Uitspraak
De Huismeesters,
[geïntimeerde],
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
- de dagvaarding in hoger beroep van 7 april 2014;
- de memorie van grieven (met producties);
- de memorie van antwoord.
3.De vaststaande feiten
“U heeft dus een wanprestatie geleverd, en dient onze woning te verlaten. Ik heb u uitgelegd dat dit op twee manieren kan:- U zegt de woning zelf op, en wordt 2 jaar uitgesloten van wonen bij een woningcorporatie in de stad Groningen.- Wij dwingen uw vertrek via een juridische procedure af. Alle kosten die we daarvoor maken brengen we bij u in rekening, en u wordt voor 5 jaar uitgesloten van wonen bij een woningcorporatie in de stad Groningen.(…)U heeft dinsdag 19 maart een afspraak met uw advocaat. Ik heb u daarom tot vrijdag 22 maart 2013 de tijd gegeven om de opties te overdenken. Uiterlijk die datum willen we van u een opzegging ontvangen met een opzegtermijn van één maand.Mocht ik op 22 maart bovenstaande huuropzegging niet van u hebben ontvangen, dan verzoek ik onze advocaat, zonder verdere aankondiging vooraf, een juridische procedure tegen u te starten met als doel ontruiming van de woning.”
“9. Na de ontmanteling van de hennepkwekerij zal de politie, door gebruikmaking van het BPS-inlichtingenformulier, bij of krachtens het bepaalde in de wet Politieregisters, de convenantpartners (alsmede het UWV en de Belastingdienst) hierover zonodig onmiddellijk informeren, zodat deze hun maatregelen kunnen treffen, zoals in dit convenant is vastgelegd. Het betreft achtereenvolgens:(…)De woningcorporaties;(…)De over te dragen informatie betreft:Personalia van de verdachte;Datum ontmanteling hennepkwekerij;Aangetroffen aantal hennepplanten / hoeveelheid hennep;Aangetroffen situatie (o.a. inrichting van de kwekerij en wijze van elektriciteitsafname);Is er sprake van recidiverend gedrag, zo ja dan datum eerdere ontmanteling;Indicatie over het aantal eerdere oogsten (de duur van de periode waarin de hennepkwekerij, voorafgaand aan de ontmanteling door de politie, tenminste heeft gefunctioneerd); Eventueel risico voor omwonenden.(…)
a. het een uitgezet huishouden betreft dat binnen een periode van vijf jaar na uitzetting voor een tweede maal door een gerechtelijke uitspraak uit een woning in Groningen is gezet;b. het een uitgezet huishouden betreft dat is uitgezet om reden van zeer ernstige inbreuk op het woongenot van omwonenden, ernstig rekening moet worden gehouden met herhaling èn gebleken is dat, gegeven het risico van herhaling, binnen het corporatiebestand geen zodanige woonruimte beschikbaar is of komt dat verdere inbreuk op het woongenot van omwonenden voorkomen kan worden.c. de weigering van het verzoek bestrijkt een periode van maximaal 5 jaar, gerekend vanaf de laatste datum van uitzetting.”
4.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
5.De bespreking van de grieven
grief Ikomt de Huismeesters op tegen dit oordeel. Volgens De Huismeesters is in het convenant bepaald dat de woningcorporatie, indien sprake is van een hennepkwekerij in een van haar gehuurde woning, een procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst start. Ook is bepaald dat na het beëindigen van de huurovereenkomst de huurder voor een termijn wordt uitgesloten van het huren van een sociale huurwoning in Groningen of Haren. Normaliter wordt daarbij een uitsluiting gehanteerd van vijf jaar, in die zin dat de huurder gedurende die periode niet via de reguliere route van het door WoningNet beheerde register van woningzoekenden in aanmerking komt voor een huurwoning in de sociale sector. Deze periode van vijf jaar is in lijn met de periode die in de Huisvestingsverordening van de gemeente Groningen wordt gehanteerd. In het convenant is uit efficiency-overwegingen - er zijn veel hennepzaken en vrijwillige beëindiging van de huurovereenkomst bespaart veel tijd en kosten - afgesproken dat twee termijnen zullen worden gehanteerd, om huurders op die manier te stimuleren zelf op te zeggen. Volgens De Huismeesters wordt de huurder de toegang tot de rechter niet ontnomen - de huurder kan er immers voor kiezen niet in te gaan op het voorstel om zelf op te zeggen -, maar wordt hem wel een alternatief aangereikt.
grieven II tot en met VI, die worden voorafgegaan door een algemene toelichting, komt De Huismeesters op tegen dit oordeel. In de algemene toelichting heeft de Huismeesters het (her)huisvestingsbeleid van de gemeente Groningen en de onderlinge informatieverstrekking tussen de bij het convenant betrokken partijen beschreven. Het hof heeft om de grieven te kunnen beoordelen behoefte aan aanvullende informatie op de volgende punten:
- Indien een hennepkwekerij is aangetroffen in een woning worden de in artikel 9 van het convenant vermelde gegevens door de politie dan aan alle woningcorporaties doorgegeven of alleen aan de woningcorporatie die de desbetreffende woning verhuurt?
- Is er een reglement of ander stuk waarin de bevoegdheden en werkwijze van de Selectiecommissie zijn vastgelegd? Indien dat het geval is, dient De Huismeesters dit reglement/stuk in het geding te brengen.
- Is er een reglement of ander stuk waarin de bevoegdheden en werkwijze van WoningNet zijn vastgelegd? Indien dat het geval is, dient De Huismeesters dit reglement/stuk in het geding te brengen.
- De Huismeesters verwijst naar het Privacyreglement van WoningNet. Zij dient dit reglement in het geding te brengen.
- Welke gegevens van de huurder worden bij een gedwongen ontruiming (al dan niet via een ontbinding) aan de Selectiecommissie doorgegeven?
- Worden de gegevens van de huurder ook doorgegeven aan de Selectiecommissie indien een gedwongen ontruiming plaatsvindt om een andere reden dan de aanwezigheid van een hennepkwekerij, en wordt in die gevallen ook een uitsluitingstermijn gehanteerd (en doorgegeven)?
- Kunnen medewerkers van WoningNet die geen lid zijn van de Selectiecommissie uit de gegevens in WoningNet opmaken dat sprake is van een uitsluiting (en wat de reden is van de uitsluiting)?
- Waar in de door WoningNet gedane melding met nummer [00000] is aangegeven dat ook gegevens betreffende een gedwongen ontruiming van de ingeschreven huurder worden verwerkt?
- De Huismeesters heeft zich (subsidiair) beroepen op artikel 14 van het Vrijstellingsbesluit Wbp. Onder welke van de in artikel 14 lid 3 van dit besluit genoemde persoonsgegevens vallen de gegevens over de gedwongen ontruiming en de termijn van uitsluiting en hoe verhoudt het bewaren van deze gegevens zich met de in artikel 14 lid 5 vermelde termijn van twee jaar na het einde van de huur?
6.De beslissing
vier weken voor de dag van de zittingde informatie als bedoeld onder 5.8 en 5.10 in het geding dient te brengen en dat [geïntimeerde] daar desgewenst uiterlijk twee weken voor de dag van de zitting schriftelijk op kan reageren;