Uitspraak
[verdachte] ,
Het hoger beroep
Onderzoek van de zaak
Het vonnis waarvan beroep
De tenlastelegging
hij op of omstreeks 8 februari 2019 te Nijmegen, in elk geval in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, met het oogmerk om zich en/of een ander wederrechtelijk te bevoordelen door geweld en/of bedreiging met geweld, [benadeelde] heeft gedwongen tot de afgifte van een paar honderd euro, in elk geval een geldbedrag en/of 20 pakjes sigaretten (van het merk Marlboro en Camel), in elk geval enig goed, dat geheel of ten dele aan die [benadeelde] , in elk geval aan een ander dan aan verdachte en/of zijn mededader(s) toebehoorde, welk geweld en/of bedreiging met geweld hierin bestond(en) dat verdachte en/of zijn mededader(s), nadat hij/zij het Perfectaria was/waren binnengegaan,
Hij op of omstreeks 08 februari 2019 te Nijmegen, in elk geval in Nederland een wapen van categorie I te weten een gasdrukpistool (merk Umarex, Glock model 19, 4.5 mm) voorhanden heeft gehad.
“In het ‘proces-verbaal van bevindingen onderzoeks-verrichtingen’ wordt vermeld dat de plastic tas niet op de juiste wijze is veilig gesteld. Om die reden is niet overgegaan tot DNA-onderzoek. Het betoog van de verdediging dat door het handelen van de politie potentieel ontlastend bewijsmateriaal buiten het procesdossier is gebleven, slaagt om die reden. Ook de rechtbank is van oordeel dat door het op de verkeerde wijze veilig stellen van de Albert Heijn tas geen sporenonderzoek heeft kunnen plaatsvinden om de stelling van verdachte, inhoudende dat hij die tas niet heeft vastgehad, te kunnen verifiëren. Dat een plastic Albert Heijn tas door de daders was gebruikt, was van meet af aan glashelder. Die tas had dan ook direct op de juiste wijze veilig moeten worden gesteld door de politie en de forensische opsporing ter plaatse. Dat dit niet is gebeurd levert een vormverzuim op.”
“De rechtbank vindt de beslissing om die jas niet in beslag te nemen, niet zonder meer begrijpelijk. Aangever heeft namelijk verklaard dat de twee overvallers geheel gekleed waren in donkere kleding. Hij vermeldt ook dat beide verdachten een zwarte jas droegen. Vanaf het moment dat de verdediging heeft aangedrongen op onderzoek aan de jas in februari 2019, had door de politie voortvarend onderzoek moeten worden gedaan naar de vindplaats van de jas. Dat is in eerste instantie nagelaten. Er is pas onderzoek naar verricht na een opdracht daartoe van de rechtbank op 14 mei 2019. Dit levert een vormverzuim op.
Vrijspraak
Bewezenverklaring
Hij op
of omstreeks08 februari 2019 te Nijmegen,
in elk geval in Nederlandeen wapen van categorie I te weten een gasdrukpistool (merk Umarex, Glock model 19, 4.5 mm) voorhanden heeft gehad.
Strafbaarheid van het bewezenverklaarde
Strafbaarheid van de verdachte
Oplegging van straf en/of maatregel
“ [verdachte] houdt zich goed aan de schorsingsvoorwaarden. Hij wordt tweewekelijks gesproken en is transparant in zijn doen en laten. Hij werkt al geruime tijd fulltime als productiemedewerker bij [bedrijf] te Nijmegen en is nog steeds woonachtig bij zijn ouders. Betrokkene heeft kort deelgenomen aan de GI-COVA, maar de desbetreffende trainers kwamen al vrij snel tot de conclusie dat betrokkene de gedragsinterventie cognitief niet kon bijbenen. (…) Het zou mij dan ook niets verbazen als er sprake zou zijn van een verstandelijke beperking.
Vordering van de benadeelde partij [benadeelde]
Vordering tenuitvoerlegging
Toepasselijke wettelijke voorschriften
BESLISSING
taakstraf, bestaande uit een
werkstrafvoor de duur van
30 (dertig) uren, indien niet naar behoren verricht te vervangen door
15 (vijftien) dagen jeugddetentie.
werkstrafvoor de duur van
20 (twintig) uren, bij gebreke van het naar behoren verrichten te vervangen door
10 (tien) dagenjeugddetentie.