Uitspraak
Itass,
[geïntimeerde],
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
- de memorie van antwoord (met producties);
- het proces-verbaal van het pleidooi van 12 juli 2018, met de pleitnotities van de advocaten van partijen.
3.De vaststaande feiten
"1. Het is werknemer verboden om binnen een tijdvak van 1 jaar na beëindiging van de arbeidsovereenkomst binnen een kring met Emmen als middelpunt en met een straal van 75 kilometer in enigerlei vorm werkzaam te zijn bij of ten behoeve van een bedrijf gelijk, gelijksoortig of aanverwant aan dat van werkgever, hetzij tegen vergoeding, hetzij om niet, of daarin aandeel van welke aard ook te hebben, tenzij de werknemer daartoe voorafgaande schriftelijke toestemming van werkgever heeft verkregen, aan welke toestemming werkgever voorwaarden kan verbinden.
"Tijdens zijn dienstverband zal werknemer de volgende taken voor werkgever verrichten; het onderhouden van netwerken bij relaties, service verlenen en bemannen van de servicedesk. De taken van werknemer zijn voorts opgenomen in de bij deze overeenkomst gevoegde functieomschrijving, welke integraal onderdeel uitmaakt van deze arbeidsovereenkomst."Als bijlage A bij de arbeidsovereenkomst is een functieovereenkomst gevoegd, waarin de volgende taken als belangrijkste taken worden vermeld (de opsomming begint met b.):
"b. zorgdragen voor de technische uitvoering van projecten, zowel bij de préconfiguratie als hij de on-site installatie.
"Geachte relatie,Ik heb een leuke nieuwe functie aangeboden gekregen. Ik zal daarom Itass per 1 februari 2018 verlaten.Via deze weg wil ik jullie bedanken voor de fijne contacten die ik de afgelopen jaren zowel bij Ipet als Itass met jullie heb mogen hebben.Wellicht spreken we elkaar nog eens in de toekomst!"
"Ter voorkoming van een gerechtelijke procedure heb ik cliënte bereid gevonden een eenmalig en niet voor onderhandeling vatbaar voorstel te doen. Tegen betaling van een bedrag van € 20.000,- ineens is cliënte bereid alsnog schriftelijk toestemming te verlenen voor uw indiensttreding bij NORISK met ingang van 1 februari aanstaande."
4.4. De vorderingen en de beslissing in eerste aanleg
5.5. De bespreking van de grieven
grieven 5.1 tot en met 5.4komt Itass op tegen de afwijzing van haar vordering tot nakoming van het concurrentiebeding en betaling van een voorschot van
€ 25.000,-. De grieven hangen met elkaar samen en leggen het geschil van partijen in volle omvang aan het hof voor. Het hof zal de grieven dan ook tezamen behandelen.
Bij NORISK ontvangt [geïntimeerde] op basis van een 40-urige werkweek een salaris van ruim
Waar de carrière van [geïntimeerde] bij Itass in het slob was geraakt, heeft [geïntimeerde] die bij NORISK weer vlot kunnen trekken; hij heeft een leidinggevende in plaats van een uitvoerende functie, een inkomen dat anderhalf keer zo hoog is als bij Itass en daarnaast een auto van de zaak, vooruitzichten op verdere carrièrestappen met navenant betere arbeidsvoorwaarden dan hij nu al heeft en geniet waardering voor zijn functioneren.
Itass heeft niet aannemelijk gemaakt dat zij beschikt over relevante technische of unieke werkprocessen of strategieën heeft, die (mede) haar bedrijfsdebiet vormen. In dit verband heeft Itass alleen gewezen op TOPdesk, het door Itass gebruikte
Het hof merkt, gezien het bovenstaande ten overvloede, op dat Itass gelet op het door haar advocaat gedane voorstel tot afkoop van het concurrentiebeding kennelijk zelf een relatief gering belang hechtte aan (handhaving van) het beding.