Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
[appellant],
[geïntimeerde],
1.Het geding in eerste aanleg
2.Het geding in hoger beroep
3.De feiten
(dichts gelegen bij de deuren naar de lift)” toegevoegd en bij de omschrijving van de parkeerplaats in de kelder is toegevoegd “
(grenzend aan de kelderberging, thans genummerd met 6)”.
(....) verkoper verkoopt aan koper (....) het appartementsrecht (....), onder meer rechtgevende op het uitsluitend gebruik van het appartement plaatselijk bekend (...) als [adres 2], [postcode] [woonplaats] kadastraal bekend gemeente [woonplaats] [nummer kadaster 1] uitmakende het 134/2.000 aandeel in de gemeenschap bestaande uit:
- Het appartementsrecht recht gevende op het uitsluitend gebruik van de woonruimte (bouwnummer “appartement 7”) met eigen loggia op de tweede verdieping en een berging in de parkeerkelder (dichts gelegen bij de deuren naar de lift) van het appartementengebouw “[X]” aan de [straat 2] en de [straat 1] te [woonplaats], plaatselijk nog ongenummerd, kadastraal bekend gemeente [woonplaats] [nummer kadaster 1], uitmakende het eenhonderd vierendertig/tweeduizendste (134/2000) aandeel in de gemeenschap;
- Het appartementsrecht, rechtgevende op het uitsluitend gebruik van een auto-opstelplaats in de parkeerkelder (grenzend aan de kelderberging thans genummerd met 6) van het appartementengebouw “[X]” aan de [straat 2] en de [straat 1] te [woonplaats], plaatselijk nog ongenummerd, kadastraal bekend gemeente [woonplaats] [nummer kadaster 2], uitmakende het een/tweeduizendste (1/2000) aandeel in de gemeenschap;”
Koper verklaart een concept akte van levering te hebben ontvangen en met de inhoud daarvan bekend te zijn. Koper verklaart een concept van de splitsingsakte en een model reglement van splitsing te hebben ontvangen en met de inhoud daarvan bekend te zijn.”
geen (verkeerde) parkeerplaats is aangewezen na de bezichtiging van het appartement. Dit was niet nodig aangezien u al een tijd in het complex woont en bekend bent met de situatie. Daarnaast staat in de koopovereenkomst ook de juiste kadastrale aanduiding. In de aanduiding staat echter wel een verschrijving. De parkeerplaats grenzend aan de berging is niet nummer 6, maar nummer 7.”
(....) na raadpleging van de verkoper, dat er bij de bezichtiging op 13 augustus 2008 een andere autoparkeerplaats is aangewezen dan welke de verkoper toebehoort. De aangewezen parkeerplaats is in het koopcontract van 29-8-2008 opgenomen onder de omschrijving “grenzend aan de kelderberging, thans genummerd 6”.
Op uw verzoek is er onder meer toegevoegd de parkeerplaats grenzend aan de berging. U was dus wel bekend met de situatie, anders wist u niet dat nummer [nummer kadaster 2] de plaats was welke grenst aan de berging (zie bijgaande tekening). U wist dus ook dat nummer 6 niet de juiste was. Gezien het bovenstaande had u tijdens het aangaan van de koopovereenkomst een juiste voorstelling van zaken (....).”
Van een professionele makelaar mag bij het opstellen van een koopakte een grote mate van nauwkeurigheid worden verwacht. Het had daarom op de weg van beklaagde ([geïntimeerde]) gelegen toen hij van klager een aantal opmerkingen ontving in aanvulling op de concept koopakte, dat hij die aanvulling aan een zorgvuldige controle onderwierp. Beklaagde immers had de zakelijke gegevens van het te verkopen object en de te verkopen parkeerplaats ontleend aan de eigendomsakte van verkoper. Daarom valt beklaagde een verwijt te maken dat hij de opgave van klager klakkeloos heeft gevolgd. Had beklaagde in verband met de verzochte aanvulling een klein onderzoek ingesteld, dan had hij kunnen ontdekken dat de omschrijving “parkeerplaats 6” onjuist was en dat deze parkeerplaats niet door zijn opdrachtgever, de verkoper, kon worden verkocht en geleverd.”
4.De vordering en beoordeling in eerste aanleg
5.De beoordeling in hoger beroep
Stallinggarage met parkeerplaats voor één auto + berging”. Op de eerste foto is een hoek van de kelder waarop enkele parkeerplaatsen, één zuil, een ruimte met twee bergingen en één auto zichtbaar is. De auto staat op de parkeerplaats die aan de familie [Y] toebehoorde. De tweede foto is van dezelfde hoek maar van grotere afstand genomen.
Tevens heeft u in de stallinggarage de beschikking over één parkeerplaats”.
grief 2,waarin wordt geklaagd dat de rechtbank ten onrechte heeft aangenomen dat de verkoopbrochure geen onjuiste informatie bevat, faalt.
grief 1faalt.
Grief 2slaagt in zoverre niet.
grieven 1, 2 en 5klaagt [appellant] er voorts over dat de rechtbank ten onrechte heeft aangenomen dat tot het verkochte de parkeerplaats met nummer 7 op de vloer behoorde. Volgens [appellant] behoort tot het verkochte de parkeerplaats die [geïntimeerde] aan hem heeft aangewezen en in de omschrijving van het verkochte met de aanduiding parkeerplaats 6 is opgenomen.
“(grenzend aan de kelderberging thans genummerd met 6)”. Tussen partijen is niet in geschil dat de aan de familie [Y] toebehorende berging op de splitsingstekening en de in de brochure opgenomen plattegrond van de parkeergarage is aangeduid met het nummer 7. Tussen partijen is evenmin in geschil dat [appellant] ten tijde van het aangaan van de koopovereenkomst wist dat dit de berging van de familie [Y] was. In de koopovereenkomst is op verzoek van [appellant] in de omschrijving van de berging ook opgenomen
“(dichts gelegen bij de deuren naar de lift)”. Deze feitelijke aanduiding is naar tussen partijen vast staat op zichzelf juist.
grief 6niet slaagt.
6.Slotsom
7.De beslissing
mr. D.H. de Witte, die daartoe zitting zal houden in het paleis van justitie aan het Wilhelminaplein 1 te Leeuwarden en wel op een nader door deze vast te stellen dag en tijdstip;
beidepartijen, van hun advocaten en van de getuigen in de maanden februari en maart 2015 zullen opgeven op de roldatum van
dinsdag 3 februari 2015waarna de raadsheer-commissaris dag en uur van het verhoor (ook indien voormelde opgave van een of meer van partijen ontbreekt) vaststelt;