Om 00.23 uur stuurde [medeverdachte 2] het volgende bericht aan [betrokkene 1] : “Van: [bijnaam Lar.] . Aan: Eigen/own. Onderwerp: Verzonden: 6 Nov 2015 23:26 Hij is alleen broo aub zeg ze helemaal leeg magazijnen en door hoofd ballen nek armen benen tenen nagels zelfs als kan. Alles bloed en hij heb vest!”.
Tussen 00.29 en 00.55 uur vond op 7 november 2015 de volgende berichtenwisseling plaats tussen [verdachte] en de 7558:
Zender
Bericht
[verdachte]
Hij is er zo…. Nu is de kans
7558
Ja bro ik laat je zo weten zitten uren in bosjes en heb iemand op het station ook bro die gaat hem zoiezo zien die ziet exact hoe die loopt.
[verdachte]
Hij is nog in Amsterdam
7558
Maar zit hij in trein of is uitgestapt of niet ingestapt snap niet?
Tussen 00.51 en 01.08 uur vond de volgende berichtenwisseling plaats tussen [medeverdachte 2] en [betrokkene 1] en [betrokkene 3] :
Zender en ontvangers
Bericht
[medeverdachte 2] aan [betrokkene 1] en [betrokkene 3]
Die hond moest overstappen op sloterdijk, hij wacht daar nu op de trein
[medeverdachte 2] aan [betrokkene 1] en [betrokkene 3]
Die gast was bij sloterdijk uistgestapt om op zn vriendin te wachten. Hij komt met half uur
Om 00.52.35 uur heeft [slachtoffer] naar [verdachte] gebeld (naar [verdachte] privételefoon). Het telefoongesprek duurde 56 seconden.
Om 01.13 uur stuurde [betrokkene 1] het volgende bericht aan [medeverdachte 2] : “Met Ze chika?”
[medeverdachte 2] antwoordde daarop: “Denkt wel, maar pop zn kk moer. Deze kans krijg ik niet meer”.
Om 01.20 uur stuurde [medeverdachte 2] aan [betrokkene 1] : “ [bijnaam La.] en [bijnaam Fu.] geen genade aub!!!”.
Tussen 00.32 en 00.40 uur vond de volgende berichtenwisseling plaats:
Zender en ontvanger(s)
Bericht
[verdachte] aan 7558
Hij zit in de trein ….
[betrokkene 1] aan [betrokkene 3]
Ja dat is die snel trein die echte trein komt over 5min
[verdachte] aan 7558
Ja… ik ga hem zo bellen weer
7558 aan [verdachte]
Niet te opvallend doen bro teveel bellen of bel je hem altijd veel?
[medeverdachte 2] aan [betrokkene 3] en [betrokkene 1]
5min
[verdachte] aan 7558
Waar ben je? Hij is er bijna
7558 aan [verdachte]
Ja bro paar minuten vertraging trein we zien alles. We staan klaar!
Om 01.44 uur stuurde [slachtoffer] het volgende sms-bericht naar de privételefoon van [verdachte] : “Ben bijna thuis”.
Om 01.46 uur stuurde de 7558 het volgende bericht naar [verdachte] (naar zijn Ennetcom-account): “Hij is uitgestapt!!! Je hoord zo”.
Op 7 november 2015 tussen 01.58 en 02.06 uur - na het overlijden van [slachtoffer] - vond de volgende berichtenwisseling plaats tussen [medeverdachte 2] en [betrokkene 1] :
Zender
Bericht
[betrokkene 1]
Gefixt
[medeverdachte 2]
Is ie dood?
[betrokkene 1]
Broer ik heb me 9 op hemm geleegd [bijnaam Fu.] rende achter me aan met kalash
[betrokkene 1]
We rende wel een hele stuk achter em aan bro laaste shot was ie gevallen
[medeverdachte 2]
Door zn hoofd gegeven??
[betrokkene 1]
Die man is overhoop
[medeverdachte 2]
Is ie dood?
[betrokkene 1]
Niet hoofd kunnen raken broer whoellaa hij rende weg en schreeuwend
[betrokkene 1]
Hij lag op de grond in een tuin van mensen
[medeverdachte 2]
Maar wat denk je zelf??
[betrokkene 1]
Ik denk dat ie fucking doood is broer kalash heeft em geraakt
[medeverdachte 2]
Waar heb je m geraakt?
[betrokkene 1]
Boven lichaam hele glock op em geleegd
[medeverdachte 2]
Hij draagt vest bro
[betrokkene 1]
Broer hij is zoiezo geraakt in ze boven lichaam met kalash
[medeverdachte 2]
Oke bro zijn jullie veilig
[betrokkene 1]
Ja die wagie is gefruteerd eeh kijk at
Om 03.38 uur stuurde [medeverdachte 2] het volgende bericht aan [betrokkene 1] , [betrokkene 3] en [medeverdachte 1] : “Op internet staat ook dat er maar 1 schot is gelost. En ze hebben die waggie gevonden. Helemaal uitgebrand bij [straat 1] ”.
Tussen 03.43 en 03.55 uur vond de volgende berichtenwisseling plaats tussen [medeverdachte 2] en [betrokkene 1] :
Zender
Bericht
[betrokkene 1]
1 shot broer ben je dom me hele glock was leeg
[betrokkene 1]
Jij moet gwn wachten tot morgen ik praat niet veel staat er al of ie dood is
[betrokkene 1]
Ja dat gaat moeilijk als iemand met een ak ook op hem shiet halloooooo ik wil niet dood gap
[medeverdachte 2]
Wat denk je, heeft [bijnaam Fu.] m goed geraakt?
[betrokkene 1]
Die man weet het zelf niet is ze eerste keer of zo weet ik veel ik had die kanker kalash moeten pakken
Vervolgens vond er op 7 november 2015 tussen 06.09 en 06.14 uur de volgende berichtenwisseling plaats tussen [betrokkene 1] en [medeverdachte 1] :
Zender
Bericht
[medeverdachte 1]
Bro kijk nu.nl hij is doooddddd gappppp
[medeverdachte 1]
Wolllahhhhh kan je foto accepteren
[betrokkene 1]
Ja
[betrokkene 1]
Wis alle kanker berichten van je pgp af zo snel mogelijk als je dit leest!
[medeverdachte 1]
Heb gestuurd is laden hij is net eropp gegooiddd half5
Op 7 november 2015 om 04.23 uur werd er een artikel op nu.nl gepubliceerd over een dodelijk slachtoffer bij een vermoedelijke schietpartij in Krommenie.
Om 06.15 uur heeft [betrokkene 1] nog het volgende bericht gestuurd aan [medeverdachte 1] : “Jaaaa man ik heb gelezen kanker gruwelijk bro! We hebben naam gemaakt bij die fucking orga het gaat goed komen [bijnaam Fu.] we gaan kapot maken ee wis die gesprken alles alles oke”.
Kan [verdachte] als medepleger worden aangemerkt?
Uit de inhoud van de hiervoor weergegeven Ennetcomberichten kan naar het oordeel van het hof worden afgeleid dat [medeverdachte 1] en de inmiddels overleden [betrokkene 1] de schutters waren van de moordaanslag op [slachtoffer] . Dat het gaat om moord, staat niet ter discussie. [medeverdachte 2] had een aansturende rol, in die zin dat hij [betrokkene 1] , [medeverdachte 1] en [betrokkene 3] op de hoogte hield van de reisbewegingen van [slachtoffer] . [medeverdachte 2] bepaalde ook wanneer de schutters in actie moesten komen.
De raadsman heeft aangevoerd dat het niet duidelijk is dat de 4w12 ( [medeverdachte 2] ) heeft gehandeld op basis van de informatie die door de gebruiker van het Ennetcom-account 5534 ( [verdachte] ) is doorgespeeld. Het hof is van oordeel dat het niet relevant is of [verdachte] zijn informatie rechtstreeks aan [medeverdachte 2] dan wel aan de schutters heeft doorgegeven. Vast staat dat [verdachte] informatie over de reisbewegingen van [slachtoffer] heeft doorgegeven, die korte tijd later bij [medeverdachte 2] en bij de schutters terecht is gekomen. Zoals het hof hiervoor al heeft overwogen, kan een deel van deze informatie alleen van [verdachte] afkomstig zijn. De omstandigheid dat er (mogelijk) een persoon met een ander Ennetcomaccount tussen heeft gezeten, doet aan de inhoud van de door [verdachte] verstuurde berichten niet af.
De vraag die het hof vervolgens moet beantwoorden, is of de rol van [verdachte] bij de moord op [slachtoffer] van voldoende gewicht was om hem als medepleger aan te kunnen merken. Volgens de verdediging is hij geen medepleger en is hij hooguit medeplichtig geweest.
Het hof stelt voorop dat de betrokkenheid aan een strafbaar feit als medeplegen kan worden bewezenverklaard, als is komen vast te staan dat bij het begaan daarvan sprake is geweest van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking.
Ook als het tenlastegelegde medeplegen in de kern niet bestaat uit een gezamenlijke uitvoering tijdens het begaan van het strafbare feit, maar uit gedragingen die doorgaans met medeplichtigheid in verband plegen te worden gebracht (zoals het verstrekken van inlichtingen, op de uitkijk staan, helpen bij de vlucht), kan sprake zijn van de voor medeplegen vereiste nauwe en bewuste samenwerking. De materiële en/of intellectuele bijdrage van de verdachte aan het strafbare feit zal dan van voldoende gewicht moeten zijn.
Bij de beoordeling of daarvan sprake is, kan rekening worden gehouden met onder meer de intensiteit van de samenwerking, de onderlinge taakverdeling, de rol in de voorbereiding, de uitvoering of de afhandeling van het delict en het belang van de rol van de verdachte, diens aanwezigheid op belangrijke momenten en het zich niet terugtrekken op een daartoe geëigend tijdstip.
Het hof stelt voorop dat vaststaat dat [verdachte] ten tijde van de liquidatie niet aanwezig was op de plaats delict, maar dat hij zich in een café ergens in Amsterdam bevond. In die zin is er geen sprake geweest van een gezamenlijke uitvoering. Anders dan de raadsman is het hof echter van oordeel dat de rol van [verdachte] kan worden gekwalificeerd als die van medepleger. Het hof acht hierbij het volgende van belang, wat wordt afgeleid uit de eerder besproken bewijsmiddelen.
[verdachte] en [slachtoffer] waren – aldus [verdachte] – goede vrienden. Ze hadden dagelijks contact en lieten elkaar bijvoorbeeld weten waar ze waren, hoe laat ze ergens waren en wanneer ze weer thuis waren. Ze spraken vaak samen, al dan niet met een groep vrienden, af. Dit blijkt ook uit de berichten die tussen [slachtoffer] en [verdachte] verstuurd zijn. [verdachte] had goed zicht op de dagelijkse bezigheden van [slachtoffer] .
Zoals reeds overwogen, is het hof van oordeel dat vastgesteld kan worden dat [verdachte] verantwoordelijk is voor de PGP-berichten die afkomstig zijn van het account 5534. Uit de berichten van 31 oktober 2015 en 3 november 2015 maakt het hof op dat [verdachte] betrokken was bij eerdere pogingen om [slachtoffer] te liquideren. In deze berichten geeft hij niet alleen informatie aan derden over de locaties en plannen van [slachtoffer] , maar heeft hij ook een sturende rol en geeft hij aan dat ze het moeten blijven proberen totdat het gelukt is. Het hof leidt hier een verbetenheid om de liquidatie te laten slagen uit af. Zo is er een gesprek tussen 281a en [verdachte] waarin [verdachte] schrijft: “
Want al die keren ging mis. Je weet tog. Steeds morgen. morgen, morgen, morgen. (..) Verlies hem niet uit het oog!!!!!!!”. In een ander gesprek schrijft [verdachte] aan diezelfde 281a:
“Nu iedereen klaar. (..) Vandaag is de dag anders ik weet ook niet.”.En “
Ik zeg je eerlijk van deze baal ik wel. Het was op de bord geserveerd.”[verdachte] geeft meerdere keren door waar spionnen moeten gaan staan, waar de schutters moeten staan en dat ze klaar moeten staan.
Duidelijk is dat er ook in de nacht van 6 op 7 november 2015 een plan was om [slachtoffer] te liquideren. Naar het oordeel van het hof staat ook vast dat het opzet van [verdachte] op die liquidatie gericht was. Het is [verdachte] die telkens een vinger aan de pols houdt en [slachtoffer] actief bevraagt naar zijn locatie en vertrektijden. Ook is het [verdachte] die telkens aandringt op het afspreken met [slachtoffer] . Al op de maandag vóór 6 november 2015 is bij de F336 bekend dat [verdachte] die week een afspraak met [slachtoffer] gaat maken om te gaan zuipen. Ze spreken af dat de F336 van tevoren alles hoort. De andere personen die betrokken zijn bij de liquidatieplannen worden door [verdachte] tijdig op de hoogte gesteld van de plannen om die avond met [slachtoffer] af te spreken. [verdachte] zal [slachtoffer] wodka geven, want alcohol verdunt het bloed waardoor hij eerder doodbloedt. [verdachte] rijdt samen met [slachtoffer] met een snorder naar het station, dit terwijl [verdachte] zelf helemaal niet plan van is om te reizen, maar teruggaat naar de stad om wat te drinken. [verdachte] zorgt ervoor dat hij [slachtoffer] “op de trein” zet. Als [slachtoffer] de trein niet meteen neemt vraagt [verdachte] aan [slachtoffer] hoe laat hij dan de trein pakt. Alles wordt meteen doorgegeven aan de andere betrokkenen. Uit de berichten blijkt ook dat [slachtoffer] de PGP-telefoon van [verdachte] niet mag zien. [verdachte] gebruikt deze als hij - [verdachte] - naar de wc gaat.
[verdachte] was dus degene die informatie over - onder meer - de reisbewegingen van [slachtoffer] doorgaf, zodat de schutters wisten wanneer zij in actie moesten komen. Ook gaf [verdachte] door dat [slachtoffer] een vest (het hof begrijpt: een kogelwerend vest) en zwarte kleding droeg. [verdachte] stuurde actief andere betrokkenen aan. De berichtenstroom vanaf 31 oktober 2015 tot het moment van de liquidatie op 7 november 2015 tussen [verdachte] en zijn diverse contacten waren intensief en van begin af aan volledig gericht op de dood van [slachtoffer] . Het laatste contact van [slachtoffer] was met [verdachte] , in welk bericht [slachtoffer] laat weten bijna thuis te zijn. Enkele minuten daarna wordt hij - nadat [verdachte] ook deze informatie heeft doorgegeven - doodgeschoten.
Op grond van het vorenstaande, in onderling verband en samenhang bezien, is het hof van oordeel dat verdachten het gezamenlijke plan hadden om [slachtoffer] van het leven te beroven. Zij hebben van 6 op 7 november en in de periode vanaf 31 oktober 2015 intensief contact met elkaar gehad. Er was sprake van een onderlinge taakverdeling waarbij een ieder een eigen - soms deels overlappende - rol had. Gelet op de vorenstaande feiten en omstandigheden en de vastgestelde bijdrage van [verdachte] , in onderlinge samenhang beschouwd, is het hof van oordeel dat de bijdrage van [verdachte] van voldoende gewicht is om te spreken van medeplegen.