Het standpunt van de terbeschikkinggestelde
De terbeschikkinggestelde is al sinds 2018 bezig met zijn resocialisatie. In 2020 is hij voor zijn resocialisatietraject overgeplaatst van de Oostvaarderskliniek naar Trajectum. In de Oostvaarderskliniek heeft hij al een behandeling voor delictpreventie gevolgd en hij wenst die behandeling niet opnieuw te volgen in Trajectum. Hij volgt wel schematherapie op dinsdag. Hij werkt op andere doordeweekse dagen. Sinds de overplaatsing van de terbeschikkinggestelde naar Trajectum is hij nog geen stap verder gekomen in zijn resocialisatietraject. Hij heeft nu nog steeds begeleid verlof buiten de kliniek, waarbij hij samen met andere patiënten in de buurt van de kliniek boodschappen mag doen. Alleen zijn verlof op het terrein van de kliniek is onbegeleid.
De kliniek heeft de terbeschikkinggestelde toestemming gegeven voor het gebruik van Facebook. Hij ging ervan uit dat hij ook gebruik mocht maken van Instagram omdat dit aan Facebook is gekoppeld. Hij heeft zelf gemeld dat hij Instagram gebruikt. Als hij een bericht krijgt, dan stuurt hij een bericht terug. Hij laat de berichten lezen door medewerkers van de kliniek. Hij zorgt er wel voor dat hij geen contact heeft met zijn ex-partner en kinderen.
De terbeschikkinggestelde heeft op dit moment geen contact met familie of vrienden omdat hij daar nu geen behoefte aan heeft. Tijdens zijn verblijf in de Oostvaarderskliniek had hij wel sociale contacten buiten de kliniek en ging verder ook alles goed. Hij verwacht zonder problemen weer een sociaal netwerk op te kunnen bouwen als hij niet meer in de kliniek van Trajectum verblijft. Hij functioneert zelfstandig in de kliniek. Buiten de kliniek heeft hij nog wel hulp en begeleiding bij praktische zaken nodig.
De pro justitiarapportages van psychiater [deskundige] en psycholoog Geurkink uit 2018 zijn uitgebracht voor de zorgconferentie in 2020. Geurkink schrijft in 2018 al dat er ferme stappen moeten worden gezet in het resocialisatietraject van de terbeschikkinggestelde. Geurkink noemt de plaatsing van de terbeschikkinggestelde in een andere forensische setting in Zutphen dan al als mogelijkheid en bij goed verloop zou een voorwaardelijke beëindiging twee jaar later aan de orde kunnen zijn. In een gesprek voorafgaand aan de zorgconferentie hebben mensen van de Oostvaarderskliniek gezegd dat een instelling in Zutphen wel een goede plek voor de terbeschikkinggestelde lijkt te zijn en dat Trajectum meer mogelijkheden heeft om hem bij die instelling te plaatsen. Dat hij is overgeplaatst van de Oostvaarderskliniek naar Trajectum voor een resocialisatietraject om hem gemakkelijker te kunnen plaatsen bij de instelling in Zutphen, sluit ook aan bij bevindingen van Geurkink die hierover in 2018 al spreekt. Uit het verslag van de zorgconferentie en andere stukken komt naar voren dat het de bedoeling was dat de terbeschikkinggestelde met begeleid verlof zou overgaan naar Trajectum. In de beleving van Trajectum is hij overgeplaatst voor een nieuwe behandelpoging en een geleidelijk resocialisatietraject met kleine stapjes dat volgens de plannen van die kliniek zal lopen tot 2024.
Ten aanzien van de inschatting van het recidiverisico verschilt de kliniek van mening met vier externe deskundigen. [deskundige] rapporteert in 2018 al dat er sprake lijkt te zijn van een aanloop, waarbij de vraag is of het recidiverisico zich acuut manifesteert.
Aan de kliniek moet duidelijk worden gemaakt dat er nu echt stappen moeten worden gezet in het resocialisatietraject. Door en namens de terbeschikkinggestelde is bepleit de verlengingsduur van de terbeschikkingstelling tot één jaar te beperken.
De raadsman heeft verder voorgesteld de reclassering bij het resocialisatietraject van de terbeschikkinggestelde te betrekken. Dan zou de reclassering de verantwoordelijkheid krijgen voor de stappen in het resocialisatietraject die de kliniek niet kan of wil zetten. Daarvoor zou de reclassering de opdracht moeten krijgen om de mogelijkheden van een voorwaardelijke beëindiging van de verpleging te onderzoeken.