Uitspraak
Gasunie,
FMG,
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
3.De vaststaande feiten
Selection Guideen een
Award guideline, beide met een aantal bijlagen.
Selection Guide, ook wel aangeduid als RfI (productie 1 zijdens FMG), is de bedoeling van de aanbesteding dat Gasunie met de twee beste inschrijvers een raamovereenkomst sluit voor de levering en onderhoud van turbine gasmeters voor een periode van 5 jaar met een optie voor nogmaals dezelfde tijd. De opdracht betreft voornamelijk vervanging van bestaande meters. De omvang van de opdracht wordt geraamd op ongeveer 10 miljoen euro per 5 jaar. De nummers 3 en 4 uit de inschrijving kunnen een wachtkamer-arrangement krijgen.
Selection Guideuit drie fasen
request for Proposal, RfP). Hiervoor heeft Gasunie de
Award Guideline(prod. 2 zijdens FMG) opgesteld (hierna ook: de Guideline). De beoogde sluitingsdatum voor de contracten ("signing preliminary contract") was blijkens deze richtlijn 18 maart 2016.
Guidelinebevat (een verwijzing naar) eisen waaraan de inschrijving dient te voldoen. De technische standaarden zijn in diverse interne en ook externe richtlijnen (Ministeriële Regeling Gaskwaliteit 2015) vastgelegd.
Guidelineis in paragraaf 4.3 de volgende bepaling opgenomen:
questionnaire, overgelegd als productie 8 zijdens Gasunie). Een van de daarin gestelde vragen is vraag 11. Deze vraag luidde als volgt:
"our Gas Meters comply with the regulations in the annexes 1-4 with the following exceptions" geen opmerkingen geplaatst bij annex II. Dit is de Material Specification Mechanical MSW -31-E. Deze bevat onder meer een bepaling over "
authenticity and traceability of materials."
Er is geen controle en borging van de productie van de drukhouders (meterhuizen) door FMG. Aansluiting met het kwaliteitssysteem (Module D van de PED) van FMG is niet aantoonbaar. Herleidbaarheid van materiaal ontbreekt."
Het auditteam heeft moeten constateren dat uw organisatie op diverse zwaarwegende punten niet voldoet aan het gestelde in wet- en regelgeving. (…) Hiermee is gebleken dat u, in tegenstelling tot het op pagina 9, paragraaf 4.3 van het aanbestedingsdocument gestelde, ten onrechte heeft verklaard te voldoen aan wet- en regelgeving. Vanwege het niet voldoen aan wet- en regelgeving heeft Gasunie geen andere keus dan uw inschrijving terzijde te leggen."
4.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
5.De beoordeling van de grieven en de vordering
PbEG2004 C 118) en de Hoge Raad in de zaak Eiseres – de Staat en NIC (HR 4 november 2005, ECLI:NL:HR:2005:AU2806) hebben overwogen, te weten dat het aanbestedingsrecht twee centrale beginselen kent: het beginsel van gelijke behandeling van inschrijvers en het daarvan afgeleide transparantiebeginsel. Het beginsel van gelijke behandeling van inschrijvers beoogt de ontwikkeling van een gezonde en daadwerkelijke mededinging tussen de aan de aanbestedingsprocedure voor een overheidsopdracht deelnemende ondernemingen te bevorderen en vereist dat alle inschrijvers bij het opstellen van het in hun offerte gedane voorstel dezelfde kansen krijgen: voor alle mededingers moeten dezelfde voorwaarden gelden. Het transparantiebeginsel strekt, in samenhang daarmee, ertoe te waarborgen dat elk risico van favoritisme en willekeur door de aanbestedende dienst wordt uitgebannen en impliceert dat alle voorwaarden en modaliteiten van de gunningsprocedure in het aanbestedingsbericht of in het bestek worden geformuleerd op een duidelijke, precieze en ondubbelzinnige wijze, opdat enerzijds alle behoorlijk geïnformeerde en normaal oplettende inschrijvers de juiste draagwijdte kunnen begrijpen en zij deze op dezelfde wijze kunnen interpreteren, en anderzijds de aanbestedende dienst in staat is om metterdaad na te gaan of de offertes van de inschrijvers beantwoorden aan de criteria die op de betrokken opdracht van toepassing zijn. Dat brengt niet alleen mee dat alle aanbieders gelijk worden behandeld, maar ook dat zij in gelijke mate, mede met het oog op een goede controle achteraf, een duidelijk inzicht moet hebben in de voorwaarden waaronder de aanbesteding plaatsvindt, zoals de selectiecriteria. Dat Gasunie een speciale-sectorbedrijf is doet aan deze uitgangspunten niet af.
Guideline, paragraaf 4.3, hiervoor aangehaald in r.o. 3.9, gelezen in het licht van de gehele tekst van alle relevante aanbestedingsstukken. Daarbij komt het aan op de betekenis die naar objectieve maatstaven volgt uit de bewoordingen waarin die stukken zijn gesteld. Bij die uitleg kan onder meer worden gekeken naar de elders in de aanbestedingsstukken gebruikte formuleringen.
Guideline. Laatstbedoelde audit, na de
preliminary award decisionis de enige audit die voorkomt in het tijdpad van paragraaf 4.1 van de
Guideline. De grondslag voor de gehouden audit is volgens Gasunie vraag 18 van de
questionnairebehorende bij het aanmeldformulier van FMG in de selectiefase (zie r.o. 3.10). Dit punt: "Within 30 days after selection an audit will be possible (…)" is evenwel dubbelzinnig geformuleerd en is door FMG - bepaald niet onbegrijpelijk - opgevat in die zin dat deze audit alleen mogelijk was binnen 30 dagen na de selectiebeslissing van 25 september 2015. In die opvatting was de mogelijkheid voor deze audit na 25 oktober 2015 verstreken. In de opvatting van Gasunie houdt deze bepaling in dat vanaf 30 dagen na aankondiging er een audit mogelijk zou zijn. Deze uitleg acht het hof grammaticaal bepaald minder voor de hand liggend. Op de vragen die FMG daarover heeft gesteld heeft Gasunie in ieder geval niet schriftelijk geantwoord.
Guidelinewaaraan de inschrijving moet voldoen, kwalificeren op grond van de plaats die Gasunie zelf aan deze stukken heeft gegeven, naar 's hofs oordeel als uitvoeringseisen en niet als selectie- of geschiktheidseisen. Op het nog niet voldoen aan de uitvoeringseisen mocht Gasunie niet een beslissing tot uitsluiting van de inschrijving baseren.
Guidelineonder 4, waarin wordt bepaald (zie hiervoor onder 3.9) dat als later blijkt dat verkeerde informatie is verstrekt, de gehele inschrijving terzijde wordt gelegd, doch het hof leest daarin geen toereikende grondslag voor de audit.
Guidelineen in dat kader de herkomstadministratie van verwerkte onderdelen nader te verifiëren.