Uitspraak
Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem van Rhodos en van Malta,
Nederlandse Afdeling van de Soevereine Orde van Sint Jan van Jeruzalem,
The Knights Hospitallers of the Sovereign Order of Saint John of Jerusalem, Knights of Malta, The Ecumenical Order(Benelux depot 1246814) gerichte oppositie met nummer 2007625 is afgewezen, te vernietigen, alsnog de oppositie toe te wijzen en daarmee het depot dat aan de inschrijving ten grondslag ligt nietig te verklaren en het daarop berustende merk door te halen, met veroordeling van verweerster in de kosten van beide instanties. Verzoekster heeft 4 grieven in haar verzoekschrift ontwikkeld.
The Knights Hospitallers of the Sovereign Order of Saint John of Jerusalem, Knights of Malta, The Ecumenical Ordervoor diensten in de klassen 35, 41 en 43 (hierna ook “het teken”).
“1. De deposant of houder van een ouder merk kan (…) schriftelijk oppositie instellen bij het Bureau tegen een merk dat:a. in rangorde na het zijne komt, overeenkomstig de bepalingen in artikel 2.3, sub a en b, (…)”.
“Bij de beoordeling van de rangorde van het depot wordt rekening gehouden met de op het tijdstip van het depot bestaande en ten tijde van het geding gehandhaafde rechten op:(…)
– samengevat – het volgende overwogen:
- Opposant heeft geen stukken ingediend ter onderbouwing van de algemene bekendheid van de merken zodat er onvoldoende grond is om die algemene bekendheid in de zin van het Unieverdrag van Parijs (hierna UvP) aan te kunnen nemen.
- Een vergelijking van de ingeschreven diensten ziet er als volgt uit:
- Deze diensten zijn niet soortgelijk waardoor er geen gevaar voor verwarring te duchten is en een beoordeling van de overeenstemming tussen merk en teken achterwege kan blijven.
- Het Bureau kan in oppositie niet beoordelen of een beroep op bekendheid in de zin van artikel 2.3 sub c BVIE of op misleiding van het publiek gegrond is, gelet op de limitatieve oppositiegronden van 2.14 BVIE.
- De tenaamstelling in het register van de merkhouder is voldoende duidelijk.
4.Grief 1: tenaamstelling
5.Grief 3: soortgelijkheid van diensten
- (in Nederland) het organiseren van reizen en kampen voor gehandicapten en zieken, zowel in binnen- als in buitenland;
- (in Nederland) een hospice voor terminale zieken in Vleuten;
- (in Nederland tezamen met de Johanniter Orde) verleent in een kruispost medische diensten aan zwervers, verslaafden, prostituees, illegalen en anderen die niet over de
- (in België) zieken die begeleid worden op de pelgrimage naar Lourdes;
- (in België) in ziekenhuizen zijn vrijwilligers van verzoekster actief “om te luisteren en te helpen bij de zieken”;
- (in België) in opvanghuizen te Brussel (sinds 1996) en Luik (sinds 1999) krijgen daklozen toegang tot basishygiëne en verpleegkundige zorg, waarbij ook onderdak wordt geboden en maaltijden worden verstrekt;
- (in België) kampen voor gehandicapte jongeren en jongeren onder gerechtelijke bescherming;
- (in België) gala’s en concerten;
- (in Luxemburg) een eerste hulppost en een gaarkeuken.
Dat geldt voor alle diensten die verweerster in klasse 43 heeft opgenomen, te weten “restauratie (het verstrekken van voedsel en dranken); tijdelijke huisvesting”. Daaronder vallen immers de diensten als de gaarkeuken in Luxemburg en het onderdak en de voeding in Brussel en Luik. Ook de hospice is een, zij het bijzondere vorm, van tijdelijke huisvesting. Het hof kan bij deze stand van zaken in het midden laten in hoeverre de door verzoekster ook nog genoemde verhuur, al dan niet met cateringdiensten, van het Maltezerhuis te Utrecht respectievelijk de restauratieve dienstverlening in ziekenhuizen nog als soortgelijke diensten zijn te kenschetsen.
6.Grief 4: overeenstemming
7.Grief 2: bekend merk in de zin van UvP
ingeschrevenalgemeen bekende merken (hetgeen in deze zaak voor dit merk gesteld noch gebleken is) en anderzijds niet omdat het BVIE in artikel 2.3 sub c reeds in de mogelijkheid tot nietigverklaring op deze grond voorziet (vgl. Gerecht EU 11 juli 2007, T-150/04, Tosca BLU, ECLI:EU:T:2007:214, r.o. 60). Oppositie op grond van 2.3 sub c BVIE is uitgesloten.