Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
3.De beoordeling in hoger beroep
Ik heb geprobeerd het te accepteren, maar de overlast is zodanig dat het mijn woonplezier verpest. Op 7 mei 2020 stond de muziek weer eens erg hard. Dit begon om 19:00u ’s avonds en ging tot zeker 01:00u door (doordeweekse dag). (…) Vervolgens een paar dagen later, op 13 mei, stond de muziek opnieuw net zo hard, er was dus niks veranderd. Sinds dat moment ben ik een logboek bij gaan houden van de momenten waarop de muziek zo hard werd gedraaid. Vanaf 7 mei 2020 tot en met 10 juli was dit in totaal 11x. En dat waren dus alleen de momenten dat ik thuis was. Op 10 juli stond de muziek opnieuw ontzettend hard en was ik er helemaal klaar mee. Ik besloot de politie te bellen om te overleggen wat er mogelijk was. Ik heb er voor gekozen om de politie te bellen, omdat de vorige keer dat ik aan deur was geweest het gesprek erg stroef verliep en er nadien niks was veranderd. De politie is 20 minuten later langs geweest op huisnummer 30 en hebben een gesprek gehad met de bewoner. Nadien ben ik teruggebeld met een terugkoppeling. Zij gaven aan dat bij aankomst bij het gebouw de muziek op de parkeerplaats al duidelijk te horen was en dat het goed was dat ik had gebeld.
(…) Ik wil even zeggen dat het gisteravond weer behoorlijk uit de hand is gelopen met [appellant] . Ik voorzie echt problemen dat het gaat escaleren met enkele medebewoners, want t blijft maar doorgaan en er wordt of kan niets aan gedaan worden.(…)”.[G] klaagt in zijn e-mailberichten van 26 en 29 oktober 2020 ook over overlast van huisnummer 30: “
te harde muziek” en “
(…) Ik ben vannacht 2 x naar boven gegaan ivm muziek en gestamp. Hij deed de deur open en dicht…Ik ben er klaar mee.. Ik ga wel in mijn woonkamer slapen.. Wil geen conflict met iemand die niet spoort. Zou het fijn vinden als jullie een andere woning voor mij hebben maar dat zal wel niet..(…)”.Daarnaast zijn er klachten van [H] , bewoonster van de woning onder [appellant] . Zij schrijft in haar e-mail van 6 oktober 2020: “(…)
Ik wilde een melding maken van muziekoverlast. Ikzelf ben woonachtig op [a-straat 1] 21 en mijn bovenbuurman woont op nr 29. Het is al een tijdje aan de gang maar nu ben ik het zat. Hij draait zijn muziek zo hard en hij stampt of danst.(…)Meestal is het wat later in de avond. Maar ikzelf moet ‘s ochtends om 5:00 uur op dus lig ik met oordoppen in mijn bed. Dat is toch ook niet de bedoeling. Ik heb hem zelf al aangesproken gehad maar het boeit hem niet.” Na navraag van [B] of de overlast van nummer 29 afkomstig is, mailt [H] op 7 oktober 2020 dat ze zich vergist had en dat het om nummer 30 ging, “
Ook wel logisch want dat zit precies boven mijn slaapkamer”.
a. u veroorzaakt geen enkele geluidsoverlast meer door uw audioapparatuur, uw tv of
(…) zie tijdstip mail!! Overlast [appellant] . Politie is geweest. Hoop geschreeuw. Hoop ellende weer.(…)” en later die dag om 07:52u “
(…) vanochtend weer 4 man politie geweest, omdat [appellant] blijkbaar de hele nacht bezig is geweest met herrie maken. (…)”. Op 29 januari 2021 schrijft [F] : “
zojuist is de politie weer geweest voor [appellant] . Enorme geluidsoverlast. We wachten de nacht maar weer af.” Ook zijn er klachten van [J] , die in het appartement naast [appellant] woont. Hij schrijft in een e-mail van 1 februari 2021 “
Ik heb enorm veel last van Dhr [appellant] . (…) Het gaat gepaard met harde muziek en harde gebonk. Meneer is onredelijk en niet aanspreekbaar en is onder invloed. (…) Vanavond is hij ook erg lastig met harde gebonk en harde muziek 01-02-2021 (22.55 uur).Ik hoop dat dit terugkerende probleem een keer ophoud. Woon hier al bijna 3jaar en heb al zo lang al last van hem. Want ik/wij als omwonenden worden echt gek van dit terugkerende overlast. En het lijkt steeds erger te worden dit probleem.”
Isolatie is niet goed in de woning, meneer is erg boos. Meneer wil dit vanavond melden. Hij wil niet morgen terugbellen.” Woonwaarts heeft tijdens de zitting in eerste aanleg verklaard dat het pand al maximaal geïsoleerd is. Met de voorzieningenrechter is het hof van oordeel dat zelfs als het op de weg van Woonwaarts zou liggen om actie te ondernemen ten aanzien van de akoestiek van het appartementencomplex (hetgeen Woonwaarts gemotiveerd betwist), dat geen rechtvaardiging biedt voor [appellant] om geluidsoverlast te veroorzaken en zich niet als goed huurder te gedragen. Dat ook andere huurders van Woonwaarts in het complex voor (ernstige) geluidsoverlast zorgen, zoals [appellant] aanvoert, blijkt uit niets. Daarmee lijkt, zoals ook in het vonnis is overwogen, [appellant] de enige of in elk geval de meest hinderlijke bron van overlast in het complex te zijn.