante] is zijn erfgename. [betrokkene] en [appellante] waren sinds 1 april 2008 de vennoten van Vitesse. Daarvoor werd Vitesse als eenmanszaak gedreven, aanvankelijk door [appellante], later door [betrokkene].
- iv) Bij brief van 29 oktober 2010 heeft SNCU aan Vitesse (toen nog geheten: “Vitesse Uitzendbureau”) geschreven dat haar is gebleken dat Vitesse “een of meer werknemers ter beschikking heeft gesteld aan derden, om onder leiding en toezicht van deze derden arbeid te verrichten” en dat Vitesse is geselecteerd om onderzoek te verrichten naar de naleving van de CAO voor Uitzendkrachten en de verplichtingen vanuit StiPP. Vitesse werd verzocht over de periode 2008 en 2009 diverse bescheiden over te leggen ter zake van de uitzendkrachten die toen bij haar in dienst waren.
- v) SNCU heeft Vitesse diverse malen aangemaand om de verzochte gegevens te verstrekken.
- vi) Vitesse heeft dit nagelaten en heeft SNCU laten weten dat de onderneming niet onder de werkingssfeer van de CAO voor Uitzendkrachten valt en ook niet verplicht is zich aan te sluiten bij het Pensioenfonds voor Personeelsdiensten.
.Ook het vonnis van 26 juli 2013 is niet doorslaggevend omdat de kantonrechter niet is toegekomen aan de vraag of Vitesse onder de werkingssfeer van het Pensioenfonds voor Personeelsdiensten viel.