Uitspraak
GERECHTSHOF DEN HAAG
arrest van 11 juni 2013
Het geding
Beoordeling van het hoger beroep
Bij de bouw van drie vuilverbrandingsovens te Allington in het Verenigd Koninkrijk heeft Gouda Feuerfest Deutschland GmbH, een zustervennootschap van Gouda Vuurvast, de hittebestendige, erosie- en corrosiewerende bekleding van de drie verbrandingsovens ontworpen, geleverd en geplaatst. Dit werk is meeverzekerd onder een door Gouda Vuurvast met Delta Lloyd overeengekomen doorlopende CAR-verzekering.
De bekleding van voormelde ovens bestaat uit de volgende elementen. De buitenste laag van de oven wordt gevormd door de stalen ovenwand. Daarop worden ankers bevestigd. Vervolgens wordt een isolerende laag op de ovenwand aangebracht, gevolgd door een laag met steensverband hittebestendige stenen. Tot slot wordt "hot face"-beton in panelen over de uitstekende ankers gestort of gespoten. Het ontwerp voorzag erin dat de panelen "hot face"-beton tijdens het operationele bedrijf geheel gesloten tegen elkaar zouden liggen. Dit zou bereikt kunnen worden doordat de panelen tijdens het uitdrogen zouden krimpen en tijdens het operationele gebruik zouden uitzetten. Deze verschijnselen zouden elkaar opheffen waardoor de panelen bij de bouw stijf tegen elkaar geplaatst konden worden (zogenaamde koude voegen).
Na de uitvoering van het droogproces, dat in twee fases heeft plaatsgevonden en waarbij de ovens tot een voor het droogproces geschikte temperatuur zijn opgestookt, zijn de verbrandingsovens in de loop van 2006 in gebruik genomen. In augustus 2007 is geconstateerd dat in één oven een aantal "hot face" panelen naar beneden is gevallen en dat de twee andere ovens op enkele plaatsen schade aan de bekleding vertoonden. Het "hot face"-beton was naar binnen verplaatst en sloot niet meer aan op de achterliggende laag hittebestendige stenen. Het "hot face"-beton stond deels scheef.
Gouda Vuurvast heeft de schade geclaimd bij Delta Lloyd onder de CAR-verzekering. Delta Lloyd heeft uitkering geweigerd, met een beroep op de polisclausule Vuurvaste Materialen:
.
- De hoofdoorzaak van de schade is niet is gelegen in een gebrek in de vuurvaste materialen zelf of in de verhitting van de bekleding, maar in een achterliggende ontwerpfout. Bij het ontwerp van de bekleding was te weinig rekening gehouden met de benodigde expansieruimte, waardoor de expansievoegen te klein waren om de daadwerkelijk opgetreden uitzettingen van het “hot face”beton als gevolg van de opwarming te kunnen opvangen. Krachtens artikel 14.1 van de op de polis van toepassing verklaarde algemene voorwaarden doorlopende constructie all risks-verzekering (Car 2000 D) is schade door eigen gebrek, constructiefouten, fouten in het ontwerp en ondeugdelijke materialen gedekt onder de polis.
- Krachtens de clausule Vuurvaste Materialen is schade aan vuurvaste materialen die is veroorzaakt door – kort gezegd - verhitting uitgesloten. De onderhavige schade is echter niet, althans niet in de eerste plaats, veroorzaakt door verhitting maar door een ontwerpfout. De rechtbank heeft ten onrechte niet onderzocht wat de rechtens relevante oorzaak van de schade is.
- De rechtbank heeft, gelet op het all risks-karakter van de CAR-verzekering, ten onrechte aan de insluiting van “eigen gebrek” in de polisvoorwaarden geen voorrang toegekend boven de uitsluiting van schade als gevolg van “normale temperatuursinvloeden”.
- De rechtbank heeft miskend dat over de polis wel degelijk is onderhandeld tussen partijen, hetgeen ook gebruikelijk is bij beurspolissen. De rechtbank heeft bij de uitleg van de clausule ten onrechte niet de Haviltex-maatstaf toegepast.
- De rechtbank heeft ten onrechte overwogen dat de vuurvast-clausule een gebruikelijke clausule is die een “gangbare uitleg” zou kennen.
- De rechtbank neemt ten onrechte aan dat de clausule Vuurvaste Materialen van toepassing is wanneer de schade “mede het gevolg is” van normale temperatuursinvloeden. Dit is niet juist, omdat de uitsluiting alleen is bedoeld voor de situatie dat er schade ontstaat doordat de vuurvaste materialen niet bestand blijken te zijn tegen het opstoken, waarbij het gaat om schade doordat de materialen niet gebruikt kunnen worden voor het doel waarvoor zij zijn gemaakt. Deze situatie was hier niet aan de orde. De hotface-panelen hebben zich normaal gedragen onder invloed van de temperaturen, er is alleen bij de dimensionering van de voegen een ontwerpfout gemaakt.