Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
3.De vaststaande feiten
Aanbestedingsprocedure Eigendom en Beheer Reggedal Enter’ uitgeschreven. Het betreft een openbare Europese aanbestedingsprocedure met als gunningscriterium de economisch meest voordelige inschrijving (hierna:”emvi”). De beschrijving van de opdracht en de aanbestedingsprocedure staan nader omschreven in het Beschrijvend Document (productie 1 bij inleidende dagvaarding). Daarin staat onder meer het volgende:
De provincie en het waterschap hebben besloten om het project gefaseerd (in twee aanbestedingen) in de markt te zetten. Dat betekent dat in de eerste fase een Eindbeheerder van het projectgebied zal worden gezocht. De koper van de gronden zal daarbij eveneens het eeuwigdurend beheer van het natuurgebied op zich nemen. Onderliggend document heeft betrekking op deze eerste fase. In de tweede fase van het project zal waterschap Vechtstromen als opdrachtgever de inrichtingsopgave in de markt zetten. De hierbij behorende uitvraag zal onder andere met de dan bekende Eindbeheerder worden voorbereid”.
4.Het geschil en de beslissing in eerste aanleg
5.De beoordeling van de grieven
Middels de ondertekening van deze intentieverklaring geeft bovengenoemde partij(het Landschap Overijssel, toevoeging hof)
aan, indien de heren M. Roetgering en C. Bolscher de gronden gelegen in het projectgebied Reggedal Enter in eigendom krijgen, mee te willen werken aan/te participeren in het toekomstig beheer van dit projectgebied”.
Toelichting op het gunningscriterium
omschrijving
Het recreatief medegebruik van het gebied zal bestaan uit wandelen, fietsen, mogelijkerwijs paardrijden en watersportactiviteiten op de Regge, zoals varen met de Enterse Zomp en vissen. In het gebied zijn diverse wandel- en fietsroutes aanwezig” beschrijft [appellant] slechts de bestaande situatie en enkele vormen van recreatie. Concrete acties worden op dit punt niet aangeboden. Met de opmerking “
Voor het gebied zal door Landschap Overijssel een zoneringskaart worden gemaakt waarin aanwezige rechten en voorzieningen zullen worden meegenomen” wordt ook geen duidelijke maatregel beschreven die is gericht op recreatief (mede)gebruik. De opmerking in hoofdstuk 5 “
Omdat de Regge beter zichtbaar wordt in het landschap kan de Regge ook beter worden beleefd” houdt evenmin een concrete maatregel op dit punt in. De Provincie heeft deze nevenfunctie dan ook terecht niet meegeteld.
Tevens zal Landschap Overijssel trachten een vaste vrijwilligersgroep te ontwikkelen die met name voor het verwijderen van ongewenste opslag zal worden ingezet. Ook zal Landschap Overijssel (…) trachten mensen werk uit te laten voeren die minder mogelijkheden op de reguliere arbeidsmarkt hebben”.) Hetzelfde geldt voor het vermelde in 2.9 (“
Tevens zal Landschap Overijssel trachten een vrijwilligersgroep aan haar te binden die ingezet kan worden voor het monitoren van de vegetatie en de fauna”.) Bovendien heeft de Provincie er terecht op gewezen dat maatschappelijke betrokkenheid in de zin van omgevingsbewust beheer een aspect is dat van belang is in het kader van subgunningscriterium G2. Het hof acht het dan ook juist dat de Provincie de daarop betrekking hebbende onderdelen van het Beheerconcept van [appellant] in dat kader heeft gewaardeerd ( [appellant] heeft op dat criterium de maximale score behaald).
en of andere gebiedsfuncties daarbij een rol krijgen(cursivering hof), aldus paragraaf 2.4.2 van het Beschrijvend Document.