ECLI:NL:GHARN:2009:BI7207

Gerechtshof Arnhem

Datum uitspraak
25 mei 2009
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
21-005077-07
Instantie
Gerechtshof Arnhem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Nietigheid van de dagvaarding en bewezenverklaring van opzettelijk gebruik maken van een vals paspoort

In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 25 mei 2009 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen een vonnis van de politierechter in de rechtbank Utrecht. De verdachte had hoger beroep ingesteld tegen een eerdere uitspraak. De tenlastelegging omvatte onder andere het opzettelijk gebruik maken van een niet op zijn naam gesteld reisdocument, te weten een vals paspoort, en het voorhanden hebben van een vals rijbewijs. Het hof oordeelde dat de dagvaarding ten aanzien van het onder 2 tenlastegelegde nietig was, omdat de feitelijke omschrijving in de tenlastelegging geen deugdelijke invulling gaf aan de kwalificatie 'voorhanden hebben van een vals geschrift'. De valsheid van het rijbewijs werd niet correct omschreven, aangezien de valsheid niet lag in het gebruikte materiaal, maar in de afgifte door een onbevoegde autoriteit en de onjuistheid van de naam op het document.

Het hof heeft echter wel bewezen geacht dat de verdachte het onder 1 tenlastegelegde heeft begaan. De verdachte had opzettelijk gebruik gemaakt van een vals paspoort bij het aanvragen van een sofinummer, wat de integriteit van reisdocumenten ondermijnt. De verdachte werd strafbaar geacht, en het hof legde een gevangenisstraf van twee maanden op. De tijd die de verdachte in voorlopige hechtenis had doorgebracht, zou in mindering worden gebracht op de opgelegde straf. Het hof heeft de artikelen 36b, 36c en 36d van het Wetboek van Strafrecht toegepast, zoals deze golden ten tijde van het bewezenverklaarde.

Uitspraak

Sector strafrecht
Parketnummer: 21-005077-07
Uitspraak d.d.: 25 mei 2009
VERSTEK
Arrest van de meervoudige kamer voor strafzaken
gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de politierechter in de rechtbank Utrecht van 12 december 2007 in de strafzaak tegen
[verdachte].
Het hoger beroep
De verdachte heeft tegen het hiervoor genoemde vonnis hoger beroep ingesteld.
Onderzoek van de zaak
Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van het hof van 11 mei 2009 en, overeenkomstig het bepaalde bij artikel 422 van het Wetboek van Strafvordering, het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.
Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal. Deze vordering is na voorlezing aan het hof overgelegd (zie voor de inhoud van de vordering bijlage I).
Het vonnis waarvan beroep
Het hof zal het vonnis waarvan beroep vernietigen omdat het ten aanzien van het onder 2 tenlastegelegde tot nietigheid van de dagvaarding komt.
Het hof zal daarom opnieuw rechtdoen.
De tenlastelegging
Aan verdachte is tenlastegelegd dat:
1.
hij op of omstreeks 03 december 2007 te Utrecht, althans in het arrondissement
Utrecht, opzettelijk gebruik heeft gemaakt van een niet op zijn naam gesteld
reisdocument, te weten een vals paspoort op naam gesteld van [naam, niet zijnde de naam van verdachte] [geboortedatum] te [geboorteplaats], welk gebruik hierin bestond dat hij
verdachte, ter verkrijging van een sofinummer dit valse paspoort heeft
overhandigd aan een medewerker van (de sofibalie van) de belastingdienst;
2.
hij op of omstreeks 4 december 2007 te Utrecht, althans in het arrondissement
Utrecht, opzettelijk heeft afgeleverd en/of voorhanden gehad een vals(e) of
vervalst(e (Grieks) rijbewijs -zijnde een geschrift dat bestemd was om tot
bewijs van enig feit te dienen -, terwijl hij wist of redelijkerwijs moest
vermoeden dat dit geschrift bestemd was voor gebruik als ware het echt en
onvervalst, immers komt het rijbewijs qua kleur, detaillering, gebruikt
basismateriaal en toegepaste druk- en beveiligingstechnieken, niet overeen met
een origineel exemplaar.
Indien in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze verbeterd. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.
Nietigheid van de dagvaarding
Het hof is van oordeel dat het onder 2 tenlastegelegde niet overeenkomt met de kwalificatie ‘voorhanden hebben van een vals geschrift’. In de tenlastelegging wordt de valsheid omschreven met de feitelijke stelling dat het document qua kleur, detaillering, gebruikt basismateriaal en toegepaste druk- en beveiligingstechnieken, niet overeen komt met een origineel exemplaar. De valsheid bestaat echter niet uit het materiaal dat is gebruikt bij vervaardiging van het rijbewijs. De valsheid moet bestaan in het feit dat een onbevoegde autoriteit het document heeft afgegeven, uit het feit dat de naam op het document niet overeenkomt met de naam van de persoon op de foto van het document, of een andere inhoudelijke onwaarheid. Nu de feitelijke omschrijving geen deugdelijke invulling van het kwalificatieve deel oplevert, verklaart het hof de dagvaarding nietig ten aanzien van het onder 2 tenlastegelegde.
Bewezenverklaring
Door wettige bewijsmiddelen, waarin zijn vervat de redengevende feiten en omstandigheden waarop de bewezenverklaring steunt, heeft het hof de overtuiging gekregen en acht het hof wettig bewezen, dat verdachte het onder 1 tenlastegelegde heeft begaan, met dien verstande dat:
hij op 03 december 2007 te Utrecht opzettelijk gebruik heeft gemaakt van een niet op zijn naam gesteld reisdocument, te weten een vals paspoort op naam gesteld van [naam, niet zijnde de naam van verdachte] [geboortedatum] te [geboorteplaats], welk gebruik hierin bestond dat hij verdachte, ter verkrijging van een sofinummer dit valse paspoort heeft
overhandigd aan een medewerker van (de sofibalie van) de belastingdienst.
Het hof acht niet bewezen hetgeen verdachte meer of anders is tenlastegelegd dan hierboven is bewezenverklaard, zodat deze daarvan behoort te worden vrijgesproken.
Strafbaarheid van het bewezenverklaarde
Het bewezene levert op het misdrijf:
ten aanzien van het onder 1 bewezenverklaarde:
Opzettelijk gebruik maken van een niet op zijn naam gesteld reisdocument.
Strafbaarheid van de verdachte
Verdachte is strafbaar aangezien geen omstandigheid is gebleken of aannemelijk geworden die verdachte niet strafbaar zou doen zijn.
Oplegging van straf en/of maatregel
De hierna te melden strafoplegging is in overeenstemming met de aard en de ernst van het bewezenverklaarde en de omstandigheden waaronder dit is begaan, mede gelet op de persoon van verdachte, zoals van een en ander bij het onderzoek ter terechtzitting is gebleken.
Het hof heeft in de straftoemeting in het bijzonder in aanmerking genomen -en vindt daarin de redenen die tot de keuze van een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van de hierna aan te geven duur leiden- dat verdachte opzettelijk gebruik heeft gemaakt van een paspoort dat niet op zijn naam stond bij het aanvragen van een sofinummer, waarmee hij heeft geprobeerd de dienstdoende medewerker van de belastingdienst te misleiden. Door deze handelswijze wordt het vertrouwen dat in reisdocumenten mag worden gesteld, ondermijnd.
Beslag
Het onder 1 tenlastegelegde en bewezenverklaarde is begaan met betrekking tot het hierna te noemen inbeslaggenomen en nog niet teruggegeven voorwerp. Het zal aan het verkeer worden onttrokken aangezien het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met het algemeen belang en de wet.
Het hof overweegt hierbij dat verdachte weliswaar afstand heeft gedaan van na te noemen voorwerp, maar dat verdachte deze afstandverklaring getekend heeft met een valse naam, waardoor de verklaring ongeldig is.
Toepasselijke wettelijke voorschriften
Het hof heeft gelet op de artikelen 36b, 36c en 36d van het Wetboek van Strafrecht.
Deze voorschriften zijn toegepast, zoals zij golden ten tijde van het bewezenverklaarde.
BESLISSING (bij verstek)
Het hof:
Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:
Verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat verdachte het onder 1 tenlastegelegde heeft begaan.
Verklaart niet bewezen hetgeen verdachte meer of anders is tenlastegelegd dan hierboven is bewezenverklaard en spreekt verdachte daarvan vrij.
Verklaart het bewezenverklaarde strafbaar, kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart verdachte strafbaar.
Veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 2 (twee) maanden.
Bepaalt dat de tijd, door verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de opgelegde gevangenisstraf geheel in mindering zal worden gebracht.
De in beslag genomen voorwerpen
Beveelt de onttrekking aan het verkeer van het inbeslaggenomen, nog niet teruggegeven voorwerp, te weten:
paspoort van [naam, niet zijnde de naam van verdachte].
Aldus gewezen door
mr E. van der Herberg, voorzitter,
mr J.M.J. Denie en mr M. Kuijer, raadsheren,
in tegenwoordigheid van mr S.M.A. Lestrade, griffier,
en op 25 mei 2009 ter openbare terechtzitting uitgesproken.
mr M. Kuijer is buiten staat dit arrest mede te ondertekenen.