Uitspraak
Rokade,
[geïntimeerde],
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
3.Waar gaat het in hoger beroep over?
4.De vaststaande feiten
5.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
6.De beoordeling van de grieven en de vordering
eerste twee grievenvecht Rokade het oordeel van de kantonrechter aan dat tussen partijen sprake is van een no-cure-no-pay-afspraak die inhoudt dat als het in het contract door partijen beoogde resultaat niet is bereikt, Rokade geen recht heeft op enige betaling van loon. De grieven lenen zich voor gezamenlijke bespreking.
voor de duidelijkheid, jij regelt het hele traject van ontwikkeling t/m verkoop, en krijg achteraf betaald, dus na verkoop/ontvangst verkoopbedrag van de 2 kavels”. Daarop heeft Rokade het ontwerp van de uiteindelijk gesloten overeenkomst opgesteld. In de aanbiedingsmail van 9 december 2015 had Rokade opgenomen: “
Nu is voorzien dat onze kosten worden voldaan op het moment dat er een transactie plaatsvindt en/of er een financiering is voor realisatie. Het is denkbaar dat we o.b.v. een courtage gaan werken op het moment dat het bestemmingsplan onherroepelijk is. (...) Als deze kosten naar rato van de voortgang tussentijds worden voldaan is het werken o.b.v. een courtage voor ons geen probleem”. Deze aanbiedingsmail is naar het oordeel van het hof innerlijk tegenstrijdig. Enerzijds staat er dat de kosten van Rokade worden voldaan op het moment dat er een transactie plaatsvindt, en anderzijds wordt voorgesteld dat de kosten naar rato van de voortgang tussentijds worden voldaan. De tekst van de één maand later door beide partijen ondertekende overeenkomst wijst evenwel niet op tussentijdse facturering en betaling. Ook overigens blijkt uit niets dat [geïntimeerde] voor het ondertekenen van de overeenkomst alsnog akkoord is gegaan met betaling van loon voor de werkzaamheden van Rokade ook in het geval dat het door partijen beoogde resultaat niet zou worden bereikt.