Gerechtshof Arnhem
Vijfde enkelvoudige belastingkamer
nummer 98/3245
U i t s p r a a k
op het beroep van *X BV te *Z (hierna te noemen: belanghebbende) tegen de uitspraak van de heffingsambtenaar van de gemeente Wierden (hierna: de ambtenaar) op het bezwaarschrift van belanghebbende tegen de haar voor het jaar 1998 opgelegde, op één aanslagbiljet verenigde, aanslagen in de onroerende-zaakbelasting/gebruikersbelasting en het rioolrecht.
1. Aanslag en bezwaar
1.1. De bestreden aanslagen zijn aan belanghebbende opgelegd bij aanslagbiljet gedagtekend 31 maart 1998. De aanslag gebruikers-belasting bedraagt ƒ 128,- en de aanslag rioolrecht bedraagt ƒ 125,70. Voorts is in het aanslagbiljet nog opgenomen de (niet bestreden) aanslag onroerende zaakbelasting/eigenarenbelasting.
1. Op het bezwaarschrift van belanghebbende heeft de ambtenaar bij uitspraak van 18 juli 1998 de bestreden aanslagen gehandhaafd.
2. Geding voor het hof
2.1. Het beroepschrift is ter griffie ontvangen op 25 augustus 1998 en aangevuld op 9 september 1998, waarbij bijlagen zijn overgelegd.
2.2. Tot de stukken van het geding behoren het vertoogschrift en de daarin genoemde bijlagen.
2.3. Bij de mondelinge behandeling op 7 december 1999 te Zwolle zijn gehoord de directeur van belanghebbende, alsmede de ambtenaar.
2.4. De notities van de pleidooien die de directeur van belanghebbende en de gemachtigde van de ambtenaar bij de mondelinge behandeling hebben gehouden, worden als hier herhaald en ingelast beschouwd.
3. De vaststaande feiten
Het Hof stelt op grond van de stukken en het verhandelde ter zitting, als tussenpartijen niet in geschil dan wel door een der partijen gesteld en door de wederpartij niet weersproken, de volgende feiten vast.
3.1. Bij koopovereenkomst van juni 1997 heeft belanghebbende van *A Vastgoed B.V. (hierna: de verkoper) voor een prijs van ƒ 169.000,- gekocht een recreatiebungalow met inventaris, tuin en bosgrond, weg en verdere aanhorigheden, *a-weg 1 te *Q, gemeente Wierden. De bungalow, die volgens belanghebbende dient als belegging, is gelegen in een bungalowpark. Bij de koop heeft belanghebbende een huurgarantieregeling met de verkoper getroffen.
3.2. In de verkoopbrochure van de projectontwikkelaar stond omtrent de mogelijkheid van verhuur het volgende vermeld:
Verhuren of niet verhuren, u maakt het zelf uit!
Geheel vrijblijvend kunt u uw bungalow verhuren. Gaat u verhuren, dan dient u zich aan te sluiten bij de organisatie op het park. Deze verhuurorganisatie, *A Recreatie B.V., opereert vanuit Q. Deze verhuurorganisatie zorgt ervoor dat uw bungalow vakkundig in de perioden, die u hebt aangegeven, verhuurd wordt.
Ieder jaar in november ontvangt u een formulier van de organisatie, waarin u exact kunt invullen welke perioden u eventueel in het komende jaar wilt verhuren.
Inzake de uitbetaling van de huurgelden: een voorschot van ca 50% zal in juni worden uitbetaald en de afrekening zal uiterlijk in januari geschieden.
Nogmaals: u bent tot niets verplicht, u maakt zelf uit of u verhuurt of niet!
Een 3-jaarlijkse, direct te verrekenen, huurgarantie!
Bij aankoop van een bestaande bungalow bestaat de mogelijkheid om een 3-jaarlijkse huurgarantie af te sluiten.
(…)
Buitengewoon interessant voor u is dat deze huurgarantie direct op uw koopsom in mindering kan worden gebracht!
- Mocht u overgaan tot het afsluiten van deze interessante 3-jaarlijkse huurgarantie, bestaat nog steeds de mogelijkheid om uw bungalow te gebruiken op het moment dat u dat wenst (uiteraard in overleg met de betreffende verhuurorganisatie).
Mocht u tijdens de vakantieperiode zelf de bungalow willen gebruiken, zal de betreffende periode verrekend worden met de reeds afgesloten huurgarantie.
Mocht u buiten de vakantieperioden de bungalow willen bewonen en de woning is niet verhuurd, kunt u er uiteraard vrij (en zonder betaling) over beschikken.
Door het direct verrekenen van deze 3-jaarlijkse huurgarantie, kan een aankoop op ‘’ *Q’’ natuurlijk nog interessanter worden!
3.3. De koopovereenkomst vermeldt omtrent de mogelijkheid van verhuur het volgende:
Bijzondere bepalingen en bedingen
Artikel 18
1. Commerciële verhuur van het verkochte mag alleen plaatsvinden via de verkoper of een door deze aan te wijzen derde, zulks op straffe van een boete van vijfentwintigduizend gulden (f 25.000,00) per overtreding. Het verhuren/in gebruik afstaan aan familieleden in de eerste graad is wel toegestaan.
2. (…)
Huurgarantie
Artikel 20
Bij het passeren van de notariële akte van levering zal de toegezegde huurgarantie ten totale bedrage van f 25.500,- (voor het type: ‘’ *q’’), zijnde de totale huurgarantie voor de eerste drie jaar, worden verrekend.
3.4. Op bladzijde 7 van de notariële akte van levering van september 1997 staat onder meer vermeld:
2. het bij deze akte verkochte zal gedurende een periode van drie jaar, te rekenen vanaf heden, aan *A Recreatie B.V., gevestigd te *R, in exploitatie worden gegeven, waarvoor van de zijde van *A Recreatie B.V. een huurgarantie is verstrekt van vijfentwintigduizend vijfhonderd gulden, welke op heden is verrekend, waarvoor kwijting bij deze.
3.5. De door belanghebbende met de verkoper aangegane huurgarantieregeling kent geen eigen reglement.
3.6. Namens belanghebbende is in 1998 in het weekend van 7/8 februari 1998 éénmalig gebruik gemaakt van eigen gebruiksmogelijkheden ter inspectie van de onroerende zaak.
4. Het geschil, de standpunten en conclusies van partijen
4.1. Partijen houdt verdeeld of belanghebbende voor de gebruikersbelasting en het rioolrecht als gebruiker van de bungalow kan worden aangemerkt
4.2. Beide partijen hebben voor hun standpunt aangevoerd wat is vermeld in de van hen afkomstige stukken.
4.3. Daaraan is mondeling, afgezien van hetgeen reeds hiervoor onder de vaststaande feiten is opgenomen, toegevoegd - zakelijk weergegeven-
Namens belanghebbende:
indien dat mogelijk is zal zij na afloop van de eerste drie jaar wederom een huurgarantie van drie jaar proberen te verkrijgen;
de koper heeft voor de verhuur de keuze uit twee mogelijkheden zoals die in de verkoopbrochure zijn weergegeven; zij heeft haar keuze voor een bedrag ineens gemaakt;
er is geen schriftelijke huurovereenkomst tussen haar en het verhuurbureau opgemaakt;
zij betaalt zelf de vaste lasten en een deel van de onderhoudskosten; daarover zijn afspraken met het verhuurbureau.
Namens de ambtenaar:
hij blijft van mening dat belanghebbende de beschikking over de woning hield;
ook voor het rioolrecht is belanghebbende de gebruiker.