Uitspraak
WK Holding,
de curator,
1.Het verdere verloop van de procedure in hoger beroep
2.Waar gaat de zaak over?
'1.1 De curator verklaart te verkopen, gelijk de overnemer verklaart van de curator te kopen het volledige actief' van Ifo, dat voornamelijk, doch niet uitsluitend, bestaat uit een adressenbestand, verlopen patenten, projectinformatie en tekeningen, technische knowhow, handelsnaam, prospects, foldermateriaal, alsmede alle overige goederen hoe ook genaamd. Al deze goederen gezamenlijk zullen worden aangeduid als "de activa." (…) 1.3 De koopprijs voor de activa bedraagt € 4.000,= (…)’.
3.Wat is het oordeel van het hof?
ik heb aangegeven dat ik alle activa van de balans wilde overnemen en dat deze activa ook zijn besproken. (…) Ik ging ervan uit dat de deelneming uitgekeerd moest worden (…) Ik wist wel dat het om een dubieuze post ging. (…) Zoals ik al eerder heb verklaard, wachtte ik al drie of vier jaar op betaling."Mr. Vles heeft dat bevestigd:
"De deelneming van Intermatic Storkök is zeker besproken (…) Tijdens het gesprek heeft de curator gevraagd naar de deelneming en hoe het bedrag moest worden geduid. Ik had mij niet van tevoren verdiept in de specifieke posten op de balans. [A] heeft in het gesprek aangegeven dat hij niet wist hoe de deelneming moest worden gewaardeerd. [A] heeft toen uitgelegd hoe zijns inziens de post moest worden bekeken. (…) Ik wist dat [A] alle activa wilde overnemen en dat dat de insteek was van het gesprek. (…) Bij mijn weten is dit ook zo besproken tussen [A] en de curator, maar ik weet niet meer in welke letterlijke bewoordingen dat is gegaan tijdens dat gesprek. (…) [A] heeft gezegd dat het bedrijf in Zweden inactief was, ik weet niet in hoeverre dit is toegelicht door [A] (…) U vraagt mij of [A] expliciet heeft gezegd dat hij de deelneming of de aandelen wilde overnemen tijdens het gesprek, hierop antwoord ik bevestigend. Zijn insteek was dat hij alles wilde en hij zou dan later wel bekijken wat hij ermee zou doen."
Als [A] gevraagd zou hebben om de deelneming over te nemen, dan had dat vragen bij mij opgeroepen omdat volgens hem de aandelen waardeloos waren. Ik zou dan meteen gedacht hebben dat de aandelen dus niet waardeloos waren. (…) Aandelen uit een boedel kunnen niet zomaar verkocht worden, daarvoor heb ik allerlei extra informatie nodig (zoals het blokkeringsrecht, volstorting en de aanbiedingsplicht) en een machtiging van de rechter- commissaris.
Ik ging ervan uit dat de deelneming uitgekeerd moest worden"). Uit zijn eigen vordering blijkt dat hij de waarde van die vordering nu schat op de prijs die [B] uiteindelijk voor de aandelen heeft betaald (€ 25.000,-). Uit de getuigenverklaringen, het faillissementsverslag en de koopprijs, beoordeeld in hun onderlinge verband, wordt duidelijk dat hierover indertijd is gesproken, en dat de curator van [A] heeft begrepen dat de aandelen na liquidatie waardeloos waren. Het hof neemt daarom aan dat hem dat door [A] is meegedeeld, althans dat de curator dit uit diens uitlatingen heeft afgeleid. Omdat [A] echter naar eigen zeggen al enkele jaren op betaling van een uitkering op de aandelen wachtte, maar dat niet aan de curator heeft verteld, is hij tekortgeschoten in een op hem rustende informatieplicht als bedoeld in artikel 6:228 lid 1 aanhef en onder b BW.