Uitspraak
[appellant],
[geïntimeerde],
1.Het verloop van de procedure bij het hof
2.De kern van de zaak
2.2 [appellant] heeft bij de rechtbank gevorderd dat [geïntimeerde] wordt veroordeeld de koopovereenkomst na te komen en om de contractuele boete te betalen. [geïntimeerde] heeft verweer gevoerd en een tegenvordering ingesteld tot vergoeding van de door hem geleden schade.
2.3 De rechtbank [1] heeft zowel de vorderingen van [appellant] als die van [geïntimeerde] afgewezen. Het hof is het eens met de afwijzing van de vorderingen van [appellant] , maar vindt wel dat de vordering van [geïntimeerde] tot schadevergoeding gedeeltelijk toewijsbaar is. Dat oordeel wordt hierna uitgelegd. Het hof zal daarbij eerst de relevante feiten vaststellen en daarna de geschilpunten tussen partijen – thematisch – bespreken.
3.De relevante feiten
Artikel 6
Mijn klant wil zoals aangegeven wel dat de as is clausule zal vervallen.
Laat je niet gek maken door die makelaar he. As is where is, is een heel gebruikelijke clausule. Staat tegenwoordig in alle koopovereenkomsten. Het is aan de binnenkant allemaal wel nieuw maar aan de buitenkant blijft het een pand van 1939
Dat snap ik, maar waarom persee die as is erin als alles goed is afgewerkt door jullie.”
Omdat de woning bijna 100 jaar oud is”
3 maart 2022 ondertekend en door [geïntimeerde] op 4 maart 2022. Als koopsom zijn partijen een bedrag van € 530.000,- overeengekomen.
. De feitelijke levering (aflevering) van het verkochte aan koper zal geschieden in de staat waarin het zich bij het tot stand komen van deze overeenkomst bevindt op. Verkoper verplicht zich voor het verkochte zorg te dragen als een zorgvuldig schuldenaar tot aan het tijdstip van feitelijke levering, alles behoudens het bepaalde in artikel 11.
Aanvullende afspraken:
Voor ons als VVE is het pand nog steeds 42B. Geen 42C en 42D. Afgelopen periode is een verbouwing geweest van 42B, waarbij het VVE Reglement niet is gevolgd door dhr. [appellant] . Er wordt in mei een VVE Vergadering georganiseerd, waarbij dit onderwerp besproken wordt en hoe dit verder moet. Er spelen een aantal zaken, waarbij ik nu niet in detail zal treden. Er is dus geen toestemming van de VVE Vergadering voor splitsing. Dhr. [appellant] is m.b.t. het reglement meerdere keren op de hoogte gesteld. Ook vorige week nog.”
Het appartementsrecht [adres1] 42 B [woonplaats2] is het enige bestaande
uitgevoerde zaken verbouwing 42B”.
Uit de notulen van de vergadering van de VvE blijkt dat de vergadering tegen dit voorstel heeft gestemd. De argumenten waren volgens de notulen de volgende:
“
Het dak was VVE eigendom, nu niet meer. Zonnepanelen mogen daar niet zomaar op worden geplaatst zonder iedereen op de hoogte te brengen en een VVE dak mag niet zomaar worden doorgebroken en tot privé eigendom gemaakt worden zonder goed overleg met de hele VVE Vergadering. De opbrengst van de zonnepanelen gaat alleen naar [appellant] en niet naar de VVE als geheel.”
“
Over een aantal zaken is door de VVE gestemd. Wij noemen de belangrijkste hieronder:Uitbouw/verbouwing 42B: Stemming: meerderheid VVE stemt tegen, dus geen goedkeuring VVE.Splitsing dan wel ondersplitsing 42B: Stemming: meerderheid VVE stemt tegen, dus geen goedkeuring VVE.Plaatsing zonnepanelen 42B: Stemming: meerderheid VVE stemt tegen, dus geen goedkeuring VVE.De consequenties van het ontbreken van instemming door de VVE worden op dit moment verder uitgewerkt in samenspraak met onze adviseurs. (…)”
De notaris heeft de e-mail doorgestuurd naar [geïntimeerde] .
Ten tijde van het sluiten van de koopovereenkomst was de heer [geïntimeerde] niet op de hoogte van het feit dat de u geen toestemming aan de VvE heeft gevraagd en verkregen ten aanzien van de door u uitgevoerde uitbouw/verbouwing, de splitsing en de plaatsing van de zonnepanelen. Ook was de heer [geïntimeerde] niet op de hoogte van het feit dat de VvE kennelijk al vanaf november 2021 bij u heeft aangegeven dat u zich ten aanzien van de voornoemde punten niet aan de reglementen heeft gehouden en dat daarover in de vergadering van de VvE zou worden gesproken.”
Namens cliënt bericht ik u hierbij dat cliënt subsidiair en meer subsidiair (dus voor het
4.4. De bespreking van de geschilpunten tussen partijen
a. [geïntimeerde] bij het aangaan van de overeenkomst in dwaling verkeerde, doordat hij geen juiste voorstelling van zaken had;
b. causaal verband bestaat tussen de dwaling en het tot stand komen van de overeenkomst: zonder de dwaling zou de overeenkomst niet (op deze wijze) tot stand zijn gekomen;
c. [appellant] een spreekplicht heeft geschonden (dat is de door [geïntimeerde] aangevoerde dwalingsgrond).
d. de dwaling niet voor rekening van [geïntimeerde] behoort te blijven.
Op 29 april 2022 om 9:43 heeft [appellant] opnieuw een e-mail gestuurd naar [geïntimeerde] en de beide makelaars, waarin hij schrijft dat hij naar aanleiding van de app-correspondentie de vrijwaring intrekt.
Gesteld noch gebleken is dat [appellant] daarna op dat standpunt is teruggekomen en heeft aangeboden [geïntimeerde] alsnog te willen vrijwaren.
op afdoende wijzewerd opgeheven geen sprake (meer).
4.14 Gelet op wat hiervoor is overwogen kan ervan worden uitgegaan dat [geïntimeerde] dwaalde over het feit dat de VvE geen toestemming had gegeven voor de verbouwing en dat indien hij dat zou hebben geweten de overeenkomst niet zou hebben gesloten, gelet op de mogelijke nadelige gevolgen voor hem van het ontbreken van de vereiste toestemming.
Vervolgens betrof de informatie waarom het ging voor [geïntimeerde] lastig te traceren informatie, terwijl [appellant] zonder nader onderzoek over die informatie kon beschikken. Het gaat dan ook om informatie die zich ‘in de sfeer’ van [appellant] bevond. [geïntimeerde] zou de informatie alleen hebben kunnen verkrijgen indien hij gericht navraag zou hebben gedaan bij de VvE. Maar een potentiële koper van een net verbouwd deel van een appartementscomplex in een appartementencomplex mag er in beginsel vanuit gaan dat de verbouwing de goedkeuring heeft van de VvE. Dat is zeker het geval wanneer de bij de verbouwing gerealiseerde studio’s, zoals hier, verhuurd zijn.
Ten slotte brengt ook het bij het verstrekken van de informatie betrokken belang mee dat [appellant] [geïntimeerde] uit de droom moest helpen. Indien niet alsnog toestemming zou worden gegeven voor de verbouwing, zou dat tot groot nadeel van [geïntimeerde] kunnen leiden.
Op 27 november 2021 schreef de voorzitter van de VvE aan [appellant] dat hij vragen had ontvangen van de andere eigenaren over de verbouwing die op dat moment plaatsvond. De voorzitter schreef dat hij geen problemen had met de insteek van de verbouwing, maar dat de verbouwing wel muren en daken betrof, die “onder de VVE vallen” en dat er niet zomaar iets met het dak gedaan mocht worden “zonder te communiceren naar de leden”. Hij schreef verder: “
Maar let wel dat iedereen eigenlijk geïnformeerd moet worden. We hebben gezien in eerdere mails dat meningen kunnen verschillen qua inzicht. We zitten gewoonweg aan de VVE structuur vast met zijn allen.”
[appellant] antwoordde hem op 3 december 2021 dat hij tijdens de vorige VvE vergadering al had aangegeven dat hij een grondige verbouwing zou gaan realiseren. Hij schreef dat al eerder vergelijkbare verbouwingen hadden plaatsgevonden en dat hij het om die reden niet noodzakelijk had gevonden zijn plannen op detailniveau met alle andere eigenaren te delen.
Op de agenda van de daaropvolgende vergadering van de VvE, die van 19 december 2021, was de verbouwing niet vermeld. In de notulen van deze vergadering, die door [appellant] wegens ziekte niet kon worden bijgewoond, is niets over de verbouwing te vinden.
2 punten tarief VII voor het principaal en 1 punt tarief II voor het incidenteel hoger beroep). Onder die kosten vallen ook de nakosten die nodig zijn voor de betekening van de uitspraak en de wettelijke rente daarover. De rente is verschuldigd vanaf veertien dagen na die betekening. [7]
5.De beslissing
11 januari 2023, behalve de onder 5.7 van het dictum vermelde beslissing in reconventie;