Uitspraak
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN
verzoekster in het principaal hoger beroep,
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
In deze zaak, behandeld door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 17 oktober 2013, betreft het een hoger beroep inzake de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden en vergoedingsrechten na een echtscheiding. De verzoekster, aangeduid als de vrouw, en de verweerder, aangeduid als de man, zijn in 1960 in Duitsland gehuwd en hebben huwelijkse voorwaarden getroffen die een gemeenschap van goederen uitsluiten. Na een langdurige scheiding, waarbij de vrouw in de echtelijke woning bleef wonen, heeft de man in 2010 een verzoek tot echtscheiding ingediend, dat op 26 januari 2012 is uitgesproken.
De vrouw heeft in hoger beroep zes grieven ingediend, die voornamelijk betrekking hebben op de voormalige echtelijke woning en diverse bankrekeningen. De man heeft in incidenteel hoger beroep twee grieven ingediend, die betrekking hebben op de wijze van afrekenen van de financiële gevolgen van de ontbinding van het huwelijk. Het hof heeft vastgesteld dat de Nederlandse rechter bevoegd is en dat het Nederlands recht van toepassing is op de afwikkeling van de financiële gevolgen van de echtscheiding.
Het hof heeft geoordeeld dat de vrouw de helft van de waarde van de echtelijke woning aan de man moet vergoeden, rekening houdend met de investeringen die de man heeft gedaan in de woning en het perceel grond. De vrouw heeft ook een beroep gedaan op rechtsverwerking, maar het hof heeft geoordeeld dat de door haar aangevoerde feiten en omstandigheden onvoldoende zijn om dit beroep te honoreren. De vrouw heeft daarnaast verzocht om een betalingsregeling, die door het hof is toegewezen, zodat zij het verschuldigde bedrag in drie jaarlijkse termijnen kan betalen.
De beslissing van het hof vernietigt gedeeltelijk de beschikking van de rechtbank en bepaalt dat de partijen de saldi van de gezamenlijke bankrekeningen moeten verrekenen. De vrouw moet de man ook een bedrag van € 7.600,- vergoeden voor de waarde van de Honda, die zij heeft aangeschaft. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard.