ECLI:NL:GHARL:2023:8023

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

Datum uitspraak
26 september 2023
Publicatiedatum
26 september 2023
Zaaknummer
200.331.036
Instantie
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Uithuisplaatsing van minderjarige en samenwerking met gecertificeerde instelling

In deze zaak gaat het om de uithuisplaatsing van een minderjarige, die door de kinderrechter onder toezicht is gesteld van de gecertificeerde instelling (GI). De ouders van de minderjarige, die gezamenlijk gezag uitoefenen, zijn het niet eens met de eerdere beschikkingen van de kinderrechter en hebben hoger beroep aangetekend. De moeder verzoekt het hof om de eerdere beschikkingen te vernietigen en de vader als belanghebbende aan te merken. De GI verzet zich tegen de verzoeken van de moeder en vraagt het hof om haar niet-ontvankelijk te verklaren.

Tijdens de mondelinge behandeling blijkt dat de ouders sterke emoties ervaren rondom de uithuisplaatsing, wat de samenwerking met de GI bemoeilijkt. Het hof constateert dat de ouders dreigend en beledigend hebben gereageerd op de jeugdbeschermer, wat de situatie verder compliceert. Het hof benadrukt het belang van samenwerking met de GI voor het welzijn van de minderjarige en stelt dat de ouders, ondanks hun boosheid, in gesprek moeten gaan met de jeugdbeschermer om omgang met de minderjarige mogelijk te maken.

Het hof bekrachtigt de eerdere beschikkingen van de kinderrechter, omdat aan de wettelijke vereisten voor uithuisplaatsing is voldaan. De ouders worden aangespoord om hun emoties te beheersen en constructief samen te werken met de GI, zodat de minderjarige in een veilige omgeving kan opgroeien.

Uitspraak

GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN

locatie Arnhem
afdeling civiel recht
zaaknummers gerechtshof 200.331.036, 200.331.038 en 200.331.039
(zaaknummers rechtbank Midden-Nederland 556788, 557260 en 556990)
beschikking van 26 september 2023
inzake
[verzoekster],
wonende te [woonplaats1] ,
verzoekster in hoger beroep,
verder te noemen: de moeder,
advocaat: mr. S.O. Zengin te Den Haag,
en
de gecertificeerde instelling
William Schrikker Stichting Jeugdbescherming & Jeugdreclassering,
gevestigd te Amsterdam,
verweerster in hoger beroep,
verder te noemen: de GI.
Als overige belanghebbende is aangemerkt:
[de vader],
wonende te [woonplaats2] ,
verder te noemen: de vader,
advocaat: mr. S. Kara te Rotterdam.

1.Het geding in eerste aanleg

Het hof verwijst voor het geding in eerste aanleg naar de beschikkingen van de kinderrechter in de rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht, van:
  • 12 mei 2023 (556788, in hoger beroep 200.331.036),
  • 16 mei 2023 (556990, in hoger beroep 200.331.039),
  • 23 mei 2023 en 25 mei 2023 (557260, in hoger beroep 200.331.038), uitgesproken onder voormelde zaaknummers.

2.Het geding in hoger beroep

2.1
Het verloop van de drie procedures blijkt uit:
  • de drie afzonderlijke beroepschriften met producties, allemaal ingekomen op 11 augustus 2023, en
  • het verweerschrift van de GI met producties in alle procedures.
2.2
De mondelinge behandeling heeft op 5 september 2023 samen met het verzoek in hoger beroep van de vader plaatsgevonden. Aanwezig waren:
  • de moeder, bijgestaan door haar advocaat,
  • de vader, bijgestaan door zijn advocaat, en
  • een vertegenwoordiger van de GI via beeldverbinding.
De raad voor de kinderbescherming (verder: de raad) heeft voorafgaand aan de mondelinge behandeling laten weten niet te zullen komen.

3.De feiten

3.1
De vader en de moeder zijn de ouders van [de minderjarige] , geboren [in] 2023. Sinds 13 mei 2023 zijn de ouders gezamenlijk belast met het gezag over [de minderjarige] .
3.2
Bij beschikking van 8 mei 2023 heeft de kinderrechter [de minderjarige] op verzoek van de raad onder toezicht gesteld van de GI tot 8 november 2023.
3.3
Bij de bestreden - uitvoerbaar bij voorraad verklaarde - beschikking van 12 mei 2023 heeft de kinderrechter een spoedmachtiging verleend tot plaatsing van [de minderjarige] bij oma (moederszijde) in een moeder-kindhuis met ingang van 12 mei 2023 voor de duur van vier weken, dus tot 9 juni 2023. De kinderrechter heeft verder de behandeling van het verzoek aangehouden.
3.4
Bij de bestreden - uitvoerbaar bij voorraad verklaarde - beschikking van 16 mei 2023 heeft de kinderrechter machtiging tot uithuisplaatsing van [de minderjarige] in het netwerk op een geheime locatie verleend met ingang van 16 mei 2023 voor de duur van vier weken. De kinderrechter heeft verder de behandeling van het verzoek aangehouden.
3.5
Bij de bestreden - uitvoerbaar bij voorraad verklaarde - beschikking van 23 mei 2023 heeft de kinderrechter een spoedmachtiging verleend tot plaatsing van [de minderjarige] in een pleeggezin met ingang van 23 mei 2023 voor de duur van vier weken, dus tot 20 juni 2023. De kinderrechter heeft verder de behandeling van het verzoek aangehouden.
3.6
Bij de bestreden - uitvoerbaar bij voorraad verklaarde - beschikking van 25 mei 2023 heeft de kinderrechter de machtiging van uithuisplaatsing van [de minderjarige] in een pleeggezin verlengd voor de duur van de ondertoezichtstelling, dus tot 8 november 2023.
3.7
Na de geboorte van [de minderjarige] verbleven de moeder en [de minderjarige] in het moeder-kind huis [naam1] van [naam2] in [woonplaats1] . Op 17 mei 2023 is [de minderjarige] bij haar grootouders aan moederszijde op een geheime verblijfplaats geplaatst. Daarna is [de minderjarige] na enkele dagen in een pleeggezin geplaatst.

4.De omvang van het geschil

4.1
De moeder is het niet eens met de beslissingen in de beschikkingen van 12 mei 2023, 16 mei 2023, 23 mei 2023 en 25 mei 2023.
In haar drie afzonderlijke beroepschriften verzoekt de moeder het hof om bij beschikking, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad:
haar te ontvangen in haar verzoek in hoger beroep;
het verzoek in hoger beroep gegrond te verklaren;
de beschikkingen van 12 mei 2023, 16 mei 2023, 23 mei 2023 en 25 mei 2023 te vernietigen;
de vader aan te merken als belanghebbende;
de verzoeken van de GI (gedateerd 12 mei 2023, 15 mei 2023, 17 mei 2023 en 23 mei 2023) af te wijzen; en
[de minderjarige] samen met de moeder te plaatsen in een moeder-kind-voorziening.
4.2
De GI voert verweer. De GI vraagt het hof de moeder niet-ontvankelijk te verklaren in haar verzoek in hoger beroep dan wel dit verzoek af te wijzen en de bestreden beschikking te bekrachtigen.

5.De motivering van de beslissing

5.1
Het hof stelt voorop dat de vader in hoger beroep is aangemerkt als belanghebbende. Daardoor heeft de moeder geen belang meer bij haar eerste grief dat de vader ook moet worden aangemerkt als belanghebbende. Het hof zal deze grief daarom afwijzen.
Mr. Zengin heeft het hof tijdens de mondelinge behandeling nog verzocht om in het kader van de rechtsontwikkeling uiteen te zetten in welke situaties een vader family life heeft. Nu de vader in hoger beroep is aangemerkt als belanghebbende ziet het hof hiervoor geen aanleiding.
5.2
Ingevolge artikel 1:265b, eerste lid, BW kan de kinderrechter de gecertificeerde instelling, bedoeld in artikel 1.1 van de Jeugdwet, die belast is met de uitvoering van de ondertoezichtstelling, op haar verzoek machtigen de minderjarige gedurende dag en nacht uit huis te plaatsen als dit noodzakelijk is in het belang van de verzorging en opvoeding van de minderjarige of tot onderzoek van diens geestelijke of lichamelijke gesteldheid. Ingevolge artikel 1:265c lid 2 BW kan de kinderrechter op verzoek van de gecertificeerde instelling, de raad of het openbaar ministerie de duur van de machtiging tot uithuisplaatsing telkens met ten hoogste een jaar verlengen.
5.3
Evenals de rechtbank en op dezelfde gronden als de rechtbank, die het hof overneemt en tot de zijne maakt, is het hof van oordeel dat is voldaan aan de wettelijke vereisten om [de minderjarige] uit huis te plaatsen. Dat betekent ook dat de machtigingen tot uithuisplaatsing rechtmatig zijn verleend. Het hof voegt hier nog het volgende aan toe.
5.4
Het hof heeft met eigen ogen gezien welke sterke emoties de uithuisplaatsing van [de minderjarige] bij de ouders oproept. Tijdens de mondelinge behandeling sprak de vader meer dan eens dreigend, grensoverschrijdende en ook beledigend in de richting van de jeugdbeschermer, terwijl de moeder vooral een afwerende houding aannam en de jeugdbeschermer beschuldigde van liegen en bedriegen. Ook in het dossier is te lezen dat de ouders deze agressieve en dreigende opstelling hebben ingenomen tegenover de jeugdbeschermer, de hulpverlening en ook tegenover de ouders van de moeder. Ook al zijn deze emoties te begrijpen, door hun weerstand en boosheid op deze manier de vrije loop te laten, maken de ouders de samenwerking met de jeugdbeschermer onmogelijk. De ernst en duur van de dreigende uitingen maken dat deze ook niet met een korreltje zout kunnen worden genomen, zoals de moeder in hoger beroep heeft aangevoerd. Onderzoek naar minder ingrijpende maatregelen behoort onder deze omstandigheden ook niet tot de mogelijkheden.
5.5
Het is voor [de minderjarige] heel belangrijk dat de ouders, ondanks hun boosheid, op een normale, rustige manier in gesprek gaan met de jeugdbeschermer. Pas als de ouders met de jeugdbeschermer in gesprek zijn, kan omgang tussen de ouders en [de minderjarige] worden opgestart. Het hof heeft tijdens de mondelinge behandeling gezien dat de ouders wel in staat zijn om een redelijk gesprek te voeren. In het belang van [de minderjarige] zouden ze dat ook met de jeugdbeschermer moeten doen.
5.6
Bij een voorgeschiedenis als die van de ouders en [de minderjarige] is het gebruikelijk dat een omgangsregeling eerst in een beveiligde omgeving, zoals een politiebureau, plaatsvindt. Afhankelijk van het verloop van de eerste contacten kunnen de veiligheidsmaatregelen eventueel worden versoepeld.
Eerst nadat de omgang tussen de ouders en [de minderjarige] is opgestart, kan worden begonnen met een perspectiefonderzoek. Bij een perspectiefonderzoek wordt onderzocht of [de minderjarige] nog bij de ouders kan wonen. Het is daarom in het belang van zowel [de minderjarige] als de ouders al de ouders zich - hoe moeilijk dit ook voor hen is - inzetten om de samenwerking met de GI aan te gaan. Gelet op de zeer jonge leeftijd van [de minderjarige] zal de aanvaardbare termijn waarbinnen zij weer bij de ouders zou kunnen gaan wonen namelijk snel verstrijken.

6.De slotsom

Op grond van hetgeen hiervoor is overwogen dient het hof de bestreden beschikkingen te bekrachtigen.

7.De beslissing

Het hof, beschikkende in hoger beroep:
bekrachtigt de beschikkingen van de kinderrechter in de rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht, van 12 mei 2023 (200.331.036), 16 mei 2023 (200.331.039), 23 mei 2023 (200.331.038) en 25 mei 2023 (200.331.038);
wijst het meer of anders verzochte af.
Deze beschikking is gegeven door mrs. J.B. de Groot, R. Prakke-Nieuwenhuizen en J.U.M. van der Werff, is bij afwezigheid van de voorzitter getekend door mr. Prakke-Nieuwenhuizen, bijgestaan door mr. M. van Esveld als griffier, en is op 26 september 2023 uitgesproken in het openbaar in tegenwoordigheid van de griffier.