ECLI:NL:GHARN:2011:BQ9479
Gerechtshof Arnhem
- Hoger beroep
- J.M.J. Denie
- Y.A.J.M. van Kuijck
- E. van der Herberg
- Rechtspraak.nl
Omzetting van terbeschikkingstelling naar verpleging van overheidswege wegens overtreding van voorwaarden
In deze zaak gaat het om de terbeschikkinggestelde die op 24 november 2010 na een incident uit de kliniek is ontslagen. Na zijn ontslag heeft hij bij zijn moeder gewoond en afspraken gemaakt met de reclassering over urinecontroles. Ondanks deze afspraken heeft de terbeschikkinggestelde herhaaldelijk drugs gebruikt, waaronder cannabis, cocaïne, amfetamine en XTC, wat is vastgesteld door urinecontroles. Het hof oordeelt dat de veiligheid van anderen en de algemene veiligheid van personen de verpleging van overheidswege eist, gezien de forse terugval in middelengebruik en het risico op delictgevaarlijk gedrag. De terbeschikkinggestelde heeft geen openheid gegeven over zijn drugsgebruik, waardoor dit niet bespreekbaar is geworden.
Het hof vernietigt de beslissing van de rechtbank, maar komt tot dezelfde conclusie dat de terbeschikkingstelling moet worden omgezet naar verpleging van overheidswege. De rechtbank had eerder op 3 maart 2011 besloten dat de terbeschikkinggestelde alsnog van overheidswege zou worden verpleegd. Het hof heeft de terbeschikkinggestelde en zijn raadsvrouw gehoord, evenals de advocaat-generaal, en heeft geconcludeerd dat er geen mogelijkheden zijn voor een verantwoorde uitvoering van de reclasseringstoezicht in het kader van de terbeschikkingstelling met voorwaarden. De terbeschikkinggestelde heeft erkend drugs te hebben gebruikt en heeft aangevoerd dat hij onvoldoende ondersteuning heeft gekregen van de reclassering. Het hof oordeelt echter dat de overtreding van de voorwaarden, met name het gebruik van drugs, dwingt tot omzetting van de maatregel.
De beslissing van het hof is op 20 juni 2011 in het openbaar uitgesproken, waarbij het hof de verzoeken tot aanhouding en nader onderzoek heeft afgewezen. De terbeschikkinggestelde blijft onder de maatregel van verpleging van overheidswege, gezien de ernst van zijn situatie en het risico dat hij vormt voor de samenleving.