ECLI:NL:GHARN:2007:BB1610
Gerechtshof Arnhem
- Hoger beroep
- H.G.W. Stikkelbroeck
- P.C. Vegter
- P.R. Wery
- Rechtspraak.nl
De beoordeling van de vordering tot vervroegde invrijheidstelling na ernstige misdragingen
In deze zaak heeft het Gerechtshof Arnhem op 18 juli 2007 uitspraak gedaan over de vordering tot vervroegde invrijheidstelling van een veroordeelde die zich ernstig had misdragen terwijl hij onder elektronisch toezicht stond. De vordering was ingediend door de advocaat-generaal te Den Haag en strekte ertoe dat de vervroegde invrijheidstelling met betrekking tot een gevangenisstraf van acht jaren, opgelegd bij arrest van 10 december 2002, achterwege zou blijven. De veroordeelde was op 2 augustus 2006 aangehouden en had zich schuldig gemaakt aan onder andere de handel in verdovende middelen en het voorhanden hebben van vuurwapens. Op 5 juni 2007 was hij door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden.
Het hof oordeelde dat de ernst van de misdragingen en de aard van de feiten rechtvaardigden dat de vervroegde invrijheidstelling voor een deel achterwege bleef. De misdragingen betroffen andere feiten dan waarvoor de veroordeelde zijn straf onderging, maar het hof erkende dat de veroordeelde tot inzicht was gekomen dat hij moest werken aan zijn problemen. Hij had contact gezocht met een psycholoog om behandelingsmogelijkheden te onderzoeken. Het hof besloot de vordering van de advocaat-generaal gedeeltelijk toe te wijzen en bepaalde dat de vervroegde invrijheidstelling pas één jaar na het tijdstip waarop deze ten vroegste zou kunnen worden bevolen, zou plaatsvinden.
De beslissing van het hof is gebaseerd op de artikelen 15a, 15b en 15c van het Wetboek van Strafrecht, die betrekking hebben op de voorwaarden voor vervroegde invrijheidstelling en de gevolgen van ernstige misdragingen tijdens de detentie. Het hof heeft de belangen van de samenleving en de rehabilitatie van de veroordeelde zorgvuldig afgewogen, wat resulteerde in een gematigde benadering van de vordering tot vervroegde invrijheidstelling.